Сърбия връща вечерния час, сблъсъци в Белград

[EPA-EFE/KOCA SULEJMANOVIC]

Рубриката “Столиците” ви представя последните новини от цяла Европа чрез медийната мрежа на EURACTIV.

ЕВРОПЕЙСКИТЕ ИНСТИТУЦИИ

“Обнови Европа” представи мерки за защита на върховенството на закона в МФР. Във вторник (7 юли) либералната група “Обнови Европа” в Европейския парламент представи документ, озаглавен “Интелигентна условност: как Европейската комисия може да управлява средствата на ЕС”. Групата иска да гарантира, че солидарността на ЕС и общото финансиране на проекти върви ръка за ръка със зачитането на демокрацията, основните права и върховенството на закона.

Отбелязвайки “отстъпването на върховенството на закона и атаките срещу демократичните институции, най-вече в Полша и Унгария”, в своето прессъобщение “Обнови Европа” отбелязва, че гражданите на ЕС, за разлика от правителствата, ще се възползват директно от финансирането от блока, особено в ситуации на груби нарушения. “ЕС не е банкомат, това е общност от ценности, водена от нуждите на нашите граждани. Европейската солидарност – в крайна сметка финансирана от гражданите на Европа – трябва да зависи от спазването на основните принципи”, посочи председателят на “Обнови Европа” Дачиан Чолош.

(EURACTIV.com)

В днешните новини от Столиците:

БЕЛГРАД

В отговор на обявените във вторник (7 юли) мерки срещу коронавируса, група граждани щурмува сградата на сръбския парламент в Белград в знак на протест срещу вечерния час за почивните дни.

Заради тревожната ситуация, в Белград ще бъде наложи вечерен час от 10-13 юли и ще се забранят всички публични събирания на повече от петима души. Това съобщи сръбският президент Александър Вучич в спешно телевизионно обръщение към нацията във вторник. “Белград е в критична ситуация, а положението е сериозно в четири други града”, предупреди президентът и добави, че болниците в Белград са почти пълни.

Президентът каза още, че това е бил най-трудният ден за Сърбия от избухването на епидемията, тъй като 13 души, заразени с коронавируса са починали през последните 24 часа. В момента 4000 пациенти са хоспитализирани, а броят на пациентите, използващи респиратори се е повишил от 110 на 120 души, добави той.

Няколко хиляди протестиращи се събраха пред сградата на сръбския парламент в Белград, протестирайки срещу новите мерки, обявени от президента Вучич. Прочетете повече от Владимир Тинтор от EURACTIV Сърбия.

///

БЕРЛИН

Партията Свободни демократи” поставя под въпрос ограниченията срещу коронавируса. Германската либерална партия “Свободни демократи” иска преглед на всички ограничителни мерки на Германия, за да се определи дали те са пропорционални. Това става след като административен съд отмени ограничителните мерки в Гютерсло в понеделник (6 юли).

Прочетете повече от Сара Лоутон от EURACTIV Германия

>> Прочетете също: Germany spent over $1 billion to cover costs linked to US troops presence

///

ВИЕНА

Горна Австрия отново въвежда носенето на маски. Местното правителство на Горна Австрия реши да направи носенето на маски на обществени места, като магазини и ресторанти, задължително. Мярката беше премахната в цялата страна в средата на юни. Решението идва заради значителен ръст на броя на заразените с коронавирус миналата седмица.

(Филип Грюл |EURACTIV.de)

///

ПАРИЖ

1.1 милиарда евро повече за здравните работници. Новият министър-председател на Франция, Жан Кастекс, реши да увеличи финансирането за здравния сектор. Министърът на здравеопазването Оливие Веран вече увеличи бюджета с 6,4 млрд. евро, които синдикатите счетоха за недостатъчни. (Ан Дамяни | EURACTIV.FR)

///

БРЮКСЕЛ

Белгийските здравни министри се срещнаха в сряда (8 юли), за да обсъдят мерките за въвеждане на самокарантина и правенето на тестове за пътуващите, идващи от страна с висок риск от зараза. (Александра Брзозовски, EURACTIV.com)

///

ЛОНДОН

Схема за младежка заетост. Правителството ще субсидира шестмесечни стажове за млади хора на възраст между 16 и 24 години, изложени на риск от дългосрочна безработица. Това е част от схемата за създаване на работни места за младежи на стойност 2 милиарда паунда. Прочетете повече от Бенджамин Фокс от EURACTIV.

Прочетете също: Dutch sign Eurostar treaty, reducing London journey time

///

СТОКХОЛМ

Около половината от смъртните случаи на заразени с коронавирус са регистрирани в домове за социално-здравни грижи. Според здравната и социална инспекция в страната, най-тежко засегнати са възрастните хора. Сериозни пропуски в осигуряването на подходяща грижа бяха констатирани в 91 дома в Швеция, съобщи  във вторник здравният министър Лена Халенгрен. Тя добави, че ще последва разследване. (EURACTIV.com)

///

ЮЖНА ЕВРОПА

РИМ

Ограничителните мерки силно влияят на семейните доходи. “Повече от половината от населението e претърпяло спад в семейните доходи след въвеждането на ограничителните мерки. Въздействието им е било особено тежко за самонаетите”, показва проучване на Италианската централна банка. Банката е изследвала италиански семейства в периода между април и май, събирайки информация за тяхното икономическо състояние и очакванията им по време на пандемията.

