Талибаните празнуват „пълна независимост“ след американското изтегляне

Военен самолет излита на международното летище Хамид Карзай в Кабул, Афганистан, 30 август 2021 г.  [Stringer/EPA/EFE]

Празнични изстрели отекнаха в Кабул, когато талибанските бойци поеха контрола над летището преди разсъмване във вторник (31 август) след изтеглянето на последните американски войски. Така бе сложен краят на 20-годишната война, през която талибаните станаха още по-силни, отколкото през 2001 г.

Видеозаписи, разпространени от талибаните, показват бойци, които влизат на летището, след като последните американски войници излетяха минута преди полунощ, което бележи края на прибързаното и унизително изтегляне на Вашингтон и неговите съюзници от НАТО.

„Последният американски войник напусна летището в Кабул и страната ни придоби пълна независимост“, заяви говорителят на талибаните Кари Юсуф, според телевизия Ал Джазира.

Американската армия сподели снимка на последния американски войник, който се качва на последния евакуационен полет от Кабул – генерал-майор Крис Донахю, командир на 82-ра въздушнодесантна дивизия.

В най-дългата война на Америка загинаха близо 2500 американски войници и около 240 000 афганистанци и струва около 2 трилиона долара.

Въпреки че успя да прогони талибаните от властта и попречи на терористичната мрежа Ал Кайда да използва страната като база за атаки срещу Съединените щати, войната върна на власт талибаните, които сега контролират по-голяма от страната, отколкото  по време на предишното им управление от 1996 до 2001 г. .

Тези години бяха белязани от бруталното прилагане на строгото тълкуване на ислямското право, затова сега светът ще наблюдава дали ще формира по-умерено и приобщаващо правителство през следващите месеци.

Чрез мащабен, но хаотичен въздушен транспорт  на САЩ и техните съюзници през последните две седмици от Кабул бяха евакуирани над 122 000 души. В същото време останаха десетки хиляди афганистанци, които помагаха на западните страни и се страхуват от репресии.

Контингент от американци, който според американския държавен секретар Антъни Блинкен е между 100 и 200 войници, не е успял  да се качи на последните полети.

Генерал Франк Маккензи, командир на Централното командване на САЩ, каза на брифинг в Пентагона, че главният американски дипломат в Афганистан Рос Уилсън е бил на последния полет.

„С това заминаване има много напрежение. Не изтеглихме всички, които искахме“, каза Макензи пред репортери.

„Национален позор“

В изявление президентът Джо Байдън защити решението си да се придържа към крайния срок за изтегляне на американските сили във вторник. Той каза, че светът ще държи талибаните отговорни за техния ангажимент да позволят безопасно преминаване на тези, които искат да напуснат Афганистан.

„Сега нашето 20-годишно военно присъствие в Афганистан приключи“, каза Байдън, който благодари на американските военни за извършването на опасната евакуация. Той планира да се обърне към американския народ във вторник следобед.

Байдън заяви, че Съединените щати отдавна са постигнали целите, които са си поставили при свалянето на талибаните през 2001 г. заради приютяването на бойци от Ал Кайда, които организираха атаките срещу САЩ на 11 септември 2001 г.

Президентът си навлече тежки критики от страна на републиканците и някои от неговите колеги демократи заради решението му за Афганистан, откакто талибаните превзеха Кабул по-рано този месец след светкавична офанзива и разпадането на правителството, подкрепено от САЩ.

Сенаторът Бен Сас, член на Републиканската партия и комисията  за разузнаване в Сената, нарече изтеглянето на САЩ „национален позор“, който е „пряк резултат от малодушието и некомпетентността на президента Байдън“.

Но сенаторът от демократите Шелдън Уайтхаус написа в Туитър: „Браво на нашите дипломати, военни и разузнавателни агенции. Евакуацията на 120 000 души от тази опасна и бурна ситуация е нещо, което никой друг не би могъл да направи.“

Блинкен заяви, че САЩ са готови да работят с новото талибанско правителство, ако не извършат репресии срещу противниците си.

„Талибаните търсят международна легитимност и подкрепа. Нашата позиция е, че признаването на легитимност и подкрепата ще трябва да бъдат спечелени “, каза той.

Талибаните трябва да възродят разрушената от войната икономика, без да могат да разчитат на милиардите долари чуждестранна помощ, която се стичаше към предишния управляващ елит и подхранваше системната корупция.

Населението извън градовете е изправено пред онова, което представителите на ООН наричат ​​катастрофална хуманитарна ситуация, влошена и от тежка суша.