Унгария получи 6000 дози от руската ваксина

Служители разтоварват първите руски контейнери с ваксини "Спутник" на летище в Буенос Айрес, Аржентина, 24 декември 2020 г. [EPA-EFE / Juan Ignacio Roncoroni]

Унгарските здравни власти обявиха, че страната е получила 6000 дози от противоречивата руска ваксина срещу