Уволнение отключи нови страхове за медийната свобода в Унгария

Столиците [Shutterstock/Alexandros Michailidis]

Рубриката “Столиците” ви представя последните новини от цяла Европа чрез медийната мрежа на EURACTIV.

ЕВРОПЕЙСКИТЕ ИНСТИТУЦИИ

Европейският парламент ще обсъди сделката, постигната от лидерите на ЕС. Европейският парламент ще приеме критична позиция срещу плановете за възстановяване на Европейския съвет в четвъртък (23 юли). Очаква се Парламентът да се противопостави на съкращаването на програмите, финансирани от ЕС в дългосрочния бюджет на блока, като същевременно засегне и размитата условност за върховенството на закона. Прочетете цялата статия тук.

В днешните новини от Столиците:

БУДАПЕЩА

Уволнен е главният редактор на най-голямата независима медия. Главният редактор на водещата унгарска независима медия  “Индекс” Шаболц Дул беше освободен в сряда (22 юли). Това предизвика опасения за влошаване на свободата на медиите в страна, управлявана от премиера Виктор Орбан, вярващ, по свои думи, в нелибералната демокрация.

Дул беше свален от управителния съвет на “Индекс” заради публичното му предупреждение преди месец за планирано преструктуриране, което би застрашило редакционната свобода на изданието. Прочетете повече от Владислав Максимов от EURACTIV.

Прочетете също: Удар по една от малкото относително свободни медии в Унгария

///

БЕРЛИН

Повече финансиране за регулаторите, нови разкрития за замесената в скандал Wirecard. След продължаващите разкрития от скандала с финансовата компания Wirecard, германският финансов министър Олаф Шолц (Социалдемкратична партия) иска повече финансиране за агенцията за финансов надзор.

Коментарите са в отговор на критиката към регулатора, тъй като мнозина се чудят как агенцията е не е засякла навреме липсващите 2 милиарда евро от балансите на Wirecard. Прочетете повече от Сара Лоутън от EURACTIV Германия.

///

ВИЕНА

Пътуващите от страни с висок риск ще полагат PCR тестове. От петък (24 юли) пътниците от високорискови страни ще могат да влязат в Австрия само след отрицателен PCR тест за коронавирус, не по-стар от 72 дни. Това съобщи министърът на вътрешните работи Карл Нехамър (Австрийска народна партия) пред журналисти в четвъртък (22 юли).

(Филип Грюл | EURACTIV.de)

///

ПАРИЖ

Държавната железница може да получи държавна помощ. След като правителството на Франция спаси националния превозвач “Еър Франс” с помощ в размер на 7 милиарда евро, държавната железопътна компания SNCF също ще се възползва от държавна помощ. Това посочи министърът на транспорта Жан-Батист Джебари пред френския всекидневник “Ле Фигаро”. Министърът обмисля няколко варианта като рекапитализация на групата или поемане на допълнителна част от дълга.

(Ан Дамяни | EURACTIV.FR)

///

ЮЖНА ЕВРОПА

РИМ

“Споразумението на Съвета на ЕС представлява ключово постижение, което показва, че Европейският съюз е изпълнил историческия си дълг”. Това каза италианският премиер Джузепе Конте в сряда (22 юли), след като на отделни заседания се обърна към Сената и Камарата на депутатите, коментирайки срещата на върха, където бе взето решение за Фонда за възстановяване на ЕС и следващия дългосрочен бюджет на блока.

Прочетете повече от Алесандро Фолис от EURACTIV Италия.

///

МАДРИД

Испания ще представи план за реформа в сферата на труда без да намалява пенсиите. Испанското правителство съобщи, че ще изпълни ангажимента си да промени трудовото законодателство в страната, но няма да понижи публичните пенсии след одобряването на Фонда за възстановяване на ЕС. Това посочи министърът на труда Йоланда Диас в сряда (22 юли).

Нейните коментари дойдоха в отговор на външния министър Аранча Гонсалес, който обяви, че Испания възнамерява да реформира трудовото си законодателство. Целта е да се намали структурната безработица като част от ангажиментите, свързани с изплащането на Фонда за възстановяване на ЕС. Прочетете повече тук.

///

АТИНА

В Бяло море са разположени кораби в режим на “повишена готовност”. Това съобщиха от гръцкия морски флот в сряда (22 юли), след като Турция обяви планове за енергийни проучвания в близост до гръцки остров. Прочетете повече тук.

///

ВИШЕГРАДСКА ГРУПА

ВАРШАВА

Полша се завръща от срещата на върха на ЕС като победител, тъй като е най-големият бенефициент от кохезионния фонд. От друга страна бюджетът на ЕС означава, че шансът за златно десетилетие на Полша е много по-голям. Това посочи премиерът Матеуш Моравицки пред полския парламент в сряда (22 юли).

(Александра Брзозовски, EURACTIV.com)

///

ПРАГА

Писмо от Бретон. Националното предложение, което задължава чешките магазини да продават поне 55% местни хранителни продукти до 2021 г. и 85% до 2027 г., е в нарушение на законодателството на ЕС. Това пише еврокомисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон в писмо, адресирано до чешкия министър на земеделието Мирослав Томан. Прочетете повече от Анета Захова от  EURACTIV.cz.

///

БРАТИСЛАВА

Опит за вот на недоверие срещу правителството на Матович. Словашкият парламент ще проведе специална сесия днес с искане на оставката на премиера Игор Матович, инициирана от опозиционните депутати от СМЕР и новата партия “Глас” на бившия премиер Петър Пелегрини.

Oпозицията твърди, че Матович e изплагиатствал магистърската си теза и не e успял да защити обещанието си да изпълнява ролята си честно и в интерес на гражданите. Коалиционните партньори на Матович, които имат мнозинство в националния съвет, обаче няма да подкрепят вота.

(EURACTIV.sk)

///

НОВИНИ ОТ БАЛКАНИТЕ

ЗАГРЕБ

Нов парламент. Общо 151 новоизбрани депутати положиха клетва на първата учредителна сесия на десетия хърватски събор. Гордан Яндрокович беше избран за говорител със 143 гласа “за”, нито един против и един въздържал се. Теа Трубич Макан от EURACTIV Хърватия разглежда как изглежда новият парламент.

///

ЛЮБЛЯНА

Словения може да бъде доволна от резултатите от преговорите за новия седемгодишен бюджет и Фонда за възстановяване на ЕС. Това посочи министърът на земеделието Александра Пивец, пише ежедневникът “Дело”. В следващия седемгодишен период страната ще получи 1,6 милиарда евро за земеделие и селски райони, което е с 4,5% повече в сравнение с настоящия период. (Зоран Радосавлевич | EURACTIV.com)

///

БЕЛГРАД

Рекордни инвестиции. Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) обяви в сряда (22 юли), че е инвестирала рекордните 279 милиона евро в нови проекти в Сърбия през първата половина на тази година, за да смекчи икономическите последици от пандемията на коронавирус. Според изявлението на ЕБВР, това е двойно над 130-те милиона евро, инвестирани през първата половина на 2019 г.

(EURACTIV.rs  betabriefing.com)

***