Сътресения в редиците на управляващата партия в Хърватия

Хърватският премиер Андрей Пленкович [EPA / FILIP SINGER The Capitals е ежедневният обзор на столиците на EURACTIV.com

РубрикатаСтолицитеви представя последните новини от цяла Европа чрез медийната мрежа на EURACTIV.

///

ЗАГРЕБ. Един от най-влиятелните членове на хърватската управляваща партия Хърватски демократичен съюз, ХДС (ЕНП), вицепрезидентът Милиян “Васо” Бркич, официално одобри кандидатурата на бившия външен министър Миро Ковач срещу премиера Андрей Пленкович.

В скандално телевизионно интервю Бркич обвини премиера, че е създал порочен култ към личността си и се е обградил само с хора, които го следват сляпо и не проявяват лоялност към партията. Освен това той отбеляза, че разривът между умереното и консервативно крило на ХДС е започнал, когато партията гласува Истанбулската конвенция за борба с насилието над жени и домашното насилие, добавяйки, че “този разрив е излишен. Трябваше да подходим по различен начин и относно въпроса за домашното насилие”.

Как реагира хърватският премиер реагира на интервюто? Прочетете повече от Теа Трубич Макан от EURACTIV Хърватия.

///

БЕРЛИН

Крамп-Каренбауер се оттегля от ХДС заради скандала в Тюрингия. Германският министър на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер реши да се оттегли като лидер на Християндемократическия съюз (ХДС) в понеделник (10 февруари) по време на партийно заседание. Тя ще остане лидер на партията до декември и ще продължи да бъде министър на отбраната, обещавайки “да организира процеса за избор на канцлер това лято, подготвяйки партията за бъдещето и след това да предаде поста на следващия председател”.

Решението на Крамп-Каренбауер идва скоро след политическата криза в Тюрингия, където местният клон на партията се присъедини към либералната “Свободни демократи” и крайнодясната “Алтернатива за Германия” в подкрепа на Томас Кемерих за поста на регионален премиер. Въпреки че Кемерих се оттегли от поста след  25 часа, изборите поставиха съдбата на ръководството на ХДС под въпрос, тъй като местният клон на партията открито се противопостави на решението на Крамп-Каренбауер да не работи с “Алтернатива за Германия”. (Сара Лоутън | EURACTIV.de)

///

ПАРИЖ

Франция няма да вложи допълнителни средства в бюджета на ЕС. След като преговарящите от Европейския парламент посетиха Париж вчера (10 февруари), за да се опитат да убедят френското правителство да увеличи приноса си към бюджета на ЕС, изглежда, че Франция няма да отстъпи, въпреки желанието си да запази непроменено финансирането за селското стопанство, на което страната е основен бенефициент. Вместо това Франция би предпочела бюджетът да бъде финансиран от собствени ресурси на блока чрез въвеждане на въглероден данък или чрез облагане на технологичните гиганти Google, Apple, Facebook, Amazon и Microsoft. Прочетете повече тук.

///

БРЮКСЕЛ

Поредно отлагане. Белгийският крал удължи до 17 февруари мисията на Кун Генс (“Християндемократи и фламандци”) да състави федерално правителство. Според него най-добрата коалиционна формула все още остава тази, която се радва на широка политическа подкрепа, включваща социалистическата партия и фламандската националистка N-VA. До момента обаче политическите сили не са намерили допирни точки за сключване на споразумение. (Alexandra Brzozowski | EURACTIV.com)

///

ВИЕНА

Социалдемократите настояват правителството да се откаже от договора с Еърбъс. След като от “Еърбъс” признаха за “неправомерно” и “политическо поощряване“ на длъжностни лица във връзка с покупката на 18 самолета Юрофайтър” от Австрия през 2003 г., говорителят по въпросите на отбраната на социалдемократическата партия предложи правителството да използва клауза за оттегляне от договора, въпреки че все още не е известно кой точно е взел подкупа. Прочетете повече от Филип Грюл от EURACTIV Германия.

///

ХЕЛЗИНКИ

Финландия ще остане единственият производител на уран в ЕС. Финландското правителство предостави разрешение за добиване и рафиниране на уран на Terrafame, компания с 70% държавно участие. След като Чехия и Румъния прекратиха дейността си, решението ще превърне Финландия в единственият производител на уран в ЕС. Прочетете повече от Пека Вантинен от EURACTIV.

