Сътресения в австрийската управляваща коалиция заради операция “София”

Себастиян Курц [EPA / FILIP SINGER] The Capitals е ежедневният обзор на столиците на EURACTIV.com

Рубриката “Столиците” ви представя последните новини от цяла Европа чрез медийната мрежа на EURACTIV.

///

ВИЕНА. Канцлерът Себастиан Курц отхвърли идеята на върховния представител на ЕС Жозеп Борел за подновяване на операция “София” за наблюдение на оръжейното ембарго срещу Либия с мотива, че използването на европейски кораби, спасяващи корабокруширали мигранти, може да се тълкува като “билет за Европа”.  В отговор министърът на социалните въпроси Рудолф Аншобер от “Зелените” открито се противопостави на позицията на Курц в понеделник (3 февруари), заявявайки, че ще приветства корабите на ЕС, спасяващи мигранти. Прочетете повече от Филип Грюл от EURACTIV Германия.

///

БЕРЛИН

Германските провинции обмислят забраната на никаба в училищата. Решение на Висш административен съд в Хамбург от понеделник (3 февруари) предизвика призиви към германските провинции за забрана за носенето на изцяло покриващи лицето воали в училищата. Прочетете повече от Сара Лоутън от EURACTIV Германия.

///

ПАРИЖ

Френските рибари ще се върнат в Гърнси. Френските рибари ще могат да се върнат във водите на Гърнси до края на седмицата, след като достъпът им бе преустановен от момента, в който Брекзит влезе в сила, заяви френският държавен секретар по европейските въпроси Амели дьо Моншален : “Мисля, че до края на седмицата, ако работим както се споразумяхме, нещата ще се върнат към нормалното”, заяви държавният секретар по време на посещение в Кан (Северна Франция). (EURACTIV.FR)

Прочетете също: Paris aims to become Europe’s top financial hub in post-Brexit world

///

БРЮКСЕЛ

Забрана на рекламирането на тютюневи изделия. От януари 2021 г. всички форми на реклама на тютюневи изделия ще бъдат забранени в Белгия, отсъди единодушно комисията по здравеопазване на белгийския парламент като премахна няколкото изключения, съществуващи при забраната от 1999 г. Прочетете повече от Александра Брзозовски от EURACTIV.

///

ХЕЛЗИНКИ

Намаляване на данъците и фонд за борба с изменението на климата. Финландската управляваща коалиция, критикувана, че не прави достатъчно в борба с изменението на климата, публикува “пътна карта” в амбицията си да стане първото в света въглеродно неутрално общество до 2035 г. Пътната карта ще “установи графика и целите на климатичните мерки”. Прочетете повече от Пека Вантитен от EURACTIV.

///

ВЕЛИКОБРИТАНИЯ – ИРЛАНДИЯ

ЛОНДОН

Националните парламенти не са необходими при ратификацията на споразумението след Брекзит. Във вторник (4 февруари) председателят на търговския комитет на Европейския парламент изрази надежда, че споразумение с Великобритания може да бъде постигнато до ноември и заяви, че националните парламенти няма да са необходими при ратифициране на сделката, тъй като това ще бъде споразумение за асоцииране с ЕС. Прочетете повече от Хорхе Валеро.

///

ДЪБЛИН

Разследване срещу Google. Ирландската комисия за защита на данните обяви, че ще започне официално разследване срещу Google поради опасения относно начина, по който компанията обработва данните за местоположението на потребителите. Разследването бе предприето след като ирландският орган за защита на данните получи редица жалби от потребителски организации във връзка с обработваните от Google данни за местоположението и прозрачността на процеса. Прочетете повече от Самюъл Столтън.

///

ЮЖНА ЕВРОПА

МАДРИД

Правителството ще се вслушав исканията на земеделските производители. Испанският земеделски министър Луис Планас обяви във вторник (4 февруари), че лявото коалиционно правителство (социалисти и крайнолявата “Заедно можем”) планира да реформира настоящото законодателство за замеделието и е отворено да обсъди практиката на продажба под производствените разходи, пише EFE AGRO, партньор на EURACTIV. Изявлението идва след като фермерите излязоха на улицата в протест срещу изключително ниските цени на продукцията си (според фермерите някои продукти имат цени като отпреди 20 години). Прочетете повече от EFE, партньор на EURACTIV.

