Борбата на Фон дер Лайен с рака: “Това е лично”

Председателят на Комисията Фон дер Лайен заяви, че е нужно да се обърне повече внимание на новите технологии, които могат да бъдат спасител за хиляди хора. [European Union, 2020 Source: EC - Audiovisual Service]

Във вторник (4 февруари) председателят на Европейската комисия започна обществено допитване в рамките на ЕС относно Европейския план за борба с рака, като обяви общоевропейско “пространство за отворени здравни данни” в подкрепа на изследвания, превенция и лечение.

Събитието в Брюксел, открито от председателя на Комисията Урсула фон дер Лайен, събра политици, здравни специалисти и групи на гражданското общество, за да участват във формирането на Европейския план за борба с рака в Европа.

“Това е лично”, заяви фон дер Лайен в реч, представяща събитието. “Бях на 13 години, когато малката ми сестра почина от ретикуларен сарком. Тя беше само на 11 години”. “Смъртта на малката ми сестра промени живота ми”, продължи фон дер Лайен, като заяви, че трагедията я насърчава да учи медицина и да стане лекар. “Заради нея, майка ми и един от братята ми борбата с рака ме вълнува толкова много.”

Целта на Плана за борба с рака е “всеки да има достъп до скрининг и ваксинации”, заяви фон дер Лайен. Въпреки че 30-40% от всички видове ракови болести са “предотвратими”, само 3% от здравните бюджети биват инвестирани в стратегии за превенция, посочи тя.

Трябва да се обърне повече внимание и на съвременните технологии, продължи председателят на ЕК, като заяви, че иновативните технологии могат да бъдат спасителни за хиляди хора.

Изкуственият интелект притежава огромен потенциал за ранното откриване на заболяването, бидейки мощен и прецизен инструмент, подчерта тя, като обяви плановете за създаване на общоевропейска програма за обмен на данни в подкрепа на ранната диагностика и лечение.

Резултатите от обществената консултация ще бъдат включени в плана и ще помогнат за идентифицирането на областите за бъдещи действия.

Всяка година от рак умират 1,3 милиона души, а в ЕС се диагностицират 3,5 милиона нови случая. Това е втората водеща причина за смъртност след сърдечно-съдовите заболявания, засягаща пряко 40% от гражданите на ЕС и носеща значителни последици за европейските здравни системи и икономики.

Превенцията е най-добрият лек”

Говорейки на събитието, комисарят по здравеопазване Стела Кириакидес подчерта важността на ранното откриване и диагностициране на рака, като заяви, че това ще бъде един от основните й приоритети.

Тя изтъкна значението на скрининга на рака и ранната диагностика като ключова част от стратегията, като подчерта необходимостта от увеличаване на инвестициите в превенция.

Фон дер Лайен се съгласи, като заяви, че “огромните различия” в процедурите за скрининг в държавите членки са “неприемливи”, давайки за пример статистиката, че вероятността жена да почине от рак на маточната шийка е шестнадесет пъти по-голяма в Румъния, отколкото в Италия.

Други превантивни мерки включват по-голям достъп до здравословен начин на хранене и насърчаване на ваксинациите, мерки за намаляване на рисковите фактори на околната среда като замърсяването и излагането на химикали, повече научни изследвания и повишаване на осведомеността.

Пространство за отворени здравни данни

Фон дер Лайен подчерта необходимостта от споделяне на данни, като заяви, че понастоящем в големите данни се крият “невероятно много пропуснати възможности” за профилактика и лечение на рак.

Предвид това, тя каза, че създаването на “пространство за отворени здравни данни”, където те могат да се споделят с учени и изследователи, ще даде възможност за по-дълбоко вникване в проблематиката и по-безпристрастни резултати.

Фон дер Лайен подчерта необходимостта от подобрена инфраструктура на здравните данни, за да се улесни връзката между изследванията и здравеопазването, и посочи, че ЕС е “готов да инвестира в това”.

Кириакидес също наблегна на необходимостта от иновативни технологии и големи данни, като заяви, че Европа трябва да поддържа и да се възползва от подобни иновации върху грижата на пациенти, страдащи от рак, като стимулира иновациите, насърчава обмена на данни и подкрепя нови изследвания.

Качество на живот

Мерките за осигуряване на възможно най-доброто качество на живот на пациенти с рак, такива, преживели заболяването и болногледачи също бяха подчертани като приоритетни.

Онкоболните и преживелите рак често биват “маргинализирани”, посочи Кириакидес, като заяви, че планът ще се бори и срещу социалните неравенства като разгледа най-добрите практики в областта на социалната защита, професионалната подкрепа и реинтеграцията.

Целта ни, продължи тя, е да не оставим “незасегнат нито един етап от процеса”.

Конкретни елементи на плана ще продължат да бъдат обсъждани с държавите-членки на ЕС в идните месеци, като завършеният Европейски план за борба с рака се очаква да бъде представен до края на годината.