Томислав Дончев не вижда как скандалите ще спрат парите на ЕС

Вицепремиерът Томислав Дончев []

В момента няма риск от загуба на европейски средства, обяви ресорният вицепремиер Томислав Дончев в четвъртък по време на организиран от синдиката КНСБ форум за дигиталната и зелената трансформация на България.

“Европейско финансиране може да бъде ограничавано и може да бъде спирано по много конкретни причини и те са свързани с дефицити, пропуски в системите за управление и контрол. Финансиране не може да бъде ограничено и не може да бъде спряно вследствие политически скандал”, коментира Дончев.

Според него контролната система на България “работи отлично”. Въпреки това протестиращите български граждани обвиняват управляващите в корупция и непрозрачно управление.

Най-фрапантните примери са свързани с раздаването на над 4.5 милиарда лева от държавния бюджет без обществени поръчки. Държавната компания “Автомагистрали” получи два договора за магистрала “Хемус” за общо над 2,6 милиарда лева. След това тя наема подизпълнители от частния сектор, но не дължи отчет пред обществото.

Преди седмица бяха отпуснати без конкурс нови 1.1 милиард лева на “Автомагистрали” за строителството на 66 км скоростен път през Дунавската равнина. Досега българските магистрали се строеха на цена под 15 милиона лева на км, докато пътят Видин-Ботевград е на стойност от над 16 млн. лева на километър, без да е магистрала.

Отделно правителството реши да изхарчи още 1 милиард лева за ремонт на язовири и свлачища по същата непрозрачна схема.

На този фон Томислав Дончев казва, че резолюцията на Европейския парламент за състоянието на върховенството на правото, не е нормативен документ. “Това е някакъв вид сигнал от Европейският парламент. Аз, като се запознах с проекта на резолюция, ако това е сигнал, то е доста объркващ, защото в него има разнопосочни послания”, казва вицепремиерът.

По отношение на плана за възстановяване, който дава достъп до близо 12 милиарда лева грантове от ЕС, Дончев обясни: “В следващите три месеца, ние трябва да имаме много добър слух, да чуваме, абсорбираме всяко добро предложение и да бъдем достатъчно чувствителни към всяка адекватна критика, която очаквам да получа. И най-вече да отворим пътя към ускорено развитие и модернизация на страната”.

“Това не са малко пари. Това са 12 млрд. лева, примерно 10% от брутния вътрешен продукт. Това е огромна сума. Първото изкушение е да финансираме всичко и всеки”, коментира вицепремиерът.