Томислав Дончев омеси къщата в Барселона с бюджета на ЕС и еврозоната

Томислав Дончев [в. Сега]

Вицепремиерът Томислав Дончев обяви в сряда (26 февруари), че скандалът с къщата в Барселона е “стара манджа, претоплена на испански котлон”. В края на миналата седмица премиерът заподозря руски кръгове и дори президента Румен Радев като вдъхновители на публикацията на испанския вестник “Ел Периодико”. Сега неговата дясна ръка в правителството и ГЕРБ допълни списъка от конспиративните обяснения с възможни интереси за дискредитирането на Борисов вътре в ЕС.

Вицепремиерът коментира пред Нова тв, че Борисов няма къща в Барселона. Дончев не е чул испанската полиция да разследва българския премиер, а само се изяснявали се фактите около имота след подаден от България сигнал.

“Скандалът с къщата не е случаен и много хора имат полза от него”, каза вицепремиерът и допълни, че “такива неща не се случват случайно”. По думите му “в този бранш 100-процентови доказателства за съпричастност много трудно се събират”.

“Тук трябва да следваме обичайната логика кой има интерес. Ще се съгласите, че кръгът от заинтересовани лица в България и в чужбина е много дълъг. Като започнем с политически опоненти и стигнем до всички международни фактори и сили, които имат интерес в България да има вибрации”, каза вицепремиерът.

В отговор на няколко идентични въпроса защо испанските власти не са излезли официално да опровергаят наличието на връзка между Борисов и къщата в Барселона, Томислав Дончев започна да изброява: “Предстои приемане на България в чакалнята на еврозоната, строим стратегически обекти в енергийна инфраструктура. Годината е особена, защото това е годината, в която трябва да бъде приета многогодишната финансова рамка на ЕС…”

Накрая той заключи, че при толкова много взаимоизключващи се интереси, атаката срещу Борисов би могла да идва отвсякъде.

В петък испанският вестник “Ел Периодико” излезе със сензационна публикация, че през последната година каталунската полиция “Мосос д’Ескадра” и антикорупционната прокуратура в Мадрид разследват подозренията за връзка на Бойко Борисов с “международно изпиране на пари” с крайна дестинация в Барселона.

Разследването се фокусира върху произхода на 5 млн. евро, инвестирани през 2013 г. в имоти в Барселона през фирмите Numin Invest SL и Emma BGS SL. Компаниите са свързани с бившата манекенка Борислава Йовчева, детето ѝ и баща ѝ. Те живеят в луксозна къща в скъп квартал в Барселона, докато местните власти не могат да установят приходи, с които семейството може да си позволи подобен лукс. Йовчева е била снимана от разследващите да шофира “Порше Макан” на стойност най-малко 70 000 евро.

Вестникът изрично съобщава, че по това разследване се проверява и връзката на Борислава Йовчева с българския премиер Бойко Борисов.

В понеделник българската прокуратура съобщи, че започва проверка на твърденията в  “Ел Периодико”, че “разследване за пране на пари в Барселона сочи към премиер-министъра на България”. Обвинението беше сезирано по темата от БСП още миналия май и още не е излязло със становище дали има данни за престъпление.