Талибаните водят политически преговори, според Байдън „хаосът“ е неизбежен

Висшите членове на талибаните се срещнаха с бившия президент Хамид Карзай и висшия служител Абдула Абдула, докато се стремят да съставят правителство в Афганистан. [Twitter]

Висшите членове на талибаните се срещнаха с бившия президент Хамид Карзай (22 декември 2001 до 29 септември 2014 г.) и висшия служител Абдула Абдула в опит  да сформират правителство в Афганистан. Те обещаха, че то ще бъде „различно по положителен начин“ от бруталното им управление преди две десетилетия.

Въпреки това хиляди афганистанци и чужденци все още се опитват да избягат от страната, защото се страхуват от нарушения на правата на човека.

Президентът на Съединените щати Джо Байдън, който е подложен на натиск у дома  и в чужбина заради изтеглянето на американските сили след 20-годишна война,  заяви в сряда (18 август), че някои войници биха могли да останат до крайния срок от 31 август, за да гарантират излизането на всички американци.

Демократът ветеран коментира пред ABC News, че вярва, че би било невъзможно да напуснат Афганистан „без да настъпи хаос“. Той за пореден път защити действията си.

Вашингтон обаче изрази загриженост, че бойците, които превзеха страната след светкавична офанзива, завършила в Кабул през уикенда, вече са се отказали от обещанията за безопасно преминаване до летището за афганистанците, които желаят да напуснат.

В Обединените арабски емирства сваленият от власт президент Ашраф Гани, който избяга, когато бунтовниците превзеха столицата, заяви, че подкрепя преговорите между талибаните и бившите висши служители и води собствени разговори за връщане у дома.

Заместник-държавният секретар на САЩ Уенди Шърман каза, че Гани „вече не е фигура“ на сложната политическа сцена в страната.

Талибаните взеха цялата власт, след като бяха прогонени от ръководената от САЩ коалиция след атаките на 11 септември 2001 г.

Талибаните се ангажираха да не търсят отмъщение срещу опонентите и да зачитат правата на жените, но международната общност е скептична по отношение на тези обещания.

Докато талибаните се стремят да създадат правителство, лидерът Хайбатула Ахундзада разпореди освобождаването на „политически затворници“, като нареди на провинциалните управители да ги освободят „без никакви ограничения или условия“.

Преговарящият от страната на ислямистите Анас Хакани се срещна с Карзай, първия подкрепян от Запада лидер на Афганистан след свалянето на талибаните през 2001 г., и Абдула, който беше начело на правителствения съвет за мир.

Гани, който се намира в Обединените арабски емирства, заяви, че „гостува там със семейството си по хуманитарни причини“. Той пожела преговорите за съставяне на правителство да бъдат „успешни“.

Протести и стрелба

Говорителят на талибаните Забихула Муджахид заяви във вторник, че новият режим ще бъде „положително различен“ от техния мандат през 1996-2001 г., който е известен със пребиване до смърт с камъни. Тогава  на момичетата бе забранено да ходят на училище, а на жените да работят в контакт с мъже.

Но докато ръководството на талибаните се опитваше да проектира нов имидж, видеозаписи, заснети от местната агенция Pajhwok Afghan News, показват протестиращи в източния град Джалалабад, които носят афганистанското знаме, а на заден план се чуват изстрели.

Местните медии съобщиха, че жителите протестират срещу премахването на знамената в полза на тези на изслямистите.

Жители на Бамиян съобщиха, че статуя на лидера на шиитското опълчение и защитник на етноса хазарейци Абдул Али Мазари, убит от талибаните през 90 -те години, е била обезглавена.

Този етнос отдавна е преследвани заради шиитската си вяра и са избити хиляди по време на безмилостното завладяване на страната от талибаните през 90 -те години.

„Не сме сигурни кой е взривил статуята, но тук присъстват няколко групи талибани, включително някои, които са известни със своята бруталност“, каза един от жителите пред Франс прес.

Талибаните изумиха света през 2001 г., когато унищожиха две монументални древни статуи на Буда в Бамиян, след като ги определиха за неислямски.

Отчаяние

Афганистанци и чужденци продължиха да напускат страната и в сряда, като САЩ и други държави засилиха евакуационните въздушни превози от Кабул.

Отчаяните сцени от летището в началото на седмицата показаха трогателни образи на афганистанци, ужасени от талибаните и изоставени от САЩ, които не могат да ги защитят.

„Нищо не показваше срив на тази армия и това правителство за 11 дни“, заяви американският генерал Марк Мили в сряда. „Това се свежда до въпрос на воля и лидерство.“, добави той.

Байдън каза, че с талибаните си сътрудничат, за да позволят на американците да излязат, но добави: „Изпитваме по-големи трудности с онези, които ни помогнаха, когато бяхме там“.

Шърман изрази тревога заради тормоз на контролно-пропускателни пунктове за афганистански граждани, въпреки обещанията на талибаните да не извършват репресии.

Що се отнася до крайния срок за напускане на американските сили на 31 август, Байдън каза: „Ако останат американски граждани, ние ще направим всичко възможно, за да транспортираме всички“.

Тълпи се събраха пред посолствата в Кабул поради слухове, че правителствата предлагат убежище.

Загриженост за правата на човека

Съветът на ООН по правата на човека заяви, че следващата седмица ще проведе специална сесия за Афганистан, за да разгледа „сериозните опасения за правата“ при талибаните.

Европейският съюз, Съединените щати и 18 други държави публикуваха в сряда съвместно изявление, в което заявиха, че са „дълбоко загрижени за афганистанските жени и момичета“, призовавайки талибаните да гарантират тяхната безопасност.

В различни  градове по света се проведоха демонстрации в подкрепа на народа  на Афганистан и по-специално жените и момичетата.

Администрацията на Байдън заяви, че разглежда действията, а не обещанията, за да развие своя подход към талибаните.

Междувременно Русия, Китай и Иран изразиха готовност да работят с талибаните.