Турция вдигна ръце от Афганистан

Италианските коалиционни сили помагат за евакуацията на международното летище "Хамид Карзай", Кабул, Афганистан, 24 август 2021 г.  [Handout photo/EPA/EFE]

Турция заяви в сряда (25 август), че е започнала да изтегля войските си от Афганистан, очевидно изоставяйки плановете за подпомагане на сигурността на стратегическото летище в Кабул.

Анкара се надяваше да утвърди влиянието си в Кабул, след като изтеглянето на американските войски приключи във вторник.

Бързото превземане на афганистанската столица от талибаните остави тези планове в безпорядък, като премахна ключова точка в бурните отношения между Вашингтон и Анкара.

„Турските въоръжени сили се завръщат в родината ни с гордостта, че успешно са изпълнили  възложените им задачи“, се казва в съобщение на турското министерство на отбраната.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Анкара все още е заинтересована да играе роля в Афганистан, като запази своите линии на комуникация отворени с лидерите на талибаните.

„Важно е Афганистан да се стабилизира“, каза Ердоган при обявяването на изтеглянето на войските.

„Турция ще продължи да поддържа тесен диалог с всички страни в Афганистан в съответствие с тази цел.“, допълни той.

Турското министерство на отбраната също остави отворена възможността да играе роля за сигурността в Кабул.

„Турция ще продължи да бъде с афганистанския народ толкова дълго, колкото той пожелае“, се казва в изявление на министерството. Там се отбелязва, че войските са били разположени на летището през последните шест години.

„Допълнителна тежест“

Ердоган е подложен на силен политически натиск у дома да не приема мигранти, които може да дойдат от Афганистан в отговор на възхода на фундаменталистката ислямистка група.

Турция вече е дом за повече от четири милиона мигранти – повечето от тях от Сирия – по силата на сделка, която помогна за спиране на мигрантската криза в Европейския съюз през 2016 г.

Анкара изгражда стена по източната си граница към Иран, за да предотврати влизането на афганистанци, които се опитват да използват маршрута за влизане в Европа.

Ердоган каза, че сега Турция е приютила около пет милиона мигранти с различен статут и не може да приеме повече.

„Не можем да се справим с допълнителната тежест, която се задава от Сирия или Афганистан“,  заяви Ердоган.

Външният министър Мевлют Чавушоглу заяви във вторник, че Анкара е евакуирала 1404 души от Афганистан – 1061 от тях турски граждани.

Чавушоглу добави, че само още около 200 турци искат да напуснат  Кабул. Там ще останат  около 3000 турски граждани, които са казали на служителите на посолството, че са готови да останат.

Министерството на отбраната съобщи в сряда, че 1 129 души са били евакуирани.

От изявленията не става ясно защо има разминаване в броя на евакуираните, съобщени от Чавушоглу и от министерство на отбраната.