Съветът на Европа: 2019 г. е белязана от ултранационализъм и омраза

[Patrick Seeger/EPA]

Нарастващо влияние на ултранационалистичната и ксенофобска политика в цяла Европа. Речта на омразата, която задава тона в социалните медии. Яростен антисемитизъм и омраза към мюсюлманите. Все по-враждебна среда за неправителствените организации, които работят с уязвими групи хора.

Това са част от тревожните тенденции, очертани в доклада за 2019 г. на Европейската комисия срещу расизма и нетолерантността (EKPH), която е независим експертен орган към Съвета на Европа. Докладът беше публикуван в четвъртък (27 февруари).

“Европа е изправена пред шокираща реалност: антисемитските, антимюсюлманските и други расистки престъпления от омраза се увеличават с тревожен темп. Последният пример е екстремистката стрелба в Ханау, Германия, при която девет души бяха убити, а други ранени. Такива действия често се катализират от отровни думи и конспиративни теории, разпространени в социалните медии и интернет”, каза генералният секретар на СЕ Мария Пейчинович Бурич.

“Трябва да спрем разпространението на токсична реторика от расистки екстремисти, която удря в сърцето нашите демокрации”, добави тя.

Мюсюлмани, евреи, роми и чернокожи са мишените на дългогодишните предразсъдъци, дискриминация, ксенофобска реторика и насилие, отбелязва докладът на ЕКРН. Ксенофобският национализъм често продължава да представя исляма като религия, чужда на националната култура и идентичност на много държави-членки.

Докато много държави предприемат по-нататъшни действия за равенството на ЛГБТ общността, други се движат в обратна посока, и членовете на тази общност продължават да се сблъскват с тормоз, заплахи и насилие, отбелязва още докладът.

Нарастващото чувство на несигурност сред европейците продължава да подхранва настроенията срещу мигрантите. Все повече хора смятат, че равенството и приобщаването на мигрантите водят до по-нататъшна нежелана конкуренция и заплашват вече свиващи се ресурси. Това настроение се използва широко от ксенофобските националисти, отбелязва ЕКРН. Според експертния орган решението е в подкрепа за приобщаващото образование.

Изборите за Европейски парламент и в няколко национални парламента отбелязаха още по-голяма популярност на ултранационалистическите партии в някои страни. И все пак само разглеждането на броя депутати, не е достатъчно. Забележителното е, че нарастващ брой основни политически партии приеха ограничителни политики по отношение на миграцията и интеграцията, които преди това бяха свързани с десни партии, подчертава докладът.

Различните предизборни кампании през 2019 г. показаха, че ултранационалистичната, ксенофобска, расистка и хомо/трансфобична реч отново се увеличава и все по-често прониква и дори задава тон в социалните медии. Обидните и унизителни забележки онлайн, които биха се приели за неприемливи в миналото, се превръщат в нова норма. Речта на омразата прелива от интернет в реалния живота.