Търговската сделка между САЩ и Великобритания не изглежда обещаваща

До средата на следващото десетилетие търговската сделка със САЩ ще се равнява на едва 0,16% от икономиката на Великобритания. [EPA / ANDY RAIN]

Рубриката “Столиците” ви представя последните новини от цяла Европа чрез медийната мрежа на EURACTIV.

///

ЛОНДОН

До средата на следващото десетилетие търговската сделка със САЩ ще се равнява на едва 0,16% от икономиката на Великобритания, призна в понеделник (2 март) британският департамент за международна търговия.

По-рано политици от лагера на Брекзит твърдяха, че сделката със САЩ ще замести пазара на ЕС.

След 15 години “амбициозната и всеобхватна” търговска сделка ще е на стойност 3,4 милиарда британски лири, добави департаментът по търговия, което е по-малко от цената на потенциален неуспех за сключване на споразумение с ЕС преди приключването на преходния период през декември 2020 г.

Бенджамин Фокс предава от Лондон.

Прочетете също: Talking about life after the divorce: EU and Britain kick off new talks

///

НОВИНИ ЗА КОРОНАВИРУСА

МАДРИД

Случаите на коронавирус в Испания нарастват след заразяване в Мадрид. В Испания броят на случаите на заразяване с COVID-19 е нараснал до 115, като новите случаи бяха потвърдени в понеделник от директора на испанския център за координация в здравното министерство, съобщава EFE, партньор на EURACTIV. Прочетете повече тук.

///

ЛИСАБОН

Първи случаи на коронавируса в Португалия. Двама португалски граждани имат положителни проби за новия коронавирус, което ги прави първите два случая в Португалия. И двамата мъже са хоспитализирани в Порто, след като са били в Италия и Испания. В понеделник президентът на Португалия определи появата на потвърдени случаи на COVID-19 в страната като “очаквани новини”, но предупреди, че “няма място за паника”.

Португалските власти започнаха “епидемиологично разследване” заради случая с Луис Сепулведа. Миналата седмица чилийският писател, живеещ в Испания, заразен с коронавирус, е присъствал на литературен фестивал в Португалия. 21-ото издание на фестивала Correntes d’Escritas се проведе от 18 до 23 февруари с участието на почти 100 автори с португалски и испански език от 14 националности. (Елена Невеш, Франсиска Матуш и Силвия Боржеш Силва, Lusa.pt)

///

ПАРИЖ

Трети фатален случай на COVID-19. В понеделник Франция отчете трети смъртен случай вследствие на коронавирус и 191 инфектирани пациенти. Броят на затворените училища в страната се увеличи със засилването на коронавирусната епидемия в Оаз, Бретан и Савоа. Панаирът на книгата и този на туризма са отменени, Лувърът е затворен, всички училищни пътувания са отменени. ОИСР прогнозира по-нисък растеж за страната: 0,9% в сравнение с прогнозите за 1,2%. (EURACTIV.FR)

///

БРЮКСЕЛ

Девет месеца след изборите на 26 май 2019 г. в Белгия все още няма перспектива за съставяне на федерално правителство. Може ли коронавирусът да изиграе роля в преговорите? Прочетете повече от Александра Брзозовски.

///

РИМ

Шефът на гражданска защита Анджело Борели заяви в понеделник, че случаите на заболели от вируса в Италия са 1835, което е с 258 повече спрямо тези в неделя, предаде ANSA.

Той посочи, че в това число не се включват 149-те души, които са се възстановили от коронавируса, 66 повече в сравнение с неделя, и 52-мата, починали от вируса, увеличение с 18 души в сравнение с края на миналата седмица.

///

ВАРШАВА

Паника около коронавируса. Въпреки че няма потвърдени случаи на коронавирус, в Полша широко се дискутира дали страната е подготвена за евентуална епидемия. Дебатът в парламента, иницииран от президента Анджей Дуда, беше темата на деня. Правителството успокои обществото, че е подготвено за разпространението на вируса. Опозицията попита колко е готово да похарчи правителството за подготовката и отправи критики към набързо внесения законопроект, регулиращ действията на управляващите в случай на епидемия. (Лукаш Гадзала | EURACTIV.pl)

 

Други новини от столиците…

БЕРЛИН

Скандален кандидат в Тюрингия. В понеделник (2 март) Бьорн Хьоке, лидер на крайнодясната “Алтернатива за Германия” в Тюрингия, обяви кандидатурата си за регионален премиер на провинцията Той ще се кандидатира срещу бившия действащ премиер Бодо Рамелов (“Левицата”) на регионалните избори на 4 март. Прочетете повече от Сара Лоутън от EURACTIV Германия има още.

///

ВИЕНА

Австрийската коалиция не намира обща позиция по отношение на ситуацията в Гърция. След сформирането на правителство през януари основното политическо разделение между двете партии остава миграционната политика. Консервативната Австрийска народна партия поддържа твърда позиция, докато “Зелените” защитават многообразието и хуманитарната помощ. Ситуацията на границата на ЕС застрашава хармонията в коалицията. Прочетете повече от Филип Грюл.

///

ДЪБЛИН

“Фина гейл” не води преговори за сформиране на правителство. Премиерът Лео Варадкар потвърди, че в момента партията му “Фина гейл” не води преговори за сформиране на коалиционно правителство с други партии. Прочетете повече от Самюъл Столтън.

