Унгария ваксинира 25% от населението си срещу COVID, облекчава ограниченията

Празни флакони, съдържащи ваксините срещу COVID-19, налични в Унгария - AstraZeneca, Moderna, A и B на Sputnik V, Sinopharm, Pfizer-BioNTech, Унгария, 1 април 2021 г. [Attila Balazs / EPA / EFE]

Унгария ще започне постепенно облекчаване на ограниченията срещу коронавирус в рамките на няколко дни, обявиха от правителството в понеделник (5 април). Очаква  се  до вторник или сряда броят на ваксинираните да достигне 25% от населението на страната, което е 10 милиона.

Премиерът Виктор Орбан, който ще се яви на избори след една година ходи на тънък лед между локдауна, с който се опитва да овладее най-смъртоносния скок на COVID-19 в света и необходимостта икономиката да заработи отново, за да се избегне втора година на дълбока рецесия.

Миналата седмица централноевропейската държава съобщи за рекорден брой смъртни случаи вследствие на коронавируса, а лекари обявиха, че болниците са препълнени, давайки ясен сигнал, че правителството може да бъде принудено да отложи повторното отваряне.

Според данните от университета “Джон Хопкинс”, от няколко седмици насам в Унгария се наблюдава най-големият брой смъртни случаи на седмица на глава от населението в света.

От правителството посочиха, че здравната система на страната е подложена на изключителен натиск, въпреки че една пета от населението е ваксинирана, което е една от най-бързите ваксинационни кампании в Европа.

В неделя в болниците е имало близо 12 000 пациенти с коронавирус, 1451 от тях са били на респиратори.

Въпреки това Унгария е първенец по ваксинирани граждани на глава от населението в ЕС, както и е внесла най-много дози ваксини на глава от населението в сравнение с другите държави членки.

В изявление на правителството от понеделник се казва, че след като се мине границата от 25% ваксинирани, вечерният час ще се измести от 22:00ч вместо от 20:00ч и  всички магазини ще заработят до 21:30 при условие че има само по един клиент на 10 квадратни метра площ.

Хотелите ще останат затворени, както и ресторантите, с изключение на тези, предлагащи доставки.

Училищата ще отворят врати в средата на април след като учителите бъдат ваксинирани.

Лекарските и учителските синдикати предлагат по-строги мерки, докато бизнес асоциациите лобират за премерено отваряне на бизнеса.