Туск: Не бъдете наивни за руските и китайските ваксини

Туск призова поляците и европейците да не бъдат "наивни“ по отношение на намеренията на Москва и Пекин.  [EPA / EFE-ROBERT GHEMENT]

Полският президент Анджей Дуда разговаря по телефона в понеделник с китайския президент Си Дзинпин, за да обсъди възможността за сътрудничество за ваксините. Намерението му обаче предизвика бурна реакция от страна на бившия премиер Доналд Туск, който е лидер на дясноцентристката Европейска народна партия.

Туск призова поляците и европейците да не бъдат “наивни“ по отношение на намеренията на Москва и Пекин.

“Предупреждавам да се внимава и да не се допуска такъв наивен подход към тези много цинични играчи. Говоря за китайските и руските власти. А преди всичко, бих предупредил полските власти, а също и други европейски държави, да не купуват и да се опитват да ваксинират своите граждани с продукт, който не е тестван“, коментира Туск.

Междувременно първата партида от 200 000 руски ваксини “Спутник V” пристигна в Словакия в понеделник следобед, която беше посрещната на летището в Кошице от премиера Игор Матович, който очевидно не се е консултирал с коалиционните си партньори.

“По искане на министър-председателя Матеуш Моравецки, президентът на  Полша също повдигна въпросите за полско-китайското сътрудничество в борбата срещу пандемията на коронавируса, включително възможността страната да купи ваксини, произведени в Китай“, се казва в комюнике на кабинета на президента, публикуван след разговора на Дуда с китайския му колега.

“Китай и Русия искат да се наложат чрез своята ваксина и поради политически причини да подкопаят репутацията на Европейския съюз и Европа. В същото време те  се борят и за бъдещи пазари“, подчерта Туск.

Той обаче не е убеден, че поляците биха искали да се инжектират с китайската ваксина, като знаят, че нейната ефективност не е доказана чрез тестове.

Според последното проучване, поръчано от за полското радио RMF FM, 55,6% от гражданите “категорично не биха” използвали китайски или руски ваксини, дори ако това би означавало по-бърза ваксинация.

Проблемът според Туск идва по-скоро от факта, че в страната  няма никаква дискусия за одобряването на руската ваксина.

200 000 ваксини “Спутник V” вече са в Словакия

Първата партида от 200 000 руски ваксини “Спутник V” пристигна в понеделник следобед в Словакия. Това предизвика недоволство сред партньорите в управляващата коалиция.

Словакия трябва да получи още 400 000 дози през март и още два милиона до юни, съгласно споразумението, подписано с Москва.

С руските доставки степента на ваксинация може да се ускори с 40%, каза премиерът и добави, че тъй като две дози от ваксината “Спутник V” струват на Словакия около 17 евро, това би направило този препарат много по-евтин от конкурентите му – Pfizer и Moderna.

Руските ваксини, които все още не са одобрени от Европейската агенция по лекарствата, ще се инжектират на гражданите само след преминаване през националната система за контрол най-рано след две седмици. Желаещите да се ваксинират ще трябва да подпишат клетвена декларация, в която потвърждават, че са информирани, че ваксината не е регистрирана в ЕС.

Двама коалиционни партньори от четирипартийното правителство обаче вече изразиха несъгласието си с идеята да се инжектира ваксина, която не е неодобрена от еврорегулатора.

“Ваксинирането на граждани с нерегистриран препарат, за който Европейската агенция по лекарствата не обявила, че е безопасен и ефективен, не е нито правилно, нито безопасно“, заяви вицепремиерът и лидер на партията “За хората“ Вероника Ремишова.

Само преди седмица Ремишова заяви, че е използвала правото си на вето в правителството, за да не допусне допълнителни преговори с Москва. Това стана след което депутатът от нейната партия Томаш Валашек, който е ръководител на Съвета по въпросите на ЕС в Националния съвет, подаде оставка.

Според  външния министър Иван Корчок, който представлява либералите в коалицията, премиерът е постъпил “неподходящо“, като е посрещнал на летището словашките товарни военни самолети с  руската ваксина.

Наскоро Словакия одобри новата си стратегия за сигурност, в която Русия беше определена като една от основните заплахи.