Съюзници на Навални обвиниха Кремъл, че блокира евакуацията му в Германия

Жена показва ръцете си, на които пише "Кремъл е токсичен" в подкрепа на Алексей Навални в Санкт Петербург, Русия, 20 август 2020 г. [Анатолий Малцев / EPA / EFE]

Съюзници на руския правителствен критик Алексей Навални, който е в кома в сибирска болница, обвиниха Кремъл, че осуетява транспортирането му в Германия, където да бъде лекуван. Според тях решението поставя живота му в смъртна опасност, тъй като болницата, където е сега, не е достатъчно оборудвана.

Навални, яростен критик на президента Владимир Путин и неговите помощници, е в тежко състояние, след като в четвъртък сутрин пил чай, за който неговите съюзниците смятат, че е бил примесен с отрова. Лекар обяви в петък, че състоянието му се е подобрило леко през нощта.

Съпругата на Навална Юлия и неговият говорител Кира Ярмиш се изказаха срещу Кремъл, след като главният лекар в болницата в Сибир, където се лекува Навални, обяви, че преместването му ще изложи живота му в риск, тъй като той все още е в кома и състоянието му е нестабилно.

“Забраната за транспортиране на Навални е опит за покушение срещу живота му, което се извършва от лекарите и лъжливата власт, която го разрешава”, написа Ярмиш в социалните медии.

Тя каза, че по-рано лекарите са се съгласили той да бъде транспортиран, но в последната минута са отказали.

“Решението, разбира се, не е било взето от тях, a от Кремъл”, посочи Ярмиш.

Кремъл обяви в четвъртък, че медицинските власти веднага ще разгледат всяка молба Навални да бъде преместен в европейска клиника, и че са прозрачни за медицинското му състояние.

Спорът възникна, след като германска въздушна линейка се приземи в Омск, където Навални се лекува, с намерението да го откара в Германия за лечение, ако това е възможно.

Александър Мураховски, главният лекар на болницата, обаче посочи пред репортери, че ще трябва да се разрешат редица правни въпроси, преди Навални да бъде предаден на европейски лекари.

Той посочи, че от Москва са изпратени лекари, за да лекуват Навални. Московските медици не са по-лоши от европейските си колеги, коментира той.

Има пет възможни диагнози за състоянието на Навални и резултатите от тестовете ще бъдат достъпни до два дни, коментира лекарят.

Мураховски отказа да отговори на въпрос дали Навални категорично е бил отровен.

 

Близките на Навални смятат, че властите опитват да печелят време, за да изчезне всяка следа от това, което го е отровило.

Екипът на Навални цитира полицейски служител, който казал, че в тялото му е намерено много опасно вещество, което представлява риск за всеки около него, и затова полицаите трябва да носят предпазни костюми.

Ройтерс не е получил независимо потвърждение на тази информация.

Франция и Германия настояват за яснота по случая

Германия настоява обстоятелствата, които са довели до внезапното влошаването на здравословното състояние на руския опозиционен политик Алексей Навални да бъдат изяснени. Това посочи в четвъртък канцлерът Ангела Меркел, като добави, че наличната досега информация не изглежда добра.

“Надявам се той да се възстанови бързо и ако помоли за това, ние ще му предоставим медицинска помощ, включително да бъде настанен в немска болница, но молбата трябва да дойде от там.” Това каза Меркел пред репортери на съвместна пресконференция с президента Еманюел Макрон в южна Франция.

“Най-важното в момента е обстоятелствата около случая да бъдат изяснени много бързо”, добави тя.