Трима мъже се борят да наследят Меркел

Кандидатите за председател на германската партия Християндемократически съюз Норберт Ротген, Армин Лашет и Фридрих Мерц по време на дискусия  в централата на партията в Берлин, Германия, 8 януари 2021 г. [Pool / EPA / EFE]

Германската консервативна партия – Християндемократическият съюз, ще избере нов лидер в събота (16 януари) от трима кандидати: умереният Армин Лашет, бизнес лобистът Фридрих Мерц и шефът на комисията по външните работи към Бундестага Норберт Рьотген.

Един от тримата мъже, които се борят за поста, ще има шанса да се кандидатира за канцлер на тазгодишните общи избори.

Армин Лаше: Умереният

Приветливият министър-председател на най-гъсто населената провинция Северен Рейн-Вестфалия Армин Лашет е близък съюзник на канцлера Ангела Меркел и провежда кампания с обещанието да продължи умерения курс.

Бившият 59-годишен журналист подкрепи Меркел по време на бежанската криза през 2015 г., когато Германия остави границите си отворени за стотици хиляди мигранти от Сирия и други страни.

Но близостта му с Меркел, която ще се оттегли от канцлерския пост след 16 години на власт, също може да бъде недостатък за ревностните католици и проевропейци, като твърдят, че тя не е успяла да определи ясен курс за партията.

Избран в Бундестага през 1994 г. и в Европейския парламент пет години по-късно, Лашет е премиер на Северен Рейн-Вестфалия от 2017 г.

По-рано той беше фаворит в надпреварата за оглавяване на ХДС, но впоследствие стана ясно, че подкрепата му се колебае на фона на критиките към мерките, които е предприел срещу пандемията.

Авторитетите в партията обаче – министърът на образованието Аня Карличек и шефът на канцеларията Хелге Браун излязоха в подкрепа на Лашет. В надпреварата той може да се възползва от близките си отношения с Йенс Шпан, популярния министър на здравеопазването.

Кандидатът за поста на Меркел е баща на три деца.

Фридрих Мерц: Анти-Меркел

Десният ветеран се завърна, за да си отмъсти, след като беше изтласкан от политиката в битка с Меркел през 2000-те.

65-годишният корпоративен адвокат-милионер излезе обратно на ринга, след като почти 10 години гледаше отстрани. Той реши да се върне в политиката, когато Меркел подаде оставка като лидер на ХДС през 2018 г.

Тогава Мерц загуби в надпреварата от протежето на Меркел Анегрет Крамп-Каренбауер, която подаде оставка само месеци по-късно заради регионален изборен скандал.

Социално консервативен и икономически либерален, Мерц е ветеран с дълга кариера в политиката зад гърба си, включително в Европейския парламент и Бундестага.

Той е бил ръководител на парламентарната фракция на ХДС от 2000 до 2002 г., когато е отстранен от поста, за да отстъпи място на Меркел – рана, която очевидно все още не е зараснала.

Пред списание “Шпигел” Мерц подчерта плановете си да се отдалечи от стила на управление на Меркел, която винаги поддържа умерена позиция.

“ХДС трябва да излезе от сянката на Ангела Меркел“, подчерта той.

Адвокатът смята, че “щастливото„ продължаване по този начин е също толкова ненужно, колкото и неясното твърдение, че стои в  центъра по всяко време“.

Твърдите позиции на Мерц, включително строга позиция по отношение на сигурността и миграцията, ще спечелят по-консервативните членове на ХДС, а вече са му спечелили подкрепата на младежкото крило на партията.

Освен всичко Мерц е  пилот аматьор и баща на три деца. Наскоро той разгневи либералните германци, като заяви в телевизионно интервю, че има връзка между хомосексуалността и педофилията.

Норберт Рьотген: Аутсайдерът

55-годишният експерт по външна политика беше възприет като губеща карта, когато обяви кандидатурата си миналата година. Но постепенно подкрепата за него нарасна и не може да бъде отписан с лека ръка от надпреварата.

Последните проучвания сред членовете на ХДС показват, че Рьотген е с почти еднаква подкрепа с Лашет,  а Мерц ги води с малка преднина.

Експертът по правни и външни работи също има зъб на Меркел, която го уволни като министър на околната среда през 2012 г. след слабо представяне на изборите в Северен Рейн-Вестфалия.

Избран в Бундестага през 1994 г., Рьотген има солидни постижения в политиката, особено като ръководител на правителствената комисия по външни работи.

Той често призовава за по-категорична външна политика на Германия и по-специално  срещу Русия.

Рьотген е баща на три деца. Той обеща да модернизира ХДС и да увеличи броя на жените в партията.