Сърбия ще похарчи 2,5 млрд. евро за възстановяване от пандемията

Пациентите чакат на опашка за ваксина срещу COVID-19 във ваксинационен център в Белград, Сърбия, 25 януари 2021 г. [Andrej Cukic/EPA/EFE]

Сърбия планира да похарчи около 2,5 милиарда евро за заеми, субсидии за бизнеса и плащания за пенсионери и останалите граждани, за да им помогне да се справят с икономическото въздействие на пандемията, заяви президентът Александър Вучич във вторник.

Пакетът предвижда набор от мерки, включително плащания в размер на 50% от минималната работна заплата на служители на микро- и малки предприятия, както и за държавни гаранции за заеми в търговски банки.

“Искаме изключително много да подкрепим частния сектор“, каза Вучич пред държавната телевизия RTS.

Държавата също така планира да разпредели по 30 евро на всеки пълнолетен сръбски гражданин или около 5 милиона души през май и ноември и допълнителни 50 евро на всеки пенсионер, каза Вучич.

“Тези суми ще бъдат отпуснати три пъти на пенсионери и два пъти на всички пълнолетни граждани“, каза Вучич.

Президентът подчерта, че общият публичен дълг тази година няма да надвиши 61% от брутния вътрешен продукт.

Бюджетът на Сърбия за 2021 г. отчита икономически растеж от 6%, след очаквано свиване с около 1% през 2020 г. Прогнозата  за дефицита за 2021 г. е 3%. Международният валутен фонд наблюдава ръст на икономиката на Сърбия с 5% през 2021 г., след прогнозно свиване от 1,5% през миналата година.

През март миналата година Сърбия отпусна 5,5 милиарда евро за подпомагане на бизнеса и гражданите в кризата. Допълнителните разходи увеличиха дефицита през 2020 г. до около 8,9%, в сравнение с планираните по-рано 0,3%.

В Сърбия, която има население от 7 милиона, 3924 души са починали от COVID-19 и 387 206 са се заразили. Страната, която стартира национална програма за ваксинация, регистрира миналата седмица заразен с новия щам на коронавируса.