Трънливите връзки на Литва с Китай са „звън за събуждане“ за Европа

За да може Европа да бъде надеждна в света и като партньор на Съединените щати, тя трябва "да е единна по отношение на Китай", каза Арнолдас Пранккявичюс на форум за сигурност във Вашингтон. [Twitter account of Arnoldas Pranckevičius]

Отношението на Китай към Литва е „звън за събуждане“ за Европа, каза в сряда (3 ноември) заместник-министърът на външните работи на Литва. Той призова Европейският съюз да бъде единен в отношенията с Пекин.

Китай поиска през август Литва да оттегли посланика си в Пекин, след като Тайван обяви, че офисът му във Вилнюс ще се нарича Тайванско представителство в Литва.

Страната с около 3 милиона души население тази година напусна групата за сътрудничество с Китай „17+1″, като призова и другите европейски страни да направят това. Форматът включва Китай и някои страни от Централна и Източна Европа. Според Съединените щати тази група е опит на Пекин да раздели европейската дипломация.

Смущенията в търговията, които бяха предизвикани от напрежението, представляват риск за икономическия растеж на Литва.

„Мисля, че това е сигнал за събуждане, особено за европейците да разберат, че ако искате да защитите демокрацията, трябва да я отстоявате“, каза литовският заместник-министър на външните работи Арнолдас Пранцкявичюс на форум за сигурност във Вашингтон.

За да може Европа да бъде надеждна в света и като партньор на Съединените щати, тя трябва „да се обедини по отношение на Китай“, каза Пранцкявичюс.

„Китай се опитва да ни превърне в отрицателен пример, така че другите страни да не следват този път и е принципен въпрос как реагира ще западната общност, САЩ и Европейския съюз“, допълни той.

Китай, който твърди, че демократично управляван Тайван е негова собствена територия, се вбесява от всеки ход, които биха могли да подскаже, че островът е отделна държава.

Само 15 държави имат официални дипломатически връзки с Тайван, но много други имат там свои посолства, които често се наричат ​​търговски офиси, като използват името на града Тайпе, за да се избегне споменаването на самия остров.

Ходът на Литва да напусне механизма 17+1 не беше антикитайски, а проевропейски, добави Пранккявичюс.

„Трябва да говорим по единен и последователен начин, защото в противен случай не можем да бъдем надеждни, не можем да защитим интересите си и не можем да имаме равностойни отношения с Пекин“, каза още той.

Съединените щати са най-силният международен поддръжник на Тайван и основен доставчик на оръжия на страната.

Литва, държава с население от 2,8 милиона души, която граничи с Русия, вече съдейства на Тайван в други области. Балтийската държава подкрепи опита й да участва в годишната среща на върха на Световната здравна организация за определяне на политиката на Световната здравна асамблея.