Унгария вече не е демокрация, твърди американски доклад

Унгарският премиер Виктор Орбан е на власт от 2010 г. [EPA-EFE / Szilard Koszticsak]

Рубриката “Столиците” ви представя последните новини от цяла Европа чрез медийната мрежа на EURACTIV.

В днешните новини от Столиците:

БУДАПЕЩА

Унгария вече не е демократична държава. Унгария стана първата държава от ЕС, която напусна клуба на демокрациите, според американската неправителствена организация “Фрийдъм Хаус”. Страната “преживя най-големия спад, регистриран някога в доклада за нациите в преход”, като тази година влезе в графата “хибриден режим”. Предишната година Унгария бе в списъка на полуконсолидираните демокрации.

“Правителството на министър-председателя Виктор Орбан в Унгария отхвърли всякаква претенция за зачитане на демократичните институции”, се посочва в доклада. “През 2020 г. Унгария стана първата държава, която падна надолу с цели две категории и напусна напълно групата на демокрациите”, се казва в доклада. Той посочва нови области на обществения живот, които през 2019 г. са попаднали под атака, включително образованието и сферата на изкуството.

(Владислав Максимов | EURACTIV.com)

///

БЕРЛИН

Германия разхлабва ограниченията, но ръката на правителството остава на аварийната спирачка. Германия ще премахне повечето от ограниченията, наложени заради COVID-19. Всички магазини ще могат да отворят отново, а членовете на едно домакинство ще могат да се срещат на публично място с друго. Защитните маски за лице остават задължителни в магазините и в обществения транспорт. Бундеслигата ще започне отново през втората половина на май.

Ключов за плана на страната обаче е авариен механизъм, който автоматично възстановява ограниченията в дадено населено място, ако за седем дни броят на новите инфектирани надхвърли 50 на 100 000 души. На местата, където има ясна и продължаваща верига на инфекцията, като например болници или домове за стари хора, мерките няма да бъдат разхлабвани.

(Сара Лоутън | EURACTIV.de)

Научете повече за последната фаза на вдигане на мерките в Германия тук.

///

ПАРИЖ

Смъртността във Франция вече се равнява на тази в Испания. Към сряда (6 май) броят на заразените, починали от коронавирусна инфекция във Франция, се е увеличил с 278, достигайки 25 809 души. Това е само с 8 по-малко от Испания, където смъртните случаи са 25 817, предаде Ройтерс.

///

БРЮКСЕЛ

Белгия разхлабва правилата за социално дистанциране, магазините отварят. Магазините в страната ще могат да отворят следващия понеделник (11 май), някои ограничения на социалния живот ще бъдат премахнати по-рано от очакваното. Това съобщи Съветът за национална сигурност на Белгия, след като даде зелена светлина на втората фаза на разхлабването на мерките. Прочетете повече от Александра Брзозовски.

///

ВИЕНА

Австрийският граничен контрол с Италия и Словения се удължава до 31 май. Граничният контрол на страната ще остане в сила до края на месеца, въпреки че първоначално трябваше да бъде вдигнат днес (7 май), съобщи министерството на вътрешните работи на Австрия в сряда. Дотогава на границата ще трябва да се представя сертификат, удостоверяващ отрицателен резултат от тест за COVID-19, направен не по-късно от четири дни преди пътуването. (Филип Грюл | EURACTIV.de)

///

ХАГА

Нидерландският премиер представи плана за разхлабване на мерките през следващите месеци. Докато мерките срещу COVID-19 удържат вируса под контрол, нидерландското правителство обяви стратегията си за постепенно връщане на икономическата активност и обществения живот в “общество, където гражданите са на метър и половина един от друг”.

От 11 май гражданите на Нидерландия ще трябва да продължат да работят от вкъщи, да спазват разстояние от метър и половина един от друг, да следват всички хигиенни правила и да избягват тълпите. На пресконференцията министърът на здравеопазването Хюго де Йонге и премиерът Марк Рюте обявиха, че определени професионалисти като фризьорите ще могат да започнат работа при условие че спазват правилото от метър и половина. Възрастните ще могат да практикуват спортове на открито, където не е нужен контакт, като тенис и голф. При втората фаза, която трябва да започне на 1 юни, маските за лице в обществения транспорт ще бъдат задължителни.

(Даниел Ек | EURACTIV.com)

///

ЛОНДОН

Преглед на карантинните мерки. Британското правителство ще направи преглед на ограничителните мерки в четвъртък, след като премиерът Борис Джонсън предложи облекчаването на някои правила. Очаква се в неделя Джонсън да даде изявление, в което да очертае плановете за следващия етап на карантината, както и да облекчи правилата за спорт и социални контакти. Посланието на правителството “Остани у дома, спаси живот” вероятно ще отпадне. (Бенджамин Фокс | EURACTIV.com)

///

ХЕЛЗИНКИ

Украинците идват! Във Финландия настъпи голямо облекчение в сряда (6 май), когато се разпространи новината, че украинските сезонни работници пристигат. Страната страда от недостиг на работна ръка. Прочетете повече от Пека Вантинен от EURACTIV.

(Пека Вантинен | EURACTIV.com)

///

ЮЖНА ЕВРОПА

РИМ

Узаконяване или оставка. Министърът на земеделието Тереза ​​Беланова заплаши, че ще подаде оставка, ако правителството не регулира престоя на близо 600 000 нелегални мигранти, работещи в италианските ферми. Министърът казва, че онези, които се противопоставят на това узаконяване, трябва да поемат отговорност, когато продукцията изгние по полетата. Селскостопанският сектор и католическата църква призовават за подобни мерки, докато опозицията, водена от антимигрантската партия “Лига”, е категорично против. (Джерардо Фортуна | EURACTIV.com).