///

ВЕЛИКОБРИТАНИЯ – ИРЛАНДИЯ

ЛОНДОН

Безпрепятствана търговия. Главният сподвижник на Борис Джонсън Майкъл Гоув предупреди бизнеса, че дните на “безпрепятствeна” търговия с ЕС приключват, след като през декември ще изтече единадесетмесечният преходен период след Брекзит. Прочетете повече от Бенджамин Фокс в Лондон. 

///

ДЪБЛИН

Тясно сътрудничество? След успеха на националистическата левичарска партия “Шин фейн” на ирландските избори в събота, Великобритания заяви, че се надява двете центристки партии да установят близко партньорство. “Обединеното кралство и Ирландия са близки съседи и приятели и ще се радваме да продължим да работим заедно”, заяви говорителят на британския премиер Борис Джонсън вчера и добави, че “тясното сътрудничество” между Великобритания и Ирландия да продължи, независимо от успеха на “Шин фейн” на изборите. Основната политика на “Шин фейн” е да предприеме кампания за обединение на Ирландия, като Северна Ирландия прекрати конституционния си съюз с Великобритания. (Samuel Stolton | EURACTIV.com)

///

ЮЖНА ЕВРОПА

РИМ

Напрежение в коалицията. Центристката партия на Матео Ренци “Италия Вива” заплаши, че ще предизвика политическа криза, като предложи вот на недоверие срещу предложението на министъра на правосъдието Алфонсо Бонафеде, ако другите управляващи партии одобрят предложената правосъдна реформа. Движение “Пет звезди” и лявоцентристката Демократическа партия се договориха да премахнат сроковете за наказателно преследване за лицата, признати за виновни на първо четене. “Италия Вива” счита това за противоконституционно. (Gerardo Fortuna | EURACTIV.com)

///

МАДРИД

Лидерът на левицата Иглесиас ще се присъедини към правителствените разговори с каталунските сепаратисти. Пабло Иглесиас, лидер на лявата Унидас Подемос (“Заедно можем”) и социален министър на Испания, ще вземе участие в „Mesa de Diálogo“ (масата за преговори) с каталунските сепаратистки лидери заедно с членове на социалистическата PSOE, съобщи EFE, партньор на EURACTIV. Прочетете повече тук.

///

АТИНА

Центрове за настаняване на мигранти. Гръцкото правителство обяви, че ще изиска имоти и земя в усилията си за управление на миграционната криза. Говорителят на правителството Стелиос Пецас заяви в понеделник, че законодателният акт, публикуван в началото на седмицата, ще разгледа “теми от обществен интерес”, като например създаването на “центрове за настаняване от затворен тип”. Основната лява опозиционна партия “Сириза” реагира остро като посочи, че центровете не помагат за облекчаване на тежестта, която островите поемат. Прочетете повече от Атинско-Македонската информационна агенция, партньор на EURACTIV.

Прочетете също: African Swine Fever outbreak in Greece raises eyebrows in Brussels

///

ВИШЕГРАДСКА ГРУПА

ВАРШАВА

Президентска надпревара. Според анкета на общественото мнение на IBRiS за всекидневника Rzeczpospolita, полският президент Анджей Дуда продължава да води с 43,7% от гласовете, следван от Малгожата Кидава-Блонска (29,2%) само няколко месеца преди президентските избори, насрочени за 10 май 2020 г. Кидава-Блонска, кандидат на най-голямата опозиционна партия “Гражданска платформа”, е доста по-напред от независимия кандидат, популярен от малкия екран Шимон Холовня (8,1%), прогресивния евродепутат Роберт Биедрон (6,9%) и центриста с консервативен уклон Владислав Косиняк-Камиш (4%).