///

ЛИСАБОН

Рециклируемена пластмаса. Във вторник (4 февруари) около 50 компании и други организации се ангажираха да използват само рециклируеми пластмаси при опаковките до 2025 г и да гарантират, че цялата новопроизведена пластмаса е направена от 30% рециклируема и 70% вече използвана рециклирана пластмаса. През 2018 г. Португалия е рециклирала само 12% от пластмасата от битови отпадъци, което означава, че само 72 000 от общо 600 000 тона  са били рециклирани. Прочетете повече от Антонио Перейра Невес от Lusa.pt.

Други новини: Вносът на отпадъци от Португалия се е увеличил повече от четири пъти през последните три години от 60 000 през 2017 г. до 250 000 тона през 2019. В понеделник (3 февруари) министърът на околната среда на Португалия Жоао Педро Матош Фернандо увери, че исканията за изхвърляне на отпадъци в португалските депа от чужди страни се разглеждат  “много по-строго”, заради това увеличение. Прочетете повече тук. (Антонио Перейра Невес и Марта Дуарте, Lusa.pt)

///

РИМ

Приоритизиране на растежа. На среща с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, премиерът на Италия Джузепе Конте призова за преразглеждане на Пакта за стабилност и растеж като се даде приоритет на стимулирането на растежа, а не на аспектите за стабилност. Той посочи, че правилата за конкуренция в ЕС са остарели и прилагането им по учебник ще се окаже пагубно за създаването на идустриални шампиони. (Gerardo Fortuna | EURACTIV.com)

///

АТИНА

Нов закон ще контролира НПО-тата, свързани с миграцията. Нов закон, предвиждащ специален регистър за всички неправителствени организации, техните служители и партньори, беше гласуван във вторник (4 февруари). Прочетете повече от Теодор Карауланис от EURACTIV Гърция.

///

ВИШЕГРАДСКА ГРУПА

Макрон в Полшаден втори. На втория ден от посещението си в Полша френският президент Еманюел Макрон пътува от Варшава до Краков, за да изнесе лекция в Ягелонския университет в Краков, където засегна множество теми от общата европейска история и идентичност до климатичните промени. Лукаш Гадзала от EURACTIV Полша разгледа речта на Макрон в анализ за значението на пътуването му за френско-полските отношения.

///

БРАТИСЛАВА

Бюджетът на ЕС срещу телевизионна поява. Словашкият премиер Петер Пелегрини (“Посока – Социална демокрация”) ще пропусне първата част на извънредния Европейски съвет за дългосрочния бюджет на ЕС, който ще се проведе на 20 февруари. Пелегрини се извини на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, като обясни, че трябва да присъства на голям предизборен телевизионен дебат. Пелегрини вероятно ще помоли чешкия премиер Андрей Бабиш да го замести на срещата на върха. (Zuzana Gabrižová | EURACTIV.sk)

///

ПРАГА

Спрени полети до Китай. Въпреки че все още няма случай на чешки гражданин, заразен от коронавируса, чешкото правителство реши да спре всички директни полети от и до Китай от 9 февруари до второ нареждане. Чешкото правителство заяви също, че ще предостави на Китай медицински консумативи на стойност 200 000 евро. (Aneta Zachová | EURACTIV.cz)

///

БУДАПЕЩА

Виктор Орбан на конференцията на консерваторите в Рим. След като се срещна с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел в понеделник (3 февруари), унгарският премиер отпътува за Рим, за да участва в конференция на европейските консерватори под името “Бог, чест, държава: Роналд Рейгън, папа Йоан Павел II и свободата на нациите – национална конференция за консерватизъм.” Какво каза Орбан на конференцията?

///

Министерството на отбраната на Унгария прие нова стратегия за сигурност, а работа тече и по изготвянето на военна стратегия на страната, заяви министърът на отбраната Тибор Бенкьо във вторник (4 февруари). Предложената стратегия се фокусира върху отбранителните способности на Европа и укрепването на отношенията с Великобритания и Франция, посочи Бенкьо пред висши военни. Желко Търканец от EURACTIV Хърватия разгледа унгарската стратегия за отбрана.

