Сърбия и Косово се обвиняват за слабия напредък в преговорите

Лайчак добави, че са обсъдени няколко конкретни предложения, но единственият категоричен извод е, че Вучич и Курти са се договорили да подновят преговорите през септември. [EPA-EFE / VALDRIN XHEMAJ]

В понеделник лидерите на Сърбия и Косово се обвиниха взаимно за слабия напредък в преговорите между двете страни.  Целта на преговорите под егидата на ЕС в Брюксел беше разрешаването на един от най-тежките териториални спорове в Европа.

Мирослав Лайчак, специалният представител на ЕС по диалога Прищина-Белград, заяви, че се е срещнал с косовския премиер Албин Курти и сръбския президент Александър Вучич. Лайчак отбеляза, че е постигнат „много малък напредък“.

„Срещата беше трудна и подчерта много различните подходи на двете страни за нормализирането на отношенията. Следователно днес беше постигнат само лек напредък“, каза Лайчак след срещата.

Той добави, че са обсъдени няколко конкретни предложения, но единственият категоричен извод е, че Вучич и Курти са се договорили да подновят преговорите през септември.

„Важното за ЕС е да се подчертае, че европейското бъдеще на Сърбия и Косово зависи от нормализирането на отношенията. Затова ЕС очаква и двете страни да работят заедно, да преодолеят миналото и да разрешат текущите въпроси“, каза Лайчак.

Вучич каза пред журналисти, че Курти не е приел нито една от трите точки от предложението на ЕС.

„Сърбия изцяло прие трите точки: да засили съвместните усилия за идентифициране на останките на изчезнали лица, да се въздържа от действия, които могат да дестабилизират ситуацията на място и да провежда ежемесечни срещи между основните преговарящи за подготовка за срещи на високо равнище, каза Вучич.

Той каза, че „етническите албанци не искат да приемат нито една точка“ и че е „особено загрижен“, че „избягват да обещават да се въздържат от действия, които могат да дестабилизират ситуацията на място“.

„Ние предложихме мирна декларация в шест точки, балансирана и на английски език, която залага ангажимента да не се атакуват взаимно двете страни и да има реципрочност на правата“, заяви Курти. Той добави, че неговата делегация „също е предоставила доказателства за 11 нарушения от страна на Сърбия срещу Косово. Нарушенията са за наложени бариери срещу свободната търговия, които трябва да бъдат премахнати. И двете бяха отхвърлени.“

„Жалко е, че не успяхме да излезем с поне едно съвместно изявление от тази среща. Причината беше, че сръбската делегация не прие включването в текста на израза „справяне с миналото“, добави той .

До момента  Косово е  призната от повече от 100 държави, но Сърбия все още счита територията за своя южна провинция, като е подкрепена от Русия и Китай.

Лайчак добави, че са обсъдени няколко конкретни предложения, но единственият категоричен извод е, че Вучич и Курти са се договорили да подновят преговорите през септември.