///

АТИНА

Тръмп: Гърция има право да прилага своите законите на границата си. В понеделник премиерът Кириакос Мицотакис разговаря с американския президент Доналд Тръмп и го запозна с положението на сухопътните и морските граници на Гърция с Турция, съобщиха правителствени източници. Мицотакис подчерта неотменимото право на Гърция за защита на границите си. Тръмп призна правото на Гърция да прилага законите на страната на границите си, съобщиха източници, цитирани от Атинско-македонската новинарска агенция.

///

ХЕЛЗИНКИ

Северният коренен народ на самиите създава  Комисия за истина и помирение. Саамите са единственото коренно население, живеещо в Европейския съюз. Понастоящем около 75 000 – 100 000 представители на саамите населяват предимно северните части на Швеция, Финландия, Норвегия и Русия. Пека Вантинен предава от Хелзинки.

///

ВИШЕГРАДСКА ГРУПА

БРАТИСЛАВА

Външната политика все още не е във фокуса на новия премиер. Бъдещият словашки премиер Игор Матович (движение Обикновени хора и независими личности”) призна, че досега не е проявявал интерес към външната политика. “Борил съм се за Словакия и отвън не получихме никаква помощ, затова и не съм се интересувал от външна политика”, заяви Матович по време на дебат на Denník N. Той увери, че няма намерение да променя прозападната външнополитическа ориентация на Словакия. Попитан на кои чуждестранни лидери се възхищава, Матович отговори, че Еманюел Макрон е хубав мъж, както и австрийският канцлер.

Още оставки. Лидерът на Прогресивна Словакия (“Поднови Европа”) Михал Трубан и лидерът на “Заедно” (ЕНП) Мирослав Беблави обявиха, че подават оставки от партийните си постове вследствие на лошите изборни резултати, които оставиха партиите им извън парламента. “Прогресивна Словакия” се радваше на огромен успех миналата година, след като кандидатът ѝ за президент Зузана Чапутова стана президент. Няколко месеца по-късно коалицията между двете партии спечели европейските избори в Словакия и изпрати четирима евродепутати в Европейския парламент. Скоро се очакват и конгреси на двете партии. (Зузана Габрижова | EURACTIV.sk)

///

ПРАГА

Лошо управление. Чешкото финансово министерство регистрира дефицит от 1,1 милиарда евро в държавния бюджет през февруари. Това е най-лошият месечен резултат от 1993 г. насам. Министерството твърди, че бюджетът е засегнат от нередовни плащания към ЕС, но призна, че правителството е имало по-големи разходи, като тези за пенсии. Този проблем вече беше подчертан в доклада за страната, публикуван от Европейската комисия миналата седмица, в който се посочва, че настоящата пенсионна система представлява риск за фискалната устойчивост на Чехия. (Анета Захова | EURACTIV.cz)

///

НОВИНИ ОТ БАЛКАНИТЕ

СОФИЯ

Борисов се среща с Ердоган, получава уверение, че българската граница ще остане спокойна. В понеделник (2 март) посредническата мисия на българския премиер Бойко Борисов в Анкара се провали. Тя имаше за цел да доведе лидерите на Гърция, Турция и ЕС на среща на върха в София, за да бъде предотвратена нова бежанска криза в Европа. Прочетете повече от Георги Готев.

///

ЗАГРЕБ

Подготовка за поредната миграционна вълна. В понеделник президентът Зоран Миланович разкри, че се е съгласил с мнението на премиера Андрей Пленкович за необходимостта от свикване на Съвет за национална сигурност поради потенциална нова мигрантска вълна. Въпреки това Миланович подчерта, че не очаква това да се случи. Прочетете повече от Карла Юничич.

///

В Скопие външният министър Гордан Гърлич Радман разговаря с колегата си Никола Димитров относно разширяването на ЕС и европейския път на Северна Македония. Посещението му съвпадна с последния доклад на Европейската комисия за напредъка в областта на върховенството на закона в Северна Македония и Албания. Заключението на доклада бе, че и двете страни заслужават откриването на преговори за присъединяване.

Хърватският министър определи доклада като “много важно събитие” и “положителен знак”, че Северна Македония върви в правилната посока. Той заяви, че решението за започване на преговори с двете страни ще е от особено значение за срещата на върха ЕС-Западни Балкани през май, която е “ключова цел” на хърватското председателство на Съвета на ЕС. (Карла Юничич, EURACTIV.hr)

///

БЕЛГРАД

Вучич: Сърбия ще купи оръжие от Израел и ще отвори мисия в Йерусалим. В понеделник сръбският президент Александър Вучич заяви, че Сърбия възнамерява да закупи оръжие от Израел и това “няма да е малка доставка”.

Междувременно косовският премиер Албин Курти писа до президента на САЩ Доналд Тръмп, като потвърди ангажимента на правителството за разрешаване на останалите въпроси със Сърбия, съобщиха медиите в Прищина на 2 март.

По време на посещение в Белград министърът на външните работи на Унгария Петер Сиярто заяви, че Сърбия е готова да отвори пет глави в преговорите за присъединяване към Европейския съюз.

Прочетете повече на EURACTIV Сърбия.

***