Украйна: Вече платихме с кръв за членството си в ЕС

Президентът на Украйна Володимир Зеленски, вицепремиерът по евроатлантическата интеграция Олга Стефанишина и съветникът на президента Игор Жовква представят втори въпросник на ЕС чрез видеоразговор. [Олга Стефанишина/Туитър]

Докато войната на Русия бушува в източната част на страната, украинските власти лобират усилено пред лидерите на ЕС да предоставят на страната статут на кандидатка възможно най-скоро, което е застраховка за стратегическата ориентация на Киев.

В понеделник (9 май) Украйна финализира втората част от въпросника за придобиване на статут на страна кандидатка за присъединяване към ЕС, а президентът на страната Володимир Зеленски представи  на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен по време на видео разговор нов попълнен том с документи.

Киев попълни първата част от въпросника на ЕС за членство на 18 април с рекордна скорост от само 10 дни. Това засили натиска в Брюксел да не се разбиват надеждите на страната.

Според официални представители на ЕС Киев очаква препоръката на Европейската комисия за следващите стъпки в процеса на членство са бъде обсъдена от лидерите до края на май и да бъде готова до края на юни.

Официалното приемане на страната като кандидат би било решение за блока въз основа на експертен съвет на Европейската комисия, която ще наблюдава сложния и потенциално дълъг процес на присъединяване.

По-специално, Киев ще трябва да изпълни строги стандарти в управлението, да се бори с корупцията и да прилага върховенството на закона, преди да може да бъде приет като член.

Присъединяването към ЕС е сложен процес, който и двете страни признават, че може да отнеме години.

Получаването на статут на кандидат обаче е важен етап, като се има предвид, че в продължение на много години Брюксел гледаше в друга посока, когато Украйна, Молдова и Грузия поискаха да бъдат третирани като бъдещи членове на ЕС, а не само като асоциирани страни.

Убеждаване на скептиците

Украинските правителствени служители осъзнават, че ще трябва да спечелят значителен брой свои колеги в някои европейски столици.

Вицепремиерът на Украйна по европейската и евроатлантическата интеграция Олга Стефанишина казва, че европейските правителства, които са скептични относно стремежите на Украйна за членство в ЕС досега, са представили доста „слаби“ аргументи.

Огромното мнозинство от страните-членки на ЕС подкрепят стремежите на Украйна, каза Стефанишина пред репортери в Киев, но добави, че има около шест до седем държави, които са скептични към предоставянето на бърза процедура за членство.

Тя посочи Германия, Португалия, Испания, Австрия и Швеция, като страни, с които ще има нужда от „обсъждане“.

Въпреки че Унгария подкрепи призивите на източноевропейските държави по-рано тази година Украйна да стане член на ЕС, в дългосрочен план неотдавнашната позиция на Будапеща за блокиране на санкциите на ЕС срещу Русия ядоса Киев.

На въпрос дали очаква Будапеща да е сред скептичните страни, Стефанишина каза, че Унгария досега не била отрицателно настроена по отношение на стремежите за членство на Украйна.

Но Стефанишина не остави съмнение, че Киев е решен да направи допълнителни дипломатически усилия, за да осигури положителен отговор от страните-членки на ЕС през юни.

„Наясно сме, че ще бъде дълъг път да се изгради единодушие между всички държави-членки, а нашият ангажимент е да не оставяме неща недовършени“, каза тя.

„Ще направим каквото е необходимо, за да изградим този консенсус и да мобилизираме единство“, каза вицепремиерът и добави: „Вече сме платили с кръв членството си“.

Дипломати от ЕС отбелязаха в разговори с EURACTIV, че Украйна „лобира в страните-членки на ЕС, сякаш вече ще седне на масата на Европейския съвет“.

„Реално погледнато, не трябва да говорим за това дали тази страна, която преминава през излишната бюрократична работа, докато води пълномащабна война, трябва да бъде част или кандидат-членка на ЕС – трябва да се уверим, че това е възможно най-скоро “, отбеляза дипломат от ЕС.

„Символно значение“

Но преди всичко лидери, официални лица и дипломати на ЕС подчертават, че става дума за политическото послание, което предоставянето на статут на кандидат ще изпрати не само на Русия, но и на 44 милиона украински граждани.

Игор Жовква, съветник на президента Зеленски, каза пред гостуваща делегация от европейски парламентаристи, че макар Киев да разбира, че преговорите за присъединяване ще бъдат трудни, той „няма да разбере, ако през юни на Украйна не бъде предоставен статут на кандидат по чисто бюрократични причини. ”

Статусът на кандидат има „огромно символно значение за Украйна“, подчерта Жовква.

Украински служител, пожелал анонимност, каза, че това може да означава „убиването на последната надежда“ на младите поколения украинци, които се борят срещу руската инвазия.

„Какво ще стане, ако им вземем това? Те ще продължат да се борят, защото става дума за оцеляване, но ще помнят, че Европа ги е разочаровала“, добави служителят.

Освен това председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен предположи, че пътят на Украйна към бъдещо членство ще бъде тясно свързан с възстановяването след войната, предоставено от Запада, и част от по-широка амбиция за приобщаване на Украйна към блока.

„ЕС би могъл да постави система от основни етапи и цели, за да се гарантира, че европейските пари наистина СЕ доставят за народа на Украйна и се изразходват в съответствие с правилата на блока“, каза Фон дер Лайен, имайки предвид предложения пакет за следвоенно възстановяване.

„Това може да помогне в борбата с корупцията. Това би могло да приведе правната среда в съответствие с европейските стандарти и да подобри радикално производствения капацитет на Украйна“, добави тя.

„В крайна сметка това ще проправи пътя за бъдещето на Украйна в ЕС“, посочи Фон дер Лайен пред Европейския парламент миналата седмица.

Европейските градове могат да подкрепят украинските местни и регионални власти чрез партньорски схеми, а националните лидери да помогнат за възстановяването на разкъсаната от война страна.

„Направихме толкова много по отношение на стандартите за европейска интеграция, особено на местно ниво“, каза пред EURACTIV Мария Мезенцева, заместник-председател на комисията на Върховната Рада за интеграция на Украйна с ЕС.

Застанала сред развалините в освободените предградия на Киев, Мезенцева подчерта, че местните и регионалните нива развиват своята инфраструктура и общности според европейските стандарти.

„Това е европейска интеграция, всичко, което виждате наоколо, е европейска интеграция – и ние трябва да продължим този процес“, каза още тя.