Лидерската видеосреща не успя да вдигне блокадата върху бюджета на ЕС

Шарл Мишел по време на срещата на върха. [Council Newsroom]

Лидерите на ЕС заявиха в четвъртък, че ще активизират усилията си, за да убедят премиерите на Полша и Унгария да оттеглят ветото си върху плана за икономическо възстановяване, приет заради пандемията. Новите здравни мерки потопиха блока в нова криза, а ветото заплашва да провали съвместните усилия за борба с епидемията.

27-те държавни и правителствени ръководители на блока отделиха на темата по-малко от 15 минути в началото на видеосрещата на върха, като германската канцлерка Ангела Меркел, чиято страна е председателка на ЕС, говореше от името на всички.

“Това разбира се е много сериозен проблем, който трябва да разрешим. Искаме да работим, искаме да изложим всички възможни опции и все още сме в самото начало.“, обясни тя след срещата.

Варшава и Будапеща, с подкрепата на Словения, всяха смут в общността тази седмица, като използваха правото си на вето, за да блокират дългосрочния бюджет и плана за възстановяване на обща стойност 1,8 трилиона евро.

Макар и да не беше голяма изненада, противопоставянето разгневи партньорите от ЕС, мнозина от които с нетърпение очакват да получат част от стимула, за да спасят икономиките си, разрушени от пандемията и по-лошото, което се опасяват, че се задава.

Председателят на Съвета Шарл Мишел, който е домакин на европейските срещи на високо равнище, трябваше да отговори на журналистически въпрос, какво ще стане, ако Съюзът принуди Полша, Унгария и Словения да оттеглят ветото си.

Той отговори, че няма да каже нищо, което би затруднило ситуацията. “Работим и ще продължим да работим, за да намерим решение“, каза той.

Представител на ЕС заяви, че Мишел смята, че е най-ефективно изказванията по темата да бъдат  “под контрол“, за да не навредят на бъдещите преговори.

Националистическите правителства в Полша и Унгария са бесни на своите партньори от ЕС, които подкрепят решение, което обвързва изплащането на блокови средства със зачитане на върховенството на закона и европейските ценности.

‘Хора с проблеми’

Полският премиер Матеуш Моравецки и унгарският му колега Виктор Орбан са чести опоненти на Брюксел, а агресивната риторика срещу много от решенията на Брюксел се използва и от двете правителства, въпреки че тези  държави са сред  най-големите получатели на средства от общността.

“Унгария и Полша заявиха това, което не искат, а не това, което правят – верни на навика си да търсят проблеми, а не решения“, каза раздразнен европейски дипломат.

Планът за обвързване на еврофондовете с върховенството на закона, силно защитен от Европейския парламент и повечето държави-членки, трябва да бъде одобрен с квалифицирано мнозинство от членовете.

Но Унгария и Полша отвърнаха на удара, като използваха правото си на ветото, за да не позволят на ЕС да започне със събирането на средства за финансиране на плана за възстановяване от 750 милиарда евро и срещу бюджета 2021-2027 от над 1 трилион евро. Приемането на пакета изисква единодушие.

“Използвате това само срещу нас и заобикаляте договора“, каза Моравецки. Преди срещата на върха той обвини евроинституциите, че са “европейска олигархия“, която се опитва да тормози по-слабите членове на общността.

Въпросът за върховенството на закона е изключително чувствителен и за двете страни. Полша вече е разследвана от ЕС заради ограничаване на независимостта на съдебната власт, а Унгария под управлението на Орбан за ерозия на демократичните норми, като свободата на печата.

За разлика от това България, страна, която е критикувана за отстъпление от демокрацията и дефицит на медийна свобода, постъпи смело, като прие условието за върховенството на закона. Премиерът Бойко Борисов коментира преди срещата на върха, че върховенството на закона е “толкова важно“, че трябва да бъде обвързано с отпускането на средства от ЕС.

На масата за преговори

Останалата част от блока се надяваше, че въпросът е бил уреден през юли, когато след четиридневната маратонска среща на върха, бе постигнат  бюджетен компромис.

“Блокирането на приемането на решение по плана за възстановяване се отразява негативно на целия ЕС, включително на гражданите на Унгария и Полша“, каза румънският премиер Людовик Орбан, няма връзка с Виктор Орбан.

Германия, която председателства ЕС до 31 декември, ще работи активно зад кулисите, за да смекчи проблемите, а някои дипломати смятат, че Орбан и Моравецки биха могли да бъдат убедени чрез допълнителни стимули да оттеглят ветото.

“Няма какво да обсъждаме на това политическо ниво, твърде рано е. Те искат дискусиите да се случват на по-ниско ниво “, каза анализаторът Ерик Морис от фондация “Шуман”.

Франция и Холандия се позоваха на възможността, която мнозина смятат за нереалистична, да заобиколят ветото, като продължат с междуправителствен план за възстановяване.

“Магията на Европейския съюз е да успее да намери решения, дори когато всички смятат, че това ще бъде невъзможно“, каза Мишел след разговорите.

Избягване на нова Covid вълна

Официално основната тема на онлайн срещата на върха беше справянето с пандемията от коронавирус. Европейският съюз трябва да премахва ограниченията, които наложи, бавно и постепенно, за да избегне поредната вълна, каза председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен.

27-те национални лидери обсъдиха засилване на съвместните усилия за тестване в блока, дозиране на ваксини и координиране на облекчаването на ограничителните мерки, защото втората вълна от пандемията много натежа на Европа.

“Всички научихме от опита през лятото, че излизането от вълна на зараза е много трудно и че прекалено прибързаните мерки за вдигане на ограниченията оказа много отрицателно влияние върху епидемиологичната ситуация през лятото и есента”, каза тя.

“Следователно този път очакванията трябва да се управляват. Ще направим предложение за постепенен и координиран подход за премахване на мерките. Това ще бъде много важно, за да се избегне рискът от поредната вълна. ”

В Европа има около 11,3 милиона потвърдени случая на COVID-19, а близо 280 000 души са починали, показват данни на Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията. Пандемията  тласна ЕС към най-дълбоката рецесия.

“Трябва да научим минали уроци и да бъдем предпазливи, когато премахнем ограниченията. Това трябва да бъде постепенно.  Всички искаме да празнуваме в края на годината, но нека да е безопасно. Да влезем безопасно в новата година “, посъветва Шарл Мишел.

Белгийският премиер Александър де Кроо заяви, че блокът се нуждае от съвместна стратегия за зимни пътувания, за да се избегне “трета коледна вълна“.