Проучването потвърди, че почти една трета от всички италиански семейства няма да могат да отидат на почивка това лято. Прочетете повече от Алесандро Фолис от EURACTIV Италия.

///

МАДРИД

Ръст на испанската безработица. Според ОИСР, безработицата в Испания ще нарасне до 20% в случай на нова вълна от коронавируса. Изчисленията сочат, че равнището на безработица ще нарасне от около 14% в края на 2019 г. до 19,2% в края на тази година, но може да скочи до 20,1 % в случай на втора вълна. Прочетете повече тук.

///

АТИНА

27 нови случая на коронавирус в Гърция. От понеделник насам Гърция регистрира 27 нови случая на коронавирус. Според Националната организация за обществено здраве, сред тях са 14 души, които са влезли в Гърция по въздух или суша. Другите случаи включват трима души, които доброволно са се изследвали в Ксанти (Северна Гърция), три в Атика, и по един в Лариса, Кастория и района на Кардица. Прочетете повече от Атинската новинарска агенция.

///

ВИШЕГРАДСКА ГРУПА

ВАРШАВА

Обратно към нормалността”. Mинистрите на външните работи на Чехия, Унгария, Полша и Словакия се срещнаха във Вадовице на първата среща на върха под полското председателство на Вишеградската четворка. Полша представи приоритетите на своето председателство на Вишеградската група и мотото си “Обратно към нормалността”. Прочетете повече от Александра Брзозовски от EURACTIV.

///

БУДАПЕЩА

Йоурова изразява солидарност с “Индекс”. “Със загриженост следя ситуацията на “Индекс”. Бих искал да изразя солидарността си с редакцията на медияъта, която работи при много трудни условия”, Това написа заместник-председателят на Европейската комисия с ресор “Ценности и прозрачност” Вера Йоурова в писмо към новинарския уебсайт Index.hu, най-популярната медия в Унгария. Прочетете повече от Владислав Максимов от EURACTIV.

///

БРАТИСЛАВА

Словакия отстъпва на натиска на Европейската комисия. Словашкото правителство е уверено, че ще намери общо разбиране с Европейската комисия по отношение на официално писмо, свързано с ограниченията, наложени от Словакия, в хранителния сектор на страната.

Според Европейската комисия, мерките на Словакия, като например задължителна квота за словашки продукти в маркетинг материалите, ограничават свободата на търговците на дребно да решават сами своя асортимент и оформлението на търговските си площи. Правителството вече е гласувало съответните изменения на закона, които трябва да бъдат приети от парламента скоро . (Зузана Габрижова | EURACTIV.sk)

///

НОВИНИ ОТ БАЛКАНИТЕ

ЗАГРЕБ

Ново правителство до август. Депутати от малцинствените партии, както и двама либерални депутати, официално са оказали подкрепата на Пленкович. Това означава, че той вече може да разчита на 76 места, необходими за получаване на мандат за съставяне на правителство. Тъй като парламентът трябва да гласува законопроекта за възстановяване след земетресението възможно най-бързо, новото правителство ще положи клетва едва през август. Прочетете повече от Теа Трубич Макан от EURACTIV Хърватия.

///

СОФИЯ

България може да затегне ограниченията си срещу коронавируса. Някои ограничителни мерки могат да бъдат възстановени, ако броят на заразените в България достигне 200 на ден, обясни българският министър на здравеопазването Кирил Ананиев. Наскоро страната регистрира между 150-180 заразени на ден въз основа на около 3000 направени теста. Трябва да бъдем дисциплинирани и да спазваме социалната дистанция, както и да носим маски, добави министърът.

От началото на пандемията България регистрира общо 5 914 случая на COVID-19, от които активни в момента са 2 664. Смъртните случаи са 250. Извънредната епидемична обстановка в България беше удължена до края на месеца. (Красен Николов | EURACTIV.bg)

///

БУКУРЕЩ

Около една четвърт от непълнолетните майки в ЕС са от Румъния. Според хуманитарната организация “Спаси децата”, почти една четвърт от непълнолетните майки на територията на ЕС живеят в Румъния.

Само през 2018 г повече от 8 600 румънски момичета са станали майки преди 18-годишна възраст, а 725 от тях са родили преди да навършат 15 години, съобщи неправителствената организация, позовавайки се на данни на Евростат. Две трети от непълнолетните майки са напуснали училище преди да забременеят, а 2% от тях не са имали никакъв контакт със социалните служби. (Богдан Нягу, EURACTIV.ro)

///

Броят на активните случаи на коронавирус в Румъния се доближава до пика, който страната преживя през април, въпреки че властите почти нямат инструменти за борба с потенциална втора вълна.

Във вторник (7 юли) 397 души са дали положителна проба за COVID-19. Общият брой случаи на заразени с коронавирус е почти 30 000 души, съобщиха здравните органи. Към вторник (7 юли) смъртните случаи са били 1799. Прочетете повече от Богдан Нягу от EURACTIV Румъния.

 

***