Украйна очаква да получи статут на кандидат за членство в ЕС през юни

Според официални представители на ЕС очакването е становището да бъде изготвено през май и готово до юни. [Twitter/MattiMaasikas]

Президентът на Украйна Володимир Зеленски официално изпрати попълнен въпросник за членство в ЕС на пратеника на блока в Киев в понеделник (18 април) и каза, че вярва, че тази стъпка ще доведе до получаването на статут на страната му „до седмици“.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен връчи въпросника на Зеленски по време на посещението си в Киев на 8 април, като обеща по-бърз старт на опитите на Украйна да стане член на ЕС след нахлуването на Русия в страната.

Зеленски представи документа, за който се твърди, че е завършен само за 10 дни, на пратеника на ЕС в Украйна, показват кадри от срещата, които бяха публикувани от неговия офис.

„Силно вярваме, че тази процедура (предоставяне на статут на кандидат) ще се проведе през следващите седмици и че ще бъде положителна за историята на нашия народ, като се има предвид цената, която платихме по пътя към независимостта и демокрацията“, каза Зеленски по време на срещата.

В реч по-късно в понеделник вечерта, когато Русия започна офанзивата си в Донбас, Зеленски каза, че „присъединяването на Украйна към ЕС е неразделна част от стратегическата визия“ за бъдещето през следващите десетилетия.

„Всяка страна, която се е присъединила към ЕС, е преминала през същата процедура с въпросника – единствената разлика е, че им отне години, а ние го завършихме за малко повече от седмица“, отбеляза Зеленски.

Дипломати от страните, които се присъединиха към ЕС през 2004 и 2007 г., си спомнят, че процедурата по отговаряне на въпросите е отнела много месеци и че обемът на документацията е толкова голям, че са необходими няколко души, които да помогнат само за да бъде пренесена.

„Скоро ще предоставим втората част от отговорите и се надяваме, че решението на Европа също ще бъде бързо“, добави той.

Игор Жовква, заместник-ръководителят на кабинета на Зеленски, каза по-рано в понеделник, че очаква Украйна да получи статут на кандидатка през юни по време на насрочено заседание на Европейския съвет, в което ще участват лидерите на страните-членки на ЕС.

„Очакваме препоръката да бъде положителна и тогава топката ще бъде в страните-членки на ЕС“, коментира Жовква.

Редовната среща на върха на ЕС е насрочена за 23-24 юни, а извънредната е обявена за 30-31 май, по време на която ще бъде обсъден конфликтът с  Русия, енергетиката и отбраната.

Преди да започне дискусия относно кандидатурата на Украйна за членство обаче, Европейската комисия ще трябва да издаде препоръка за съответствието на Украйна с необходимите критерии за членство.

Според официални представители на ЕС очакването е становището да бъде изготвено през май и готово до юни.

„Знаем колко е важно за тях да получат сигнал от нас и да ги насърчим, тъй като те се борят за оцеляването си“, каза служител на ЕС.

Въпреки че се очаква процесът в Украйна да бъде малко по-бърз от този на други кандидати, той най-вероятно ще бъде дълъг. На Хърватия, която последна се присъедини към блока, й отне 10 години.