Талибаните се срещат с ЕС в отчаян опит да намерят съюзници

Делегация на талибаните в Доха [@GomantakDainik Twitter]

Талибаните ще проведат разговори лице в лице с представители на Европейския съюз, заяви в понеделник (11 октомври) временно изпълняващият длъжността външен министър на Афганистан. Ислямистите са под натиск да получат спешно международна подкрепа.

Талибаните търсят признание, както и помощ, за да избегнат хуманитарна катастрофа, след като се върнаха на власт през август след изтеглянето на американските войски след 20 -годишна война.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова в понеделник света да дари повече пари за Афганистан, за да се справи с икономическия си срив, и порица „нарушените“ обещания на талибаните към афганистанските жени и момичета.

Изпълняващият длъжността външен министър на талибаните Амир Хан Мутаки заяви, че срещата с ЕС ще се състои във вторник, дни след като той проведе първите лични разговори на талибаните с официални лица от САЩ след изтеглянето на американците от Кабул.

Върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел заяви, че хуманитарната и социално-икономическата ситуация в Афганистан е „на ръба на колапса“.

В изявление след видеоконференция с министрите на ЕС за развитие, Борел каза, че ЕС се е съгласил да предостави пряка подкрепа на афганистанското население, за да предотврати тази хуманитарна катастрофа, „като, разбира се, това не означава, че признава управлението на талибаните“.

„Ще доставим помощта чрез нашите международни партньори, но спазвайки договорените ни принципи“, каза Борел.

Талибаните силно се нуждаят от съюзници, тъй като икономиката на Афганистан е в критично състояние заради прекъсването на международната помощ, покачването на цените на храните и нарастване на безработицата.

Режимът, който тепърва ще бъде признат за законно правителство от държавите, е изправен пред заплаха и от „Ислямска държава-Хорасан“, която се бори да създаде халифат без граници. Организацията вече предприе  поредица от смъртоносни атаки.

„Утре се срещаме с представителите на ЕС. Имахме положителни срещи с представители на други страни“, каза Мутаки по време на събитие, организирано от Катарския център за конфликти и хуманитарни изследвания.

„Искаме положителни връзки с целия свят. Ние вярваме в балансираните международни отношения. Вярваме, че такива балансирани отношения могат да спасят Афганистан от нестабилност“, добави той.

Преди първите публично обявени преговори с ЕС, Мутаки заяви, че вече се е срещал с германски и британски представители в Доха.

Гутериш обаче разкритикува  отношението към режима към жените.

„Особено съм разтревожен да видя, че обещанията, дадени на афганистанските жени и момичета от талибаните, се нарушават“, каза той пред репортери.

„Силно призовавам талибаните да спазват обещанията си към жените и момичетата и да изпълняват задълженията си съгласно международното право на човека и хуманитарното право“.

Без участието на жени „няма как афганистанската икономика и общество да се възстановят“, каза Гутериш.

Предупреждение за сигурността

На момчетата в размирната страна беше разрешено да се върнат в средните училища още преди три седмици, но на момичетата беше казано да останат вкъщи заедно с учителките. Това се случи в голяма част от страната.

На въпрос за изключването на момичетата от образование, Мутаки отговори, че училищата са затворени заради пандемията.  Според него броят на заразените намалява.

„Ковид е контролиран и случаите са много малко. С намаляването на този риск отварянето на училища вече започна и се увеличава всеки ден“, каза той.

На друга среща Мутаки настояваше, че няма дискриминация срещу шиитската общност и подчерта, че няма да има проблеми с „Ислямска държава-Хорасан“.

Ислямското емирство „може да контролира организацията“, каза той, като използва термина на талибаните за Афганистан.

„Каквито и да правят, те са неутрализирани на 98%“, добави министърът.

От терористичната мрежа обявиха, че е бомбардирали шиитска джамия, при която са загинали над 60 души в петък, което е най-смъртоносната атака, откакто талибаните взеха отново  властта.

Заради нестабилната ситуация със сигурността САЩ и Великобритания предупредиха своите граждани в понеделник да избягват настаняване в хотели в Афганистан.

„Американските граждани, които са в близост до хотел „Серена“, трябва незабавно да напуснат“, заяви Държавният департамент на САЩ, като изтъкна „заплахи за сигурността“ в района.

„Серена“ е луксозен хотел, който е  популярен  сред бизнесмени и чуждестранни гости. Той обаче  два пъти е бил обект на атаки от страна на талибаните.

През 2014 г., само няколко седмици преди президентските избори, четирима тийнейджъри с пистолети, скрити в чорапите, успяха да проникнат през системите за сигурност и убиха девет души, сред които журналист от Франс прес и членове на семейството му.