Талибаните плашат с последствия, ако САЩ останат в Афганистан след 31 август

Афганистанци се опитват да влязат на международното летище "Хамид Карзай", за да избягат от страната, в Кабул, Афганистан, 23 август 2021 г.  [Stringer/EPA/EFE]

Талибаните предупредиха в понеделник (23 август), че ще има „последствия“, ако САЩ и техните съюзници се опитат да останат в Афганистан след 31 август, срокът, който Вашингтон определи за пълно изтегляне. В същото време западните страни засилиха усилията си да евакуират десетки хиляди хора, които отчаяно се опитват да избягат.

Хиляди войници охраняват летището в Кабул, където цари хаос заради опитите на афганистанците да се качат на излитащите самолети. Натискът върху американския президент Джо Байдън нараства, като апелите са за удължаване на крайния срок за пълно изтегляне, който изтича на 31 август.

Байдън и колегите му, някои от които го притискат да остави войници на летището поради съображения за сигурност, ще се срещнат във вторник за да обсъдят евакуацията от Афганистан и как да продължи комуникацията им с талибаните.

„Целта е да изведем възможно най-много хора възможно най-бързо“, каза говорителят на Пентагона Джон Кирби пред репортери в понеделник.

„Фокусът е да се опитаме да направим това възможно най-добре до края на месеца.“, уточни той.

Съветникът по национална сигурност Джейк Съливан заяви пред репортери, че Белият дом вярва, че може да изведе всички американци до крайния срок, но настоя, че по-голямата част от евакуираните всеки ден са афганистански граждани.

Досега талибаните не показаха готовност за компромиси.

Говорителят на ислямистите Сухаил Шахин каза пред Sky News, че всяко чуждестранно военно присъствие след уговорения срок ще бъде „удължаване на окупацията“.

„Ако САЩ или Великобритания поискат допълнително време за продължаване на евакуацията – отговорът е не – ще има последствия“, каза той

В момента талибаните работят по формирането на правителство, но два източника от движението казаха пред Франс прес, че няма да има съобщения за кабинета, докато последният американски войник не напусне Афганистан.

Страшни сцени

Трескавите опити на хиляди афганистанци да напуснат Кабул предизвика ужасяващи сцени, а при инциденти на летището загинаха осем души, като някои бяха смазани до смърт, а млад футболист, почина след падане от самолет.

Германското министерство на отбраната съобщи в понеделник, че афганистанец е убит, а други трима са ранени при престрелка между охраната на летището и неизвестни нападатели.

Талибаните, известни с ултра стриктното тълкуване на ислямския закон по време на управлението им през 1996-2001 г., многократно са заявявали, че този път ще бъде различно и обявяват амнистия за правителствените сили и служители.

Но в разузнавателен документ на Организацията на обединените нации се казва, че бойците тръгват от врата до врата на лов на бивши правителствени служители и на тези, които са работили със силите на САЩ и НАТО.

В столицата бившите бунтовници са наложили известен ред и спокойствие – техните бойци патрулират по улиците и обслужват контролно-пропускателните пунктове. Това прави впечатление в град, отдавна опетнен от насилие.

Тъй като правителствените служби все още са затворени, много афганистанци се притесняват за парите си, но талибаните обявиха назначаването на управител на централната банка в понеделник, за да работи финансовата система.

Ислямистите също така се стремят да направят победата си видима за всички, като замениха трицветното национално знаме с белия им флаг.

През уикенда в Кабул млади мъже продаваха край главните пътища флагове на талибаните, на които е написано официалното име на режима: „Ислямско емирство Афганистан“.

„Необходимо е допълнително време“

Докато Байдън и неговите помощници настояват изтеглянето от Кабул да приключи навреме, Европейският съюз и Великобритания казват, че това е невъзможно.

Британският министър на отбраната Бен Уолъс заяви, че премиерът Борис Джонсън ще повдигне въпроса на виртуалната среща на Г -7.

„Ако графикът им се удължи дори с ден-два, това ще ни даде още време да евакуираме хора“, каза Уолъс пред репортери в Шотландия.

Германия заяви, че води преговори със съюзниците от НАТО и талибаните, за да запази летището в Кабул отворено за евакуации след 31 август. Франция също обяви, че „е необходимо допълнително време за завършване на текущите операции“.

„Оставаме в тясна връзка със съюзници и партньори, за да координираме евакуацията на нашите собствени граждани и афганистанските сътрудници със семействата им“, каза Съливан в Белия дом.

Байдън и неговите помощници признаха, че сцените на летището, на които се вижда как  афганистанци подават бебета и деца на войници през телени огради и мъже, прилепени към външната страна на излитащите самолети, са трагични. Те обаче казват, че са неизбежни.

„Няма начин да се евакуират толкова много хора без болка и загуба и сърцераздирателни образи, които виждате“, каза Байдън в неделя.

Представител на Белия дом заяви в понеделник, че 10 900 души са били евакуирани през последните 12 часа от летището в Кабул. Общият брой на евакуираните от 14 август е  48 000 души.

Съпротивление

Извън Кабул имаше протести срещу талибаните.

Някои бивши правителствени войници се събраха в долината Панджшир, северно от столицата – отдавна известна като антиталибански бастион. Бяха разпространени и съобщения за сблъсъци.

Бойците на талибаните са „разположени близо до Панджшир“, написа говорителят на Забихула Муджахид в Туитър, като добави, че движението се опитва да реши този проблем „по мирен начин“.

Един от лидерите на движението в Панджшир, наречено Национален фронт на съпротивата, е син на прочутия антиталибански командир Ахмад Шах Масуд.

Фронтът е подготвен за „дългосрочен конфликт“, но също така все още се стреми да преговаря с талибаните за приобщаващо правителство, каза говорителят му Али Майсам Назари в интервю за Франс прес през уикенда.