Унгария отказа ваксини от Русия и Китай, както и общите поръчки на ЕС

„Беше мъдро и отговорно решение на правителството да не участва във втория кръг на доставката на ваксини от ЕС“, каза главният говорител на правителството Гергели Гуляш. [EPA-EFE / SZILLARD KOSZTICSAK]

Унгария няма да участва в съвместната схема за обществени поръчки на Европейския съюз, но също така се отказва от руски или китайски ваксини в следващата си поръчка.

„Беше мъдро и отговорно решение на правителството да не участва във втория кръг на доставката на ваксини от ЕС“, каза главният говорител на правителството Гергели Гуляш по време на годишното изслушване на комисията по правосъдие на унгарския парламент.

Все още има 10 милиона ваксини на склад, които са достатъчни за имунизациите с трета доза, обясни Гуляш на въпрос на депутата социалист Ласло Варга.

Общата система на ЕС за снабдяване с ваксини, която Гуляш разкритикува през пролетта, не е гъвкава, тъй като може да се купи само фиксирано количество. В Европа така или иначе има излишък от ваксини и ако са необходими допълнителни дози, те лесно биха могли да бъдат получени, добави той.

Междувременно министърът на външните работи Петер Сиярто каза в понеделник (22 ноември), че Унгария планира да се откаже от руски и китайски ваксини в следващата си поръчка от 5 милиона дози.

„В момента не водим преговори нито за Спутник, нито със Синофарм за нови доставки за Унгария. Следващата доставка на ваксини със сигурност няма да включва ваксини от изток. Руските и китайски доставчици изпълниха договорите, които подписахме по-рано“, подчерта Сиярто.

Общо 80% от 10 милиона ваксини, които вече са в Унгария, са западно производство.

Сиярто добави, че сегашните преговори с руския държавен инвестиционен фонд, който  разпространява ваксината Спутник, и с китайската компания Синофарм са ограничени до възможността за производство на ваксини по лиценз от тези две компании в бъдеща национална фабрика за ваксини.

„Няма преговори за доставка, изобщо няма да има източна ваксина при следващата пратка“, заключи министърът.