Сърбия реагира остро на кандидатурата на Косово за Съвета на Европа

Косово подаде молба за членство в Съвета на Европа, което предизвика остра реакция в Белград. Снимка: Shutterstock, MDart10

След като Косово подаде кандидатурата си в Съвета на Европа в четвъртък (12 май), сръбският президент Александър Вучич свика спешно заседание на Съвета за национална сигурност за петък. Той твърди, че Прищина е нарушила редица споразумения.

Косово обяви независимост от Сърбия през 2008 г., девет години след бомбардировката на НАТО срещу Белград, която сложи край на бруталната война, водена срещу косовските етнически албанци от режима на Слободан Милошевич между 1998 и 1999 г.

Белград все още отказва да признае независимостта на Прищина и се опитва да постави пречки пред Косово да стане кандидат за ЕС, да се присъедини към ЮНЕСКО и да стане член на НАТО.

Проблеми в региона

Подаването на заявлението беше потвърдено от Шар Джакупи, началник на кабинета на външния министър Доника Гервала.

„Мога да потвърдя, че правителството на Република Косово официално кандидатства за пълноправно членство в Съвета на Европа“, написа той в Туитър.

Вучич отговори малко след това, като посочи, че Косово е „потъпкало грубо“ споразуменията и че признаването на Косово няма да се случи.

„Ние няма да признаем независимостта на Косово, но нашият отговор трябва да бъде умен и мъдър, за да запазим мира и стабилността, да бъдем твърди, силни и постоянни в защита на нашите интереси в желанието да постигнем решение чрез компромис и да зачитаме подписаните споразумения“, коментира Вучич, цитиран от държавната информационна агенция Танюг.

Той каза, че молбата за членство ще създаде проблеми в региона и попита кой е убедил Косово да подаде искане в този конкретен момент.

Все пак този отговор беше по-премерен от строгото предупреждение, което бе направено по-рано тази седмица, когато Вучич заплаши с отговор, който ще бъде „много по-силен, отколкото си мислят“ и няма да бъде „просто изявление пред медиите“.

„Ние отговаряме на всички критерии“

Решението за официално кандидатстване беше взето в четвъртък сутринта, а заявлението беше връчено малко по-късно.

Бившият посланик на Косово в САЩ Вльора Читаку написа в Туитър, че  „ние отговаряме на всички критерии и сега, когато Русия е изгонена от организацията, нашият път трябва да е ясен“.

На 25 февруари правата на Русия на представителство в Съвета на Европа бяха прекъснати заради нахлуването й в Украйна. На 15 март Русия обяви, че се оттегля изцяло, а на същия ден Парламентарната асамблея прие единодушно становище, в което се посочва, че страната вече не може да бъде държава-членка.

Сърбия е един от малкото съюзници на Русия в Европа и Москва би наложила вето на всеки опит Косово да се присъедини към международния орган за правата на човека.

Премиерът на Косово Албин Курти вече обяви плана си да кандидатства за членство в организацията след среща с германския канцлер Олаф Шолц в Берлин миналата седмица.

Източници коментираха  пред косовската информационна агенция RTK, че силен представител на Съвета на Европа е готов да отправи покана на Косово и се очаква страната бързо да получи членство.

На 4 май германският депутат Кнут Абрахам написа в Туитър, че е получил потвърждение, че Германия е готова да подкрепи кандидатурата на Косово за членство.

През март Европейската инициатива за стабилност, базиран в Берлин мозъчен тръст, призова Косово да кандидатства за членство след отстраняването на Русия и заяви, че страната има всички необходими гласове, за да се присъедини към организацията, като се има предвид, че 34 от нейните 46 членове признават независимостта на Косово.