Украйна поиска по-близки връзки с ЕС и НАТО

Президентът на Украйна Володимир Зеленски произнася речта си на площад Независимост по време на честванията на "Деня на независимостта“ в Киев, Украйна, 24 август 2021 г. [EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO]

Украйна отбеляза 30 години независимост във вторник (24 август) с военен парад и масови празници в столицата си Киев. Тя обеща да си върне териториите, анексирани от Русия, да се присъедини към НАТО и ЕС и да избяга от влиянието на Москва.

Около 5000 украински войници с танкове, бронетранспортьори, ракети и системи за противовъздушна отбрана маршируваха по главната улица в Киев, а парад на подразделенията на Военноморските сили на Украйна се проведе в черноморското пристанище в Одеса.

Годишнината дойде на фона на продължаващата конфронтация с Москва, която анексира стратегическия черноморски полуостров Крим през 2014 г. и оттогава подкрепя сепаратистки бунтове в Източна Украйна.

Президентът Володимир Зеленски откри парада с емоционална реч пред хиляди украинци и гости, събрани на площад Майдан. Зеленски заяви, че силната Украйна е „страна, която мечтае амбициозно и действа решително“.

„Такава страна става партньор на НАТО с разширени възможности, ще бъде официално подкрепяна от други, когато кандидатства за присъединяване към ЕС“, каза президентът на Украйна.

„Но ако е такава държава, няма да е необходимо да иска покана, сами ще я поканят“, добави той, без да уточнява.

По-рано тази година Украйна, която кандидатства за членство в НАТО през 2008 г., поиска от алианса да ускори членството на страната, като заяви, че това е единственият начин да се сложи край на борбата с проруските сепаратисти.

НАТО обаче не е склонен да присъедини Украйна, докато тя има неразрешен конфликт с Русия, заради страх от нарастване на напрежението с Москва.

В същото време Украйна и Унгария, която е член на НАТО, също са в конфликт заради правото на около 150 000 етнически унгарци, които живеят в Закарпатие в Западна Украйна, да използват родния си език, особено в образованието. Това накара Будапеща да блокира провеждането на преговори на комисията Украйна-НАТО.

В същото време три източноевропейски държави – Украйна, Грузия и Молдова, се обединиха в нова инициатива, наречена „асоциирано трио“, като отново подчертаха през май целта си да станат членове на ЕС.

По време на парада във вторник в Киев, военен оркестър изпълни „Одата на радостта“, неофициалния химн на Европейския съюз, което е още едно послание до Брюксел.

Усилията на Украйна за ЕС и НАТО продължават да бъдат възпрепятствани от продължаващата война в източната част на страната, която според Зеленски Украйна ще си върне.

„Териториите могат да бъдат окупирани, но никой не може да окупира любовта на хората към Украйна. Някой може да създаде отчайваща ситуация и да накара хората да получат руски паспорти, но не може да издава паспорти за техните украински сърца“, каза Зеленски.

„Ако някои хора в Крим и Донбас (регион в Източна Украйна, контролиран от подкрепяни от Русия сепаратисти) се страхуват да говорят за това, това не означава, че се страхуват да мислят за това. Те ще се върнат, защото сме семейство.“, обясни президентът.

Делегации от 46 държави и блокове, включително 14 президенти, присъстваха на парада в Киев.

Повечето от тях участваха и в срещата на върха на Кримската платформа в понеделник, инициирана от Украйна за оказване на натиск върху Русия и привличане на международно внимание, както и ангажименти за деокупация на Крим, седем години и половина, след като руските войски завзеха стратегическия черноморски полуостров.

Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон, чиито държави са силно ангажирани в усилията на нормандския формат за разрешаване на военната ситуация в Източна Украйна, не присъстваха на срещата в Киев. Според  много наблюдатели това се дължи на енергийните връзки с Русия, която има приоритет над сигурността.