Унгария може да закупи китайска ваксина, обяви Еврокомисията

Лого върху централата на компанията Sinopharm в Шанхай, Китай, 25 август 2020 г. [EPA-EFE / ALEX PLAVEVSKI]

Правилата на Европейския съюз не забраняват на унгарското правителство да поръчва китайската ваксина срещу коронавирус, се казва в изявление на представителството на Европейската комисия в Унгария.

Властите в Будапеща договориха сделка с китайската компания Sinopharm за закупуване на нейната коронавирусна ваксина, заяви правителството в четвъртък. В същия ден кабинетът прие и указ, който му позволява да договаря поръчки извън централизираната схема на ЕС.

Това може да се разглежда като поредния ход на страната да се откъсне от Брюксел, докато се опитва да ускори ваксинациите, за да намали товара върху икономиката.

Държавите от ЕС се споразумяха да набавят съвместно ваксини от шест производители – AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen, BioNtech-Pfizer, CureVac и Moderna. Европейската комисия води преговорите от името на всички държави членки, което означава, че никоя държава не може да преговаря отделно с тези шест компании.

Въпреки това няма нищо, което да попречи на държава-членка да води преговори отделно с производители на ваксини, които не са обхванати от съвместната програма за поръчки. В същото време обаче използването на такива ваксини е на собствена отговорност.

Ходът на Унгария обаче усложнява нещата, що се отнася до планираните сертификати за ваксинация.

Все още не е ясно дали сертификатът на онези унгарци, които са се ваксинирали с китайската ваксина, ще бъде признат в други страни от ЕС.

EURACTIV беше информиран, че в Европейската комисия продължава работата по представяне на насоки за сертификатите за ваксинация и по-специално тяхната “оперативна съвместимост“, така че те да могат да бъдат използвани и признати в целия блок.