Турция и Западът избегнаха най-голямата дипломатическа криза

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган по време на пресконференция в Истанбул, Турция, 16 октомври 2021 г. [EPA-EFE/ERDEM SAHIN]

Турция и нейните западни съюзници преодоляха възможността за пълномащабна дипломатическа криза в понеделник, след като няколко чуждестранни посолства заявиха, че спазват дипломатическите конвенции за ненамеса. По този начин беше избегната заплахата от експулсиране на 10 посланици.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви в събота, че е наредил на външното министерство на страната да изгони десет западни посланици, включително този на САЩ, заради обща тяхна декларация в подкрепа на освобождаването от затвора на филантропа Осман Кавала.

Ердоган заяви в понеделник, че посолствата са  оттеглили исканията си и ще бъдат по-внимателни.

„Нашата цел никога не е била да създаваме кризи, тя е да защитаваме правата, законите, честта и суверенитета на нашата страна“, каза Ердоган в телевизионно обръщение след заседание на кабинета.

„С ново изявление, направено от същите посолства днес, беше направена крачка назад от тази клевета срещу нашата страна. Вярвам, че тези посланици вече ще бъдат по-внимателни в изявленията си за суверенните права на Турция“, добави той.

Въпреки предизвикателния му тон, коментарите на Ердоган в понеделник бяха значително по-меки и целта му беше да разсее напрежението след заплахите, които  отправи през уикенда.

Посланиците, включително пратеникът на САЩ, призоваха властите миналата седмица да освободят Осман Кавала, филантроп, който излежава присъда по обвинения във финансиране на протести и участие в опит за преврат. Той отрича обвиненията.

Призивът вбеси Анкара, която заяви, че дипломатите от Германия, Франция, Канада, Нидерландия, Нова Зеландия, Норвегия, Швеция, Дания и Финландия – се намесват във вътрешните работи на Турция.

Ердоган свика министрите си в понеделник следобед на заседание, на което трябваше да потвърди експулсирането и да предизвика най-дълбокия разрив със Запада за 19-те му години на власт. По този повод няколко посолства излязоха с кратко изявление.

„Съединените щати отбелязват, че спазват Виенската конвенция за дипломатическите отношения“, съобщи посолството на САЩ в Tуитър. Другите посолства публикуваха подобни съобщения или повторно туитираха съобщението на САЩ.

В турската версия на американското изявление се казва, че посолството „потвърждава“ спазването на конвенцията, което според някои наблюдатели може да се чете, че предполага, че посолствата обещават бъдещо спазване.

„Стратегическата неяснота позволява на обкръжението на Ердоган да твърди, че Западът се е предал, докато английската версия създава впечатлението, че Западът е отстоял позициите си“, написа в Туитър бившият опозиционен депутат Айкан Ердемир.

По-късно Държавният департамент на САЩ заяви, че изявлението в понеделник в Tуитър означава „изявлението, което публикувахме на 18 октомври, е в съответствие с член 41 от Виенската конвенция“. В съобщението се добавя, че САЩ ще продължат диалога си с Турция.

„Ние сме непоколебими в нашия ангажимент за насърчаване на върховенството на закона, за насърчаване на зачитането на правата на човека в световен мащаб“, заяви говорителят на Държавния департамент Нед Прайс.

„Администрацията на Байдън търси сътрудничество с Турция по общи приоритети и както с всеки съюзник в НАТО, ние ще продължим да участваме в диалог за разрешаване на всякакви разногласия“, добави той.

Дипломатически източник потвърди, че преговорите за намаляване на напрежението са били водени от американската мисия и турски служители, включително президентския съветник и говорител Ибрахим Калин и външния министър Мевлют Чавушоглу.

Пратениците имаха за цел да подчертаят принципите на Виенската конвенция, като същевременно търсеха насоки от турските служители за това какъв ход може да бъде „приемлив“ за Ердоган, каза източникът. Той добави, че се надяват изявленията в Tуитър да помогнат за облекчаване на напрежението, дори ако турското правителство не даде гаранции.

Загрижени инвеститори

В отговор на събитията в понеделник турската лира се повиши, след като по-рано достигна най-ниското ниво от 9,85 за щатски долар. Тази година лирата загуби почти една четвърт от стойността си.

Кавала, бизнесмен и сътрудник на групи от гражданското общество, е обвинен във финансиране на национални протести през 2013 г. и участие в неуспешен опит за преврат през 2016 г. Той бе задържан, а процесът срещу него продължава.

Правозащитни организации казват, че неговият случай е емблематичен за репресиите срещу несъгласните с  Ердоган. Кавала заяви в петък, че повече няма да присъства на заседанията от процеса, тъй като справедливото изслушване е невъзможно след неотдавнашни коментари на президента.

Дипломатическото напрежение увеличи опасенията на инвеститорите за турската икономика, след като централната банка, под натиска на Ердоган да подкрепи растежа, неочаквано намали лихвените проценти с 200 пункта миналата седмица, въпреки че инфлацията се повиши до близо 20%.

Десетте посланици бяха привикани от външното министерство миналата седмица, след като призоваха за справедливо и бързо разрешаване на случая на Кавала и за неговото „спешно освобождаване“.

Председателят на парламента Мустафа Шентоп каза по-рано в понеделник, че конституцията на Турция забранява обсъждането на текущи съдебни дела, включително от турски политици в парламента, и че изявлението на послениците бележи „ясна и неуважителна“ намеса.

Европейският съд по правата на човека призова за освобождаването на Кавала преди две години, като подчерта, че няма основателно подозрение, че е извършил престъпление и че задържането му е имало за цел да го накара да замълчи.