Украйна извика българския посланик заради казаното от Радев за Крим

Румен Радев по време на дебата в БНТ. [Десислава Кулиева/БНТ]

Българският посланик в Киев Костадин Коджабашев е бил извикан сутринта в петък, 19 ноември, в Министерството на външните работи на Украйна, за да му бъде предадено несъгласието на страната с изказването на президента Румен Радев за статута на Крим по време на снощния предизборен дебат. На въпрос на опонента си за поста Анастас Герджиков за Крим Радев каза, че „в момента е руски, какъв да е“.

В съобщение на министерството, цитирано от „Дневник“ тези думи са определени като некоректни и недопустими.

„Подчертано бе, че думите на настоящия български президент не допринасят за развитието на добросъседските отношения между Украйна и България и рязко противоречат на официалната позиция на София в подкрепа на суверенитета и териториалната цялост на нашата държава в нейните международно признати граници. Очакваме българският президент Румен Радев да опровергае изказването си вчера“, се казва още в текста.

Според министерството посланик Коджабашев е уверил правителството на Украйна в „непоколебимата позиция на България за подкрепа на териториалната цялост на Украйна, включително Крим като неразделна част от територията на нашата държава, и усилията за деокупация на полуострова, в частност чрез участието на България в Кримската платформа“.

По време на дебата Радев каза: „Санкциите (на Запада) заради Крим не дават резултат. Колко години от тогава няма промяна в поведението на Русия, трябва прагматична политика (…) В момента Крим е руски. какъв да е“. Той избегна формулировката, че „Крим е руски“ и омекоти до „в момента Крим е руски“, разграничавайки положението де факто и от де юре.

„Русия не може да ни е модел за развитие, но не може да ни бъде и враг. Много са спекулациите по отношение на Русия и е важно да се търси диалог. Диалогът Русия – ЕС е нарушен и трябва да се възстанови. Байдън започна да води такъв през главата на ЕС“, каза Радев.

Президентът бе попитан в петък за реакцията на Киев. „Няма никаква драма въпросът е абсолютно ясен. Анексацията е в нарушение на международното право, но както казах и снощи, има реалности в политиката и в момента Крим е руски“, отговори Радев.

Коментар дойде и от ЕК. „Европейската позиция за Крим е много ясна от 2014 г. насам и оттогава е препотвърждавана и преповтаряна безброй пъти. От гледна точка на Европейския съюз и неговите 27 държави-членки Крим е украински. Крим представлява украинска територия, която беше незаконно анексирана от Русия в нарушение на международното право“, каза говорителят на комисията Петер Стан, цитиран от БНТ.