Съветът на ЕС позволи Комисията да заработи в непълен състав

Избраната за председател на следващата ЕК Урсула фон дер Лайен. [Patrick Seeger/EPA/EFE]

Държавите-членки на ЕС дадоха благословията си в понеделник (25 ноември) новата Европейска комисия да започне да функционира без представител на Обединеното кралство, въпреки опасността новата изпълнителна власт да се окаже незаконно сформирана.

В началото на месеца премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън отказа да номинира комисар въпреки правилата на ЕС. Той се позова на правилото, че преди избори правителството няма право да прави назначения на международни позиции. А във Великобратания на 12 декември предстоят общи избори.

В понеделник държавите-членки на ЕС (Съветът) промениха списъка на членовете на ЕК и изключиха представителя на Обединеното кралство.

В Договора за ЕС се казва, че Съветът, съвместно с избрания председател на Комисията, отговаря за приемането на списъка на определените за членове на Комисията. Но правилата на ЕС предвиждат също така, че всяка държава трябва да има комисар. А страните-членки понастоящем са 28, включително Великобритания.

В резултат комисията ще остане с 28 членове, но само с 27 кандидати за комисари. Служител на ЕС призна, че някои от решенията на Комисията в областта на конкуренцията или търговията могат да бъдат обжалвани пред Съда на ЕС, като се атакува законността на сформирането й. Изпълнителната власт на ЕС обаче е “много уверена”, че съдиите ще се съгласят с решението да започне да функционира без еврокомисаря, заяви източникът.

Източникът от ЕС даде за пример как Договорът от Лисабон позволява ако комисар напусне преди края на манадата си, длъжността му да остане вакантна.

След решението на Съвета избраният от председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен състав на комисията преодоля предпоследното препятствие, преди да започне да функционира на 1 декември. В сряда (27 ноември) Европейският парламент трябва да одобри цялата комисия.

След като Обединеното кралство наруши принципа на „искреното сътрудничество“ между държавите-членки и институциите на ЕС, заложен в Лисабонския договор, националното правителство „не може да се превърне в пречка за функционирането на ЕС“, обясни още източникът от Брюксел.

Наказателна процедура

В началото на месеца, паралелно с процеса по потвърждаване на новата комисия, ЕК започна наказателна процедура срещу Обединеното кралство заради отказа да назначи комисар, както предвиждат правилата на ЕС. Фон дер Лайен даде срок на Джонсън да посочи кандидат до миналия петък (22 ноември), но той пропусна този срок.

Главният говорител на Комисията Мина Андреева заяви в понеделник, че институцията ще направи равносметка на ситуацията и ще вземе решение за следващите стъпки, „ако е уместно“.

Великобритания може да бъде дадена и на Съда на ЕС в Люксембург, ако продължава да не спазва задълженията си.

Дори ако Обединеното кралство напусне ЕС преди края на процедурата, Комисията все още би могла да я продължи, тъй като споразумението за Брекдит включва глава, регламентираща приключването на висящите дела.