Украйна призова Запада да изключи Русия от глобалната платежна система SWIFT

Логото на глобалната платежна система SWIFT в бизнес салон [Centralbanking.com]

Украйна призова западните съюзници в сряда да покажат, че са готови да накажат Москва с нови санкции, включително изключване от глобалната система за плащания SWIFT. Целта е Кремъл да бъде възпрян от прилагане на  по-голяма военна сила срещу Украйна.

В интервю за Ройтерс външният министър Дмитро Кулеба заяви, че докато Киев няма нова информация, която показва, че Русия е решила да предприеме нови военни действия срещу Украйна, е важно  Западът е да действа, за да предотврати подобна катастрофа.

Украйна се опитва да засили международната подкрепа в конфликта си с Москва заради струпването на руски войски на източната й граница и в Крим.

“Нямам информация дали е взето решение  за започване на военна операция срещу Украйна. Така че сега може да върви и в двете посоки”, каза Кулеба.

“Затова консолидираната реакция на Запада е толкова важна сега, за да се попречи на Путин да вземе това решение.“, обясни министърът.

Киев и Москва се обвиняват взаимно за колапса на режима на прекратяване на огъня в източния регион на Донбас, където украински войски се борят срещу подкрепяните от Русия сили. В конфликта според Киев са били убити 14 000 души от 2014 г. насам.

Кулеба заяви, че е помолил Вашингтон да предостави “мощни средства за електронна война“, за да се противопостави на способността на Русия да заглушава украинските комуникации. Това се случи по време на срещата му с американския държавен секретар Антъни Блинкен миналата седмица.

Той също така разкри, че е призовал на срещата на външните министри на Европейския съюз в понеделник да се обмисли “изключване на Русия от SWIFT“ като част от пакет от нови икономически санкции, ако Русия продължи да нажежава обстановката.

Западната дипломация обещава да помогне на Украйна и да възпре Русия, но всичко “ще зависи от това дали са готови да превърнат думите си в дела”, каза Кулеба.

Министърът подчерта, че Украйна не е получила отговор от Кремъл на поканата на президента Володимир Зеленски до руския му колега Владимир Путин за разговори в зоната на конфликта в Донбас.

В сряда Путин предупреди Запада да не пресича “червените линии” на Русия, като каза, че Москва ще реагира бързо и строго на всякакви провокации.

“Прочетох посланието на президента Путин по следния начин: “ние ще пресичаме вашите червени линии, но вие нямате право да пресичате нашите и ние ще определяме къде са нашите червени линии “, коментира Кулеба.