Тежък Брекзит: ЕС тръгва към съдебна процедура срещу Лондон

Европейската комисия започва съдебното производство срещу британското правителство заради противоречивия му законопроект за вътрешния пазар, който заплашва да наруши условията на споразумението за оттегляне. [EPA-EFE / OLIVIER HOSLET]

Европейската комисия направи в четвъртък първата стъпка към съдебното производство срещу правителството на Борис Джонсън. Причината е противоречивият му законопроект за вътрешния пазар, който заплашва да наруши условията на споразумението за оттегляне.

Комисията изпрати официално уведомително писмо, което бележи първата стъпка в процедура, която може да завърши с правни действия. Великобритания разполагаше с един месец, за да разсее опасенията на Комисията.

“Поканихме британските си приятели да премахнат проблемните части от законопроекта за вътрешния пазар до края на септември“, заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в кратко изявление.

Тя добави, че “този законопроект по своята същност е нарушение на задължението за добросъвестност, заложено в споразумението. Освен това, ако бъде прието в този вид ще засегне Ирландия и Северна Ирландия. ”

Фон дер Лайен добави, че Комисията ще работи за пълното прилагане на споразумението за оттегляне и подчерта, че “ние спазваме нашите ангажименти“.

Правителството на Обединеното кралство заяви, че ще отговори “своевременно“.

През септември депутатите в Камарата на общините в Лондон приеха спорния Закон за вътрешния пазар. С 340 на 256 гласа те одобриха законопроекта, който сега отива в Горната камара на британския парламент.  В Камарата на лордовете обаче ще бъде по-трудно – Джонсън няма мнозинство и части от закона могат да бъдат пренаписани. Преговорите може да продължат чак до края на декември.

Законът за вътрешния пазар има за цел да даде на правителството в Лондон възможността да отмени разпоредбите в Договора за Брекзит, според които митническите правила на ЕС ще продължат да се прилагат в Северна Ирландия, която е част от Великобритания. Европейският съюз определя това като нарушение на договора и заплашва да предприеме правни действия.

Комисията даде на Лондон срок до края на септември да го оттегли. Зам.-председателят на Комисията Марош Шефчович дори лично настоя за това на среща с министъра на британския кабинет Майкъл Гоув.

Правителството на Борис Джонсън обаче настоя, че въпреки че законопроектът нарушава международното законодателство, то ще го приеме, в случай че не успее да постигне търговско споразумение с ЕС преди края на годината.

Деветият кръг от търговските преговори между Мишел Барние и преговорния екип на Дейвид Фрост завършва тази седмица, като Великобритания съобщи, че е внесла компромисни предложения по няколко от разделителните линии.

Европейският парламент заяви, че няма да приеме търговски пакт с Обединеното кралство, който нарушава условията на споразумението за оттегляне.

В изказването си в Камарата на общините в четвъртък сутринта Майкъл Гоув призна, че между преговорните екипи на ЕС и Обединеното кралство има “една или две спорни точки относно държавната помощ, равнопоставеността и риболова“, но изрази увереност, че те могат да бъдат решени”.