Съдът оправда Прокопиев, Трайков и Дянков по делото “ЕВН”

["Дневник"]

Издателят на “Дневник” и “Капитал” Иво Прокопиев, бившите министри Симеон Дянков и Трайчо Трайков, както и останалите трима подсъдими по делото “ЕВН”, бяха оправдани от Специализирания наказателен съд по делото за продажбата на миноритарния дял в електроразпределителното предприятие.

Съдия Велислава Ангелова прие,  че деянията, заради които прокуратурата ги изправи на подсъдимата скамейка, не са престъпление.

Заедно с Прокопиев, Дянков и Трайков по делото “ЕВН” имат и изпълнителният директор на инвестиционния посредник “Булброкърс” Радослав Рачев и мениджърите в дружеството Любомир Евстатиев и Петър Василев.

Прокуратурата обяви, че ще протестира решението пред горната инстанция. “Загубихме малка битка, но сме твърдо решени да спечелим войната срещу корумпираните политици и престъпно забогателите олигарси”, написа главният прокурор Иван Гешев в “Туитър”, където се изявява от няколко дни.

В последната си дума пред съда бизнесменът Иво Прокопиев каза, че това дело е част от продължаващ с години системен натиск върху редакционна позиция на “Капитал” и “Дневник” и върху него като издател, за да бъдат подчинени едни от малкото останали независими медии в България.

За Прокопиев, Трайков и Дянков прокуратурата поиска по 6 години затвор и незабавно задържане в ареста. За останалите трима обвинението искаше по 2 години и половина затвор.

Миноритарният държавен дял от 33% в ЕВН бе продаден за над 90 млн. лв. на 21 декември 2011 г. Пазарните поръчки за книжата бяха с близо 20% над минималната цена, определена от Агенцията по приватизация и следприватизационен контрол, която ги пусна на фондовата борса. Въпреки това прокуратурата твърди, че държавата е била ощетена с 20 милиона лева, припомня в. “Сега”.

За Прокопиев прокуратурата твърди, че в края на март 2010 г. се е изказал в полза на продажбата на миноритарния дял в ЕВН пред Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС). Така той подпомогнал тогавашния вицепремиер и финансов министър Симеон Дянков да извърши длъжностно престъпление. Вицепремиерът е подсъдим за оказван натиск върху тогавашния ръководител на Агенцията за приватизация и настоящ министър на икономиката Емил Караниколов да възложи изготвяне на занижена оценка на остатъчния държавен дял от 33% в “ЕВН България Електроразпределение” АД.

Трайчо Трайков е подсъдим за безстопанственост, защото е апортирал дяловете на държавата в Държавната консолидационна компания, т.е. изпълнил е решението на правителството. Впоследствие тези дялове са продадени през фондовата борса.

Тримата служители на фирмата “Булброкърс“, избрана за инвестиционен посредник при продажбата, са обвинени за занижаване на минимална цена на една акция, като така е нанесена щета за над 20.8 млн. лв.