Турция осъди Кипър заради премахването на Ататюрк от учебниците

Привържениците на основната опозиционна Републиканска народна партия в Турция носят лозунги, знамена и портрета на Мустафа Кемал Ататюрк, в Истанбул, Турция, 9 юли 2017 г. [EPA/EFE/SEDAT SUNA]

Турция “категорично осъди“ в сряда (8 септември) инструкция на кипърската администрация към учителите по английски език да премахват страница от учебник, на която се споменава Мустафа Кемал Ататюрк, основателят на Турската република.

Последният противоречив ход на гръцката администрация в Кипър “разкрива радикалното ниво на изкривен манталитет“ срещу Турция и турската част от острова, се казва в изявление на турското външно министерство.

“Ние категорично осъждаме това отживяло, враждебно и неприемливо отношение на администрацията в гръцката част на острова“, се казва в изявлението.

На училищата в Република Кипър беше наредено по-рано в сряда  изтеглянето на учебник по английски език за гимназиите заради възхвала на основоположника на турската република Мустафа Кемал Ататюрк.

Министерството на образованието по-рано беше наредило на учителите в имейл да “откъснат страница 36, преди да предадат учебниците на учениците“. Тази инструкция изтече в социалните медии.

След публични критики заради решението да се премахне страница, в която се споменава “най-големият герой на Турция“, министерството реши да оттегли окончателно учебника по английски език.

Министерството защити решението си с мотива, че Ататюрк не е лидер, който трябва да бъде похвален.

“Следователно не е възможно да се приемат учебници, които популяризират или дори възхваляват неговата личност и„ лидерство ““, се казва в изявление на министерството.

“Името на Ататюрк е пряко свързано с престъпления срещу човечеството като арменския геноцид, който е категорично осъден от нашата страна и от Съединените щати, Франция и много други“, добавя той.

Съвременното образование, твърди министерството, се основава на “зачитане на правата на човека и не прави компромиси с опитите за разкрасяване на подобни исторически престъпления“.

Вицепрезидентът Фуат Октай напомни на кипърските гръцки власти в Туитър, че няма да е възможно да заличи историческото наследство, което миналото е поставило на техните плещи, чрез откъсване на страници от учебниците. “Това неуважение към основателя на нашата република, Ататюрк и нашата нация са по същество най-ясният индикатор за нетърпимостта на гърците към турското присъствие на острова. Осъждам го! “, написа той.

Кипърският евродепутат Ниязи Кизилюрек, единственият кипърско-турски депутат в Европейския парламент, осъди този ход като вид решение, “което срещаме само в тоталитарните режими“.

“Наскоро видяхме как турското правителство се намесва в преподаването на история в кипърско-турските училища“, каза евродепутатът.

“За съжаление и в двете общности образователният сектор използва отживели методи и с тези намеси става още по-лошо“, добави Кизилюрек.

Турските войски превземат северната част на Кипър през 1974 г. в отговор на опит за преврат на Гърция, която целеше да присъедини острова към собствената си територия.

Република Кипър, чието преобладаващо мнозинство са кипърските гърци и е член на Европейския съюз от 2004 г., има ефективен контрол над  две трети от острова.

Само Анкара признава  самопровъзгласилата се Севернотурска кипърска република.

Официално цялата територия на остров Кипър се приема за територия на ЕС.