Когато става въпрос за подкрепа на конкретни политическите партии обаче, управляващата партия “Право и справедливост” изглежда губи позиции с 35,9%, докато подкрепата за “Гражданска платформа” е нарастнала на 27,2%. Левицата е на трето място с над 15%. (Лукаш Гадзала | EURACTIV.pl)

///

ПРАГА

Въглищата остават в миналото. Повече от три четвърти от чехите искат страната да преустанови употребата на въглища, а над половината от населението предпочита възобновяемите източници на енергия, според проучване на Median. Чешкото правителство вече представи различни подходи към енергийния микс на страната. Докато дискусиите за прекратяване на употребата на въглищата вече започнаха, правителството отправя поглед към ядрената енергия. (Анета Зачова | EURACTIV.cz)

///

БРАТИСЛАВА

Сесия на Истанбулската конвенция. Президентът на Словакия Зузана Чапутова, премиерът Петър Пелегрини (“Посока – Социална демокрация”) и председателят на парламента Андрей Данко (Словашка национална партия) се срещнаха в понеделник (10 февруари), за да обсъдят конституционните изисквания, свързани с ратифицирането на Конвенцията на Съвета на Европа за за борба с насилието над жени и домашното насилие. Прочетете повече от Зузана Габрижова от EURACTIV Словакия.

///

БУДАПЕЩА

Фукуяма: Политиката на Унгария е иронична. В наскоро публикувана статия историкът Франсис Фукуяма пише, че унгарските и полските избиратели смятат, че националната им идентичност е застрашена от имиграцията и либералните социални ценности. Той определя като „иронична“ позицията на премиера Виктор Орбан срещу либерализма, на фона на откъсването на страната от съветския режим. (Желко Търканец | EURACTIV.hr)

///

НОВИНИ ОТ БАЛКАНИТЕ

БУКУРЕЩ

Социалисти срещу Людовик Орбан. Само дни след като президентът Клаус Йоханис посочи Людовик Орбан за служебен премиер на страната след като правителството му загуби вот на недоверие в парламента, социалистическата партия атакува назначението му пред Конституционния съд. В понеделник (10 февруари) Орбан представи на парламента същите министри и актуализирана правителствена програма, а във вторник депутатите трябва да изберат датата на гласуване на новото правителство. (EURACTIV.ro)

///

ЛЮБЛЯНА

Външният министър подкрепя членството на Турция в ЕС. Словенският външен министър Миро Церар призова за укрепване на отношенията между ЕС и Турция, включително и в борбата срещу нелегалната миграция. Той подкрепи перспективата за членство на Турция в ЕС и обеща да предостави цялата възможна помощ от Словения за постигане на целта по време на председателството на Съвета на ЕС догодина. (Željko Trkanjec | EURACTIV.hr)

///

БЕЛГРАД

Диалог и реципрочност. Премиерът на Косово Албин Курти заяви, че реципрочните мерки спрямо Сърбия ще се прилагат в съответствие с резолюция, приета от косовското събрание на 2 декември 2011 г., докато диалогът ще продължи въз основа на друга резолюция, подготвена от действащото правителство и изпратена за одобрение от народното събрание, съобщи вестник Koha Ditore в понеделник (10 февруари). (EURACTIV.rs)

///

САРАЕВО

Босненски хърватски лидер: руското влияние тук е слабо. “Русия балансира силите в света и играе важна роля на Балканите, но за съжаление има малко влияние в Босна и Херцеговина”, заяви Драган Чович, хърватски член на председателството на Босна и Херцеговина и лидер на Хърватски демократичен съюз, в интервю за Росийская газета, докато бе на посещение в Москва.

“Русия непрекъснато е обвинявана, че политиката и дипломацията ѝ оказват силно влияние в Босна и Херцеговина. Бих казал, че за съжаление тук руското влияние не е достатъчно силно”, заяви Чович и добави, че Босна и Херцеговина трябва да положи усилия за развитие на икономическо, културно и други видове двустранно сътрудничество с Руската федерация. Прочетете повече от Желко Търканец от EURACTIV Сърбия.

///

ПРИЩИНА

Черногорци искат статут в Косово. Асоциацията на косовските черногорци изпрати писма до президента на Косово Хашим Тачи и премиера Албин Курти с искания за регулиране на официалната и правната позиция на черногорската общност в Косово. Косовските черногорци искат да бъдат признати от Конституцията. “Нашето конституционно признаване или липсата на такова ще са от значение за оценката на международните участници за напредъка на Косово в зачитането на човешките права”, посочи Асоциацията. (Желко Търканец | EURACTIV.hr)

***