Тръмп приключва бурния си мандат изправен пред несигурно бъдеще

Тръмп и съпругата му Мелания отпътуваха за военната база "Андрюс", където той се сбогува с военнослужещите.[Pool/EPA/EFE]

Президентът Доналд Тръмп напуска управлението в сряда сред тъмни облаци, които сам създаде, завършвайки своя единствен четиригодишен мандат, опетнен от два импийчмънта, дълбоки политически разделения и справяне с пандемия, причинила смъртта на 400 000 американци.

74-годишният Тръмп се сбогува с Белия дом часове преди встъпването в длъжност на избрания президент Джо Байдън. Това ще го направи първият президент след Андрю Джонсън през 1869 г., който ще пропусне церемонията по встъпването в длъжност на своя наследник.

Тръмп и съпругата му Мелания отпътуваха за военната база “Андрюс”, където той се сбогува с военнослужещите. Речта му започна с 21 топовни салюта в негова чест. Тръмп пожела на военнослужещите хубав живот и подчерта, че ще се завърне “под някаква форма”.

Под звуците на аплодисменти и музика двойката се качи в самолета си, за да замине към имението си в Мар-а-Лаго в щата Флорида.

След като Туитър блокира акаунта му след като негови поддръжници нахлуха в Капитолия  на 6 януари, Тръмп използва метод от старата школа – съобщение за пресата по имейл, за да разпространи прощалното си видео. В него той се отклони от обичайната си  реторика и изпрати оптимистично послание.

“Сега повече от всякога трябва да се обединим около нашите общи ценности и да се издигнем над партизанската злоба и да изковаем общата си съдба”, каза той. Но той не спомена Байдън, на когото няма да предаде властта официално.

Тръмп трябва да извърви дълъг път, за да възстанови образа си след бурното му президентство, особено през последните месеци. Сега президентът има уникално място в историята –  като единственият президент, който цели два пъти е бил предложен за импийчмънт.

Дори след като Тръмп напуска поста, Сенатът все още трябва да проведе процедура за импийчмънт, която бе одобрена от Камарата на представителите, ръководена от демократите. Той бе обвинен в подбуждане към бунт. Резултатът от процедурата в Сената може да определи дали той ще има право да се кандидатира отново за президент.

“Той нанесе повече вреда, отколкото полза“, коментира президентският историк Дъглас Бринкли.

Тръмп твърдеше до последните си дни на поста, че изборите на 3 ноември са му откраднати.

Съдилищата обаче отхвърлиха необоснованите твърдения за изборни фалшификации.

Вашингтон, който Тръмп оставя след себе си, се охранява от 25 000 военнослужещи от Националната гвардия. Встъпването в длъжност на новия американски президент винаги досега се е превръщало в празник на демокрацията за цялата страна. Този път празненствата ще са скромни – не само заради пандемията, но и заради опасения от евентуално повторение на нападенията от 6 януари, когато привърженици на Тръмп щурмуваха Капитолия.

В същото време смъртността заради коронавируса продължава да е висока. Във вторник бе премината мрачната граница от 400 000 души. Изключванията и ограниченията, свързани с пандемията, също така струваха милиони работи места.

Опетнен имидж 

Тръмп, бивш магнат на недвижими имоти, който е собственик на 17 голф курорта по целия свят, е изправен пред гигантската задача да възстанови опетнения си имидж.

“Ню Йорк таймс” съобщи, че много от курортите му губят милиони долари, а дългове в размер на стотици милиони трябва да бъдат изплатени в рамките на няколко години.

Тръмп също трябва да реши дали ще продължи да се занимава с политика. Той вече каза, че че ще направи, но не се знае дали последните събития няма да променят решението му.

Дали обаче той ще успее да запази властта си над Републиканската партия, предстои да разберем.

“Бих предсказал, че не в толкова далечното бъдеще американските политически кандидати ще бъдат по-мотивирани да покажат, че са различни Доналд Тръмп, отколкото кандидатите след 1974 г. е трябвало да показват, че са различни от Ричард Никсън“, смята президентският историк Майкъл Бешлос.

Никсън подаде оставка през 1974 г. заради скандала Уотъргейт.