Талибаните пречат на евакуацията до летището в Кабул

Афганистанци се опитват да прескочат оградата, за да влязат на летището в Кабул [@mcbride_caitlin Twitter]

Въоръжени членове на талибаните пречат на хората, които отчаяно се опитват да избягат от Афганистан, да стигнат до летището в Кабул, разказват очевидци.  В същото време президентът Джо Байдън обеща да задържи американските войски в страната, докато всички граждани на САЩ не бъдат евакуирани.

Откакто талибаните навлязоха в Кабул през уикенда, там се разиграха тревожни сцени. Хиляди афганистанци се опитваха да напуснат страната с излитащите самолети, защото се страхуват от връщане към строгото управление според ислямския закон, наложено по време на предишното талибанско управление, което приключи преди 20 години.

„Всеки иска да си тръгне“, каза афганистанец след пристигането си в Германия. „Всеки ден е по-лош от предишния. Спасихме се, но не можахме да спасим семействата си.“, оплака се той.

Свидетели разказват, че членовете на талибаните са попречили на хората да влязат в комплекса на летището, включително тези с необходимите документи за пътуване.

„Това е истинско бедствие. Талибаните стреляха във въздуха, бутаха хората, блъскаха ги с автомати“, каза афганистанец, който се опитваше да се измъкне.

Представител на талибаните заяви, че командири и войници са стреляли във въздуха, за да разпръснат тълпите извън летището в Кабул, но подчерта пред Ройтерс: „Нямаме намерение да нараняваме никого“.

Тъй като въздушните превози на западни граждани и афганистанци, работещи за чуждестранни правителства, се увеличават, Байдън каза, че американските сили ще останат, докато евакуацията не приключи, дори ако това означава да остане след крайния срок за пълното изтегляне от САЩ на 31 август.

Президентът, който е изправен пред критики заради изтеглянето на САЩ от размирната страна, заяви, че хаосът е неизбежен. Попитан в интервю за ABC News дали не можеше да се организира по-добре изтеглянето на американските сили, Байдън отговори: „Не.  Идеята, че това може да се случи без да настъпи хаос, не знам как би се реализирала“.

Представители на САЩ са казали на талибаните, „че очакват те да позволят на всички американски граждани, както и на тези от трети страни и всички афганистанци, които искат да напуснат, да го направят безопасно и без тормоз“, заяви заместник-държавният секретар на САЩ Уенди Шърман пред репортери във Вашингтон .

Оказва се обаче, че 4500 американски войници в Кабул не могат да помогнат за успешната евакуация от летището, защото  са съсредоточени върху сигурността на това място, каза американският министър на отбраната Лойд Остин на пресконференция във Вашингтон. Той призна, че плановете за евакуация не са постигнали целите си.

Генерал Марк Мили, председател на Съвета на началник-щабовете заяви, че сигурността на летището в Кабул е стабилна и талибаните не пречат на американските военни операции.

Външните министри от Г-7 трябва да обсъдят усилията за евакуация и да се стремят да координират полетите на виртуална среща в четвъртък, заяви германският външен министър Хайко Маас.

Около 5000 дипломати, служители по сигурността, помощни работници и афганистанци бяха евакуирани от Кабул през последните 24 часа, а военните полети ще продължат денонощно, каза Маас пред Ройтерс.

Протести срещу талибаните в Джалалабад

На около 150 км източно от Кабул в Джалалабад най-малко трима души бяха убити при протестите срещу талибаните в сряда, казаха свидетели. Демонстрациите се оказаха ранен тест за обещанието на талибаните за мирно управление.

След завземането на властта ислямистите заявиха, че няма да отмъщават на стари врагове и ще зачитат правата на жените в рамките на ислямското право.

Двама свидетели и бивш полицейски служител казаха пред Ройтерс, че талибански бойци са открили огън, когато жителите са се опитали да поставят националния флаг на Афганистан на площад в града. При инцидента са убити трима протестиращи, а повече от 10 са ранени.

Говорителите на талибаните не можаха да бъдат намерени за коментар.

Новото правителство, което ще замени това на президента Ашраф Гани, който е в изгнание в Обединените арабски емирства, може да приеме формата на управляващ съвет, с върховен лидер на талибаните Хайбатула Ахундзада, каза старши член на ислямистите.

Афганистан не би бил демокрация. „Има шериатски закон и това е всичко“, каза Вахидула Хашими.

„Липсата на яснота“ за новото афганистанско правителство накара Международния валутен фонд да спре достъпа на страната до ресурси, включително 440 милиона долара парични резерви. Министерството на финансите на САЩ настоява за това, за да гарантира, че определените за Афганистан средства, няма да попаднат в ръцете на талибаните.

Гани, който беше жестоко разкритикуван от бивши министри за напускането на Афганистан, когато талибанските сили влязоха в Кабул в неделя, заяви, че е последвал съветите на правителствени служители. Той отрече информацията, че е взел със себе си големи суми пари.

„Ако бях останал, щях да ставана свидетел на кръвопролития в Кабул“, каза Гани във видео, излъчено във Фейсбук.

Талибаните предложиха да наложат законите си по-меко, отколкото по време на предишното им управление, а висш служител заяви в сряда, че лидерите на ислямистите не желаят да останат в изолация.

„Времето ще покаже“

Хашими каза, че ролята на жените, включително техните права на работа,  образование и начин на обличане, в крайна сметка ще бъде решена от съвет на ислямските учени.

„Те ще решат дали жените ще носят хиджаб, бурка или само воал плюс абая, или не. Това зависи от тях “, каза той пред Ройтерс.

При управлението на талибаните от 1996-2001 г. на жените бе забранено  да работят, а на момичетата да ходят на училище. Жените трябваше да носят бурки, за да излязат на улицата и то придружени от мъж, който им е роднина.

Много афганистанци останаха скептични към обещанията на талибаните.

„Семейството ми живееше при талибаните и може би наистина искат да се променят или са се променили, но само времето ще покаже и това ще стане ясно много скоро“, казва Феришта Карими, която ръководи шивашки магазин за жени.