Трюдо: Светът е решен Путин да загуби войната в Украйна

Канадският премиер Джъстин Трюдо направи изненадващо посещение в Украйна на 8 май 2022 г. [Twitter]

Светът ще направи всичко възможно руският президент Владимир Путин да загуби войната си в Украйна, включително да запази санкциите срещу Москва в продължение на години, каза късно в неделя (8 май) канадският премиер Джъстин Трюдо.

„Това, което Путин трябва да разбере, е, че Западът е абсолютно решен да се противопостави на действията му“, заяви Трюдо в интервю за Ройтерс.

„Неговата незаконна война, ескалацията, преминаването на червени линии означава, че ще направим като международна общност всичко възможно, за да сме сигурни, че той ще загуби“, посочи канадският премиер.

В кулоарите на необявеното си посещение в Украйна преди разговорите с президента Володимир Зеленски, Трюдо каза, че Путин прави ужасна грешка и нарече украинския президент свой приятел.

„Той извършва зверства срещу цивилни и всичко това беше направено, защото смяташе, че може да спечели. Но той може само да загуби“, каза Трюдо, когато го попитаха какво би казал на Путин в навечерието на честванията в Русия на поражението на нацистка Германия във Втората световна война, която Москва нарича Великата отечествена война от 1941-45 г.

В неделя Европа отбеляза 77-ата годишнина от капитулацията на нацистите. Русия празнува победата на 9 май. Безусловната капитулация на нацистка Германия влиза в сила в 23:01 часа на 8 май 1945 г., което е 9 май в Москва.

Трюдо повтори изявление на Г-7 публикувано по-рано в неделя, след видеосреща на лидерите със Зеленски, че „действията на Путин са срам за Русия и историческите жертви на нейния народ“ по време на Втората световна война.

„Честно казано, в Деня на победата в Европа, когато всички празнуваме победата над фашизма преди десетилетия, Владимир Путин посрамва паметта на милионите руснаци, които се бориха и загинаха в битката за свободата и борбата срещу фашизма”.

Путин, най-важният лидер на Русия от 1999 г., който ще ръководи честванията на юбилея в понеделник, през последните години използва Деня на победата, за да покаже на Запада руската военна мощ с парад на войски, танкове, ракети и междуконтинентални балистични ракети на Червения площад.

По-рано Трюдо каза, че Канада ще предостави нови оръжия и оборудване за Украйна и ще отвори отново посолството си в Киев.

Путин казва, че е започнал „специална военна операция“ на 24 февруари, за да разоръжи Украйна и да я отърве от нацистите. Украйна и нейните съюзници казват, че Русия е започнала непредизвикана война.

Трюдо посочи, че всички страни, които са наложили санкции на Москва, които са засегнали руската икономика, са решени да ги запазят толкова дълго, колкото е необходимо, дори в продължение на години.

„Владимир Путин не може да наруши над 70-годишна стабилност, растеж и просперитет за света и да очаква да продължи да се възползва от тях“, каза той.