Турция не може да поеме ново бреме от бежанци

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу дава изявление пред медиите след среща с германския външен министър Хайко Маас във външното министерство в Берлин, Германия, 06 май 2021 г. [ EPA-EFE/ANNEGRET HILSE ]

Турция не може да поеме тежестта на нова мигрантска вълна от Афганистан, заяви външният министър Мевлют Чавушоглу в неделя (29 август) след разговори с германския си колега. Повод за коментара са опасенията за нова мигрантска вълна след превземането на властта от талибаните.

Събитията в Афганистан подхранват притесненията в Европейския съюз за повторение на бежанската криза през 2015 г., когато близо милион души, бягащи от войната и бедността в Близкия изток и извън него, влязоха в Гърция от Турция, преди да отпътуват на север към по-богатите европейски държави.

За да спре потока от бежанци, ЕС постигна споразумение с Турция през 2016 г. да приеме сирийци, бягащи от войната, в замяна на подкрепа в размер на милиарди евро.

Чавушоглу заяви в неделя, че Европа, както и страните от региона, също ще бъдат засегнати, ако миграцията от Афганистан се превърне в проблем и че трябва да се извлекат поуки от кризата с бежанците от Сирия.

„Ние изпълнихме в достатъчна степен нашите морални и хуманитарни отговорности по отношение на миграцията“, каза Чавушоглу по време на съвместна пресконференция с германския външен министър Хайко Маас.

„Не може обаче и дума да става да поемем допълнителна тежест за бежанците“, каза Чавушоглу.

В момента Турция е домакин на 3,7 милиона сирийски бежанци, най-голямото бежанско население в света, в допълнение към около 300 000 афганистанци. Анкара засилва мерките по източната си граница, за да предотврати преминаването на мигранти в очакване на нова вълна от Афганистан.

Маас заяви, че Германия е благодарна на Турция за предложението й да продължи да помага за управлението на летището в Кабул след оттеглянето на НАТО и заяви, че Берлин е готов да подкрепи това финансово и технически.

„В наш собствен интерес е да гарантираме, че крахът в Афганистан не дестабилизира целия регион“, каза той в изявление.

Маас пътува до Турция, Узбекистан, Таджикистан, Пакистан и Катар, за да покаже подкрепата на Германия за страните, които най-вероятно ще пострадат най-много от кризата в Афганистан.

Съседната на Турция Гърция е завършила 40-километрова ограда и система за наблюдение, за да се предпази мигрантите, които все още успяват да влязат от Турция в опит да достигнат до Европейския съюз.