Талибаните: ЕС трябва да подкрепи възстановяването на Афганистан

Журналистът от MEGA TV Янис Муцос и говорителят на талибаните Сухаил Шахин [Source: MEGA TV]

Държавите членки на ЕС трябва да са сред  държавите, които ще помогнат на Афганистан да се възстанови, заяви говорителят на талибаните Сухаил Шахин в интервю.

„Държавите от Европейския съюз,  съседните страни, мюсюлманските държави, както и САЩ, които участваха в унищожаването на Афганистан, мисля, че имат по-голямо задължение да помогнат за възстановяването на страната“, заяви Шахин  интервю за гръцкия телевизионен канал MEGA.

Шахин каза, че има нужда от международна конференция с участието на всички държави, за да се вземе решение за предоставяне на финансова помощ на народа на Афганистан.

Той добави, че Китай, Турция и Катар ще имат „специална роля“ в бъдещето на страната.

Той допълни, че талибаните са се зарекли да спрат отглеждането на опиумния мак. „Уол стрийт Джърнал“ съобщи, че новият режим в Кабул вече е предупредил фермерите, че производството на опиум вече е забранено. Това доведе  до скок в цените на опиума.

Попитан за ролята на жените при управлението на талибаните, Шахин отговори, че жените ще имат всички права за достъп до образование и работа. Използването на хиджаб обаче ще стане задължително.

„Лъжата на талибаните“

В отделно интервю за същата телевизия Кристал Баят, афганистански активист и защитник на правата на човека, заяви, че талибаните имат тайна програма.

„Те лъжат. Просто искат да привлекат вниманието на международната общност, като правят фалшиви изявления. Това, което виждат милиони жени в Афганистан, е, че ислямистите не позволяват на момичетата да ходят на училище, а на жените да работят“, каза Баят.

Баят каза, че е избягала от Афганистан преди няколко дни благодарение на помощта на правителствата на САЩ и Франция.

„Искам да отправя смирен призив към международната общност и великите сили да не оставят Афганистан“, заключи тя.