Турция иска Северна Македония да предаде 86 привърженици на Гюлен

След опита за преврат турските власти задържаха 292 000 души заради предпологаеми връзки с движението на Гюлен и уволниха или временно отстраниха от длъжност над 150 000 държавни служители. [EPA-EFE / YVES HERMAN]

Турският посланик  в Скопие Хасан Секизкьок заяви, че страната му очаква Северна Македония да предаде 86 души, които са заподозрени, че са част от мрежата на Фетхулах Гюлен. Секизкьок каза, че голям брой оперативни работници на Гюлен живеят в Северна Македония, под прикритието на образователни и търговски институции.

„Фетхуллахистката терористична организация (ФЕТО) остава активна в Северна Македония. Повдигаме този въпрос пред съответните власти в Северна Македония при всеки удобен случай. Това е законна молба от наша страна”, каза Секизкьок.

Посланикът се изказа преди годишнината от опита за преврат в Турция през 2016 г., за който правителството казва, че е подбудено от организацията на Гюлен.

През февруари  турският министър на вътрешните работи Сюлейман Сойлу заяви, че САЩ стоят зад опита за преврат, за който Анкара обвинява живеещия в Пенсилвания ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен. САЩ многократно отхвърлиха турските искания за екстрадиция на Гюлен, изтъквайки липса на достоверни доказателства от страна на Анкара.

След опита за преврат турските власти задържаха 292 000 души заради предпологаеми връзки с движението на Гюлен и уволниха или временно отстраниха от длъжност над 150 000 държавни служители.

През март Турция обвини Гърция, че е станала „сигурно убежище“ за членове на ФЕТО. Причина за обвинението стана онлайн проява в Гърция, на която според Анкара публично е била правена пропаганда в полза на организацията.

Турски правителствени документи, получени от Nordic Monitor, потвърждават, че критиците на Ердоган са шпионирани от турски дипломати в Скопие.