Тръмп: Мирът между Сърбия и Косово е възможен

Споразуменията, с които посредничи моята администрация, са исторически и не трябва да бъдат изоставяни, много животи са заложени на карта“, каза Доналд Тръмп в изявление. [EPA-EFE / ELIJAH NOUVELAGE]

Великите народи на Сърбия и Косово преодоляха огромни пречки в стремежа си към икономическо нормализиране. Споразуменията, в които посредничи моята администрация (във Вашингтон, на 4 септември 2020 г.), са исторически и не трябва да бъдат изоставяни, защото много животи са заложени на карта, заяви  предишният президент на САЩ Доналд Тръмп.

„Днес моят пратеник посланик Рик Гренел посети границата между Косово и Сърбия, за да подчертае това важно споразумение. Мирът и икономическата нормализация са възможни, но са необходими искрени усилия и непоколебимо лидерство. Мирът е възможен, не се отказвайте – дългосрочният просперитет за тези две нации е заложен на карта!”, подчерта той.

Ричард Гренел е бивш посланик на САЩ в Германия, специален пратеник в региона и убеден привърженик на Тръмп. Дипломатът не е харесван в Косово поради убеждението, че е участвал в свалянето на първото правителство на Албин Курти и очевидната му лоялност към Сърбия. По-рано тази седмица политическият анализатор Душан Янич каза, че сръбската държава плаща на Гренел „100 000 долара на месец за лобиране“, за което Гренел и сръбското правителство отрекоха.

В същото време президентът на Косово Вйоса Османи се срещна с американския заместник-държавен секретар Виктория Нюланд по време на посещението си във Вашингтон. Срещата потвърди продължаващия ангажимент на двете страни към това силно партньорство, както и непоколебимата им привързаност към общите ценности, съобщиха от Белия дом.

Нюланд подчерта, че новата администрация е отдадена на мира, стабилността и развитието в Косово и целия регион и да подкрепя процеса на диалог между Косово и Сърбия.