Унгария атакува Украйна заради руския газ

Унгария подписа в петък 15-годишен договор за покупка на газ с руския гигант „Газпром“, заобикаляйки Украйна.   [Sergei Ilnitsky/EPA-EFE]

Външният министър на Унгария Петер Сиярто призова украинския посланик в Будапеща във вторник заради решението на Киев да се обърне към Европейската комисия заради унгарско-руската газова сделка.

Унгария подписа в понеделник петнадесетгодишен договор за закупуване на газ с руския гигант „Газпром“, който заобикаля Украйна. Това разгневи Киев, който заяви, че ще се обърне към Европейската комисия за съдействие.

„Смятаме за нарушение на нашия суверенитет, че Украйна иска да попречи на сигурните ни доставки на газ. Помолихме украинския посланик да дойде в Министерството на външните работи и търговията във вторник“, написа Сиярто на страницата си във Фейсбук.

В отговор украинското външно министерство заяви, че ще призове и унгарския посланик.

Унгарският министър каза също, че е дълбоко възмутен от решението на украинското правителство да оспори този договор в Европейската комисия. „Украинците нямат нищо общо със споровете между Русия и Украйна“, смята той.

Договорът обхваща покупката на 4,5 милиарда кубически метра газ годишно. „Газпром“ ще достави този обем до Унгария по два маршрута: 3,5 млрд. куб. м от юг през сръбско-унгарския интерконектор, който ще заработи от 1 октомври, и 1 млрд. куб. м от Австрия.

Украинското външно министерство реагира остро след подписването на сделката, като заяви, че Киев е „изненадан и разочарован“, че газът ще пристига в Унгария по маршрут, който заобикаля Украйна, и се обръща към Европейската комисия по този въпрос.

Киев заяви, че сделката не отговаря на принципите на украинско-унгарски договор, подписан на 6 декември 1991 г. Страната ще поиска от Европейската комисия да прецени дали унгарско-руският договор за газови доставки е в съответствие с европейските енергийни правила.