///

По-патриотична” учебна програма.  В Унгария беше приета нова реформа в националната учебна програма. Въпреки че правителството е убедено, че промените ще позволят на унгарската младеж да се изкачи сред най-добрите в света до 2030 г.”, критици твърдят, че части от учебната програма са станали твърде идеологически натоварени”. Желко Търканец от EURACTIV Хърватия проучва защо.

///

НОВИНИ ОТ БАЛКАНИТЕ

СОФИЯ

Българин със забрана за влизане в САЩ заради корупция. Във вторник (4 февруари) посланикът на САЩ в България Херо Мустафа заяви, че съвсем скоро държавният секретар на САЩ Майк Помпео ще обяви първия български гражданин със забрана за влизане в САЩ заради корупция. Междувременно съдията от Специализирания наказателен съд Андон Миталов бе огласен от Помпео като участник “в сериозна корупция”. . (Красен Николов | EURACTIV.bg)

Други новини – Президентът Румен Радев обяви, че официално снема доверието си от правителството, което според него не действа в интерес на българските граждани. “Липсата на воля за реформи и борба с корупцията, методичното нарушаване на закона и морала доведоха до парализа на цялата публична система и институции без аналог в историята на българския преход“, заяви Радев. “Това правителство и администрация водят до краха на държавата и ни лишават от бъдещето ни като нация”, добави президентът. (Dnevnik.bg)

///

ЛЮБЛЯНА

Консултации с президента за бъдещото правителство. Президентът Борут Пахор откри официални консултации с парламентарните партии след оставката на премиера Марян Шарец. Вариантите са да се сформира нова коалиция в сегашния парламент или да се проведат предсрочни избори. Докато “Партията на пенсионерите” подкрепя коалицията, а либералната “Партия на Аленка Братушек” би искала да стане част от правителството и двете партии са готови за избори. Решаваща е думата на Янез Янша, лидер на консервативната, националистическа Словенска демократична партия (ЕНП), който или ще сформира нова коалиция, или ще насрочи избори. Решението му ще стане известно в петък. (Желко Търканец | EURACTIV.hr)

///

ЗАГРЕБ

Нов закон за абортите? В сряда парламентът ще обсъди новия законопроект на Социалдемократическата партия, който ще направи абортите безплатни, достъпни и легални. Прочетете повече от Карла Юничич от EURACTIV Хърватия.

Други новини – Премиерът Андрей Пленкович потвърди позицията на Хърватия по отношение на новата многогодишна финансова рамка (МФР). След срещата “Приятели на кохезията“, провела се в Португалия в събота на конференция на тема “Предизвикателствата от приемането на новата МФР 2021-2027 и позицията на кохезионната политика в новия бюджет” във вторник премиерът заяви, че следващото десетилетие ще е от решаващо значение за членството на Хърватия в Европейския съюз. Прочетете повече от Карла Юничич.

///

САРАЕВО

Религиозни водачи с обща молитва за мир. Във вторник (4 февруари) лидерите и представителите на четирите най-големи религиозни общности в Босна и Херцеговина участваха в обща молитва, посветена на всички жертви на войната през 1992-1995 г. в страната, изразявайки желанието си за траен мир. Прочетете повече от Желко Търканец от EURACTIV Хърватия.

///

ПОДГОРИЦА

Трябва ли Джуканович да посети Сараево? Като гласува против поканата към президента на Черна гора Мило Джуканович, лидерът на босненските сърби Милорад Додик демонстрира, че не е сериозен политик, заяви хърватският член на колективното председателство Желко Комшич и добави, че в началото на мандата си тристранното председателство на Босна е изпратило покани на всички председатели от региона – включително и на Джуканович, да посетят Босна.

Милорад Додик заяви, че не е съгласен с поканата към черногорския президент за посещение в Босна и Херцеговина “предвид настоящата ситуация в Черна гора” (по отношение на закона за вероизповеданията). (Желко Търканец | EURACTIV.hr)

***