Тръмп трябва да обвини Русия за кибератаката срещу САЩ, настоя Байдън

Новоизбраният президент на САЩ Джоузеф Р. Байдън на пресконференция в Уилмингтън, Делауеър, САЩ, 19 ноември 2020 г. [Handout screenshot/EPA/EFE]

Новоизбраният президент Джо Байдън заяви във вторник, че не е видял доказателства, че  масираната кибератака срещу САЩ  е под контрол и предупреди, че ако има такава, нарушението няма да остане без отговор, след като встъпи в длъжност на 20 януари.

Байдън, бившият вицепрезидент на Барак Обама, заяви, че президентът Доналд Тръмп трябва категорично да стовари вината за кибератаката на Русия, както държавният секретар Майк Помпео и главният прокурор Уилям Бар вече направиха.

Тръмп написа в Туитър, че Китай може да е отговорен за хакерството. Миналата седмица бе разкрит хакерски набег срещу софтуер на американската фирма „СоларУиндс“ (SolarWinds), които е продължил месеци.

Сред мишените са американски агенции, включително офисът, отговарящ за ядрените оръжия.

“Това е сериозен риск и продължава”, каза Байдън пред репортери от Уилмингтън, Делауеър. “Не виждам доказателства, че е под контрол. Не виждам нито едно”, коментира той.

Байдън обвини Тръмп, че е оставил държавата без защита срещу кибератаки.

Отговорът на кибератаката ще е сред множество проблеми, с които ще се сблъска Байдън, когато започне работа в Овалния кабинет. След като победи Тръмп на изборите през ноември, той трябва да се пребори с пандемията от коронавирус и да работи с Конгреса за справяне с икономическите щети от блокирането.

Байдън заяви във вторник, че администрацията му ще предложи нов пакет за преодоляване на щетите от пандемията през следващата година. Тази мярка е възможна, защото през седмицата Конгресът прие пакет от 892 млрд. долара за борба с пандемията.

Следващият законопроект за финансови стимули заради COVID ще включва разпространението на ваксини, безработицата, мораториума върху изгонването на хора, които не могат да плащат ипотеките си и подкрепа за бизнеса.

Реакцията на Байдън срещу кибератаки ще надхвърли санкциите

Байдън обяви, че администрацията му ще предприеме значими стъпки, за да реагира на киберпробива.

Началникът на кабинета на новоизбрания президент заяви в неделя, че реакцията на Байдън на хакерската кампания ще надхвърли санкциите. Рон Клейн каза, че Байдън ще направи всичко възможно да не допусне чуждестранните участници да атакуват САЩ в мрежата.

Администрацията на Байдън може да накаже Москва за предполагаемата й роля чрез финансови санкции и ответни хакове на руската инфраструктура, казаха запознати по въпроса пред Ройтерс.

Кремъл отрича каквато и да било роля в хакерската атака.

“Въпросът за нанесените щети предстои да бъде решен. Трябва да разгледаме много внимателно естеството на нарушенията, колко големи са те и какви щети са нанесени “, каза Байдън.

Междувременно новоизбраният президент продължава да избира екип за своя кабинет. Той ще представи своя избор за министър на образованието Мигел Кардона на събитие в Делауеър в сряда, обясниха от екипа му.

Кардона е ветеран учител и училищен администратор. Така Байдън ще изпълни обещанието, което даде по време на президентската си кампания да назначи учител за министър на образованието.

Байдън все още не е назначил генерален прокурор или директор на Централното разузнавателно управление.