///

ЛИСАБОН

Реиндустриализация срещу коронавируса. Стратегията на Португалия за преодоляване на икономическата криза, причинена от пандемията, включва превръщането на страната в “мощен клъстър на индустриализация в Европа“, заяви министърът на външните работи Аугусто Сантош Силва пред депутатите в сряда (6 май).

“Първата стъпка (на стратегията) е Португалия да застане начело на реиндустриализацията на Европа и да представи в услуга на ЕС огромния си индустриален капацитет”, заяви министърът. Прочетете повече от Патриция Куня и Ана Матош Невеш от Lusa.pt.

///

ВИШЕГРАДСКА ГРУПА

БРАТИСЛАВА

Словашки министър защитава граничния режим. В отговор на критиките, че строгият граничен режим на Словакия няма достатъчна правна тежест, министърът на вътрешните работи Роман Микулец отговори, че правителството е затворило границата, след като е изпратило уведомление до Европейската комисия. В него властите се позовават на член 23 от грaничния кодекс на Шенген. Прочетете повече от Зузана Габрижова от EURACTIV Словакия. (Зузана Габрижова | EURACTIV.sk)

///

ВАРШАВА

Полуконсолидирана демокрация. В последната класация на “Фрийдъм Хаус” Полша вече се смята за полуконсолидирана демокрация. Управляващите са обвинена във воденето на война срещу съдебната система, опитвайки се да я “превърне в гъвкав политически инструмент”. Оценката на независимостта на съдебната система падна с 0,25 пункта спрямо резултата от миналата година (сега 3,5 точки от 7). (Лукаш Гадзала | EURACTIV.pl)

///

ПРАГА

Много ниско ниво на имунитет. Изследване на колективния имунитет, проведено от чешкото здравно министерство, показа, че броят на нерегистрираните случаи на заразени с коронавирус в Чехия е нисък. Това се отнася и до нивото на изграден имунитет. В края на април бяха тествани 27 000 души, от които само 107 имат антитела срещу COVID-19. “Вече нямаме генерален проблем с нарастващия брой заразени в Чехия, но имаме местни огнища на инфекцията”. Това посочи здравният министър Адам Войтех, представяйки резултатите от проучването в сряда.

(Анета Захова | EURACTIV.cz)

///

НОВИНИ ОТ БАЛКАНИТЕ

СОФИЯ

Ограничителните мерки може да се затегнат отново. Мерките в България отново ще бъдат затегнати, ако страната регистрира над 100 нови инфекции на ден, заяви премиерът Бойко Борисов.

В сряда (6 май) българските власти разрешиха пътуването между градовете, отварянето на ресторантите и кафенетата, като отмениха задължителното носене на маски на открито. “Ние сме на няколко крачки пред другите европейски страни. Това, което сега  те наричат ​​отслабване на мерките, ние правехме от първия ден на извънредното положение – банките, офисите, строителните площадки, магазините не спряха да работят”, заяви Борисов.

(Красен Николов | EURACTIV.bg)

///

ЗАГРЕБ

По-добре подготвени, отколкото през финансовата криза през 2008 г. Въпреки че се очаква икономиката на Хърватия да спадне с 9,1% заради здравната криза, страната е по-добре подготвена, отколкото по време за кризата през 2008 г. и се очаква да се възстанови бързо през 2021 г. Това гласи последната икономическа прогноза на Европейската комисия за Хърватия. Тя е сред петте държави-членки на ЕС, където до края на следващата година се очаква икономическата активност да се върне на нивото на четвъртото тримесечие на 2019 г, заяви в сряда европейският комисар по икономиката Паоло Джентилони.

///

Около 40% от всички жертви на COVID-19 в Хърватия, или 34 от 83 души, са били в старчески домове. Това са хора, които системата не е успяла да защити. Това съобщи ежедневникът Jutarnji list, добавяйки, че министърът на социалната политика Весна Бедекович е направила опит да се спаси от отговорност за трагедията в Сплит, където от инфекцията загинаха 18 души. (Карла Юничич, EURACTIV.hr)

///

ЛЮБЛЯНА

Три опозиционни партии призовават за протести на колелета. “Листата на Марян Шарец”, Социалдемократическата партия и “Левица” призовават за антиправителствени протести на колела всеки петък. Бившият премиер Марян Шарец заяви, че очаква голяма тълпа на площад “Република”, най-големият площад в Любляна, съобщава вестник “Вечер”. Премиерът Янез Янша отговори с туит: “Нека се знае кой призовава за нарушаване на закона за инфекциозните болести и по този начин застрашaвa здравето и живота на нашите граждани”. (Зоран Радосавлевич | EURACTIV.com)

///

БЕЛГРАД

Сърбия очаква растеж на БВП през тази година. Министърът на финансите на Сърбия Синиша Мали заяви на пресконференция в сряда (6 май), че финансите на страната му са стабилни, тъй като Сърбия се е подготвяла за по-лош глобален сценарий от прогнозираното. Той добави, че очаква страната да отчете ръст на БВП още през тази година. Прочетете повече от EURACTIV Сърбия.

(EURACTIV.rs  betabriefing.com)

///

САРАЕВО

Газопровод между Босна и Херцеговина и Хърватия? Компанията BH Gas, която управлява газопроводната мрежа в Босна и Херцеговина, е подготвила идеен проект, свързващ мрежата си с тази на Хърватия чрез т. нар. южен интерконектор.

Южният интерконектор предвижда свързването на газопроводите за доставка на газ между Хърватия, Херцеговина и централна Босна и би осигурила диверсификация на доставките на газ за Босна и Херцеговина, която в момента зависи от доставките на газ от Русия. Научете повече тук. ( Желко Търканец | EURACTIV.hr)