Унгария отхвърля искането на ЕС да се откаже от противоречивия анти-ЛГБТ закон

Гергели Гуляс, ръководител на кабинета на министър-председателя Виктор Орбан по време на пресконференция в Будапеща, Унгария, 11 март 2020 г. [EPA-EFE / SZILLARD KOSZTICSAK]

В сряда Унгария отхвърли искането на Европейската комисия и много евродепутати да отмени новото законодателство, което забранява използването на материали в училищата, които се смята, че насърчават хомосексуалността.

Миналият месец по време на напрегната дискусия лидерите на ЕС разкритикуваха унгарския премиер Виктор Орбан заради законодателството. Нидерландският премиер Марк Рюте каза на Будапеща да бъде толерантна и да зачита ценностите на ЕС, или да напусне блока.

„Хомосексуалността се приравнява с порнографията. Това законодателство използва защитата на децата като извинение за дискриминация срещу сексуалната ориентация на  хората“, заяви пред Парламента, председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен. „Това е позор.“

Комисията може да започне ново съдебно дело срещу Унгария в Съда на ЕС. Също така ЕК може да използва новия механизъм за върховенството на закона и да спре финансирането на държави, които подкопават демократичните ценности.

Орбан, който чака изборите в Унгария догодина, заяви, че новият закон има за цел да защити децата и не дискриминира сексуалността.

В сряда началникът на кабинета му, Гергели Гуляс, потвърди тази позиция: „Усилията на Брюксел да допуснем ЛГБТК активисти в училищата и детските градини са напразни. Ние не сме склонни да направим това“.

Случаят е най-последният спор между Унгария и ЕС, като вече започна разследване срещу Будапеща за подкопаване на демокрацията. Орбан непрекъснато затяга ограниченията срещу медии, неправителствени организации, академичните среди и мигранти. Той правии това въпреки критиките от страна на Брюксел, международните надзорни органи и правозащитните групи.

Очаква се Полша да блокира всеки опит за налагане на максималното наказание от страна на ЕС за спиране на правото на Будапеща да упражнява гласа си в блока.

„Нападателен и срамен“

Законодателите на ЕС призоваха Комисията да не предоставя средства за възстановяване от пандемията на Унгария, ако страната продължи анти-ЛГБТ реториката си или преди да е осигурена солидна защита срещу измами.

Дискриминацията срещу ЛГБТИ+ е незаконна в ЕС, заяви Ираче Гарсия Перес, испански евродепутат и председател на Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите (С&Д) в Европейския парламент.

„Ето защо новият закон в Унгария трябва да бъде отменен. Обиден и срамен закон, който противоречи на човешките права.“

Законодателите се изказаха и срещу така наречените „свободни от ЛГБТ зони“, които някои местни власти в Полша установиха. Полша също е обект на съдебни действия от страна на ЕС.

В другия край на спектъра, миналия месец Испания стана първата голяма страна от ЕС, която одобри законопроект, който позволява на всеки над 14 години законно да променя пола си, без медицинска диагноза или хормонална терапия.

Френският президент Еманюел Макрон нарече разделението на ценностите между либералния Запад и по-консервативните източни страни „културна битка“, която вреди на единството на ЕС.