С впечатляващо мнозинство италианците съкратиха броя на депутатите

Представители на избирателна комисия в Рим броят бюлетини, 21 септември 2020 г. [Angelo Carconi/EPA/EFE]

С впечатляващо мнозинство от над 70% италианците съкратиха с една трета броя на своите депутатите. В долната камера на парламента от 640 депутати ще останат 400, а в Сената от 315 – едва 200.

Целта на съкращението е да се облекчи цената на политиката в италианския бюджет,. Според управляващата партия “Пет звезди” това ще да спести около 1 милиард евро на данъкоплатците през следващото десетилетие.

За да се случи подобно съкращаване, трябва да се направи поправка в два члена в Конституцията и референдум, който се проведе на 20 и 21 септември т.г

Инициативата за намаляване на депутатите се корени в предизборния манифест на популистката партия “Пет звезди” и затова днес те се поздравяват с победата,. Тя бе окачествена като “историческа” от външния министър Луиджи ди Майо.

Резултатът засилва позициите на правителството и лично на премиера Джузепе Конте, който бе излъчен за премиер от “Пет звезди“.

Като победител обаче се чувства и лявата Partito demoсratico, по-малкия коалиционен партньор в правителството на Конте, но по други причини.

Успоредно с референдума, италианците гласуваха и за управители на седем области. За разлика от “Пет звезди”, които постигнаха плачевни резултати с кандидатите си за местни управници, лявата сила засили позициите си и показа, че е най-добре структурираната териториално партия на Апенините.

Въпреки впечатляващия успех на референдума, критиците изказват притеснения, че ще се намали демократичната представителност на значителна част от населението и ще се засили ефективността на лобистите. Те смятат, че този ход ще отслаби авторитета на парламента и ще доведе до минимални ползи от гледна точка на спестяване на разходи.

Един италиански депутат струва на данъкоплатците около 17 000 евро на месец.

Британската агенция Independent Parliamentary Standards Authority класира италианските депутати като най-добре платените в света. В ЕС те са с над 2000 евро по-добре платени от следващите в класацията.

Всеки от народните представители в Италия защитава интересите на 64 хиляди жители, което за над 60 милионна страна като Италия се смята за сравнително добро представяне на гражданите в управлението на страната. След референдума, съотношението ще стане един избраник за 101 хиляди души и критиците смятат, че това ще засили партийните ръководства, които имат тежката дума в нареждането на кандидатските листи на избори.

По всичко личи, че за италианците същественото беше да подадат сигнал към управниците да не приемат привилегиите си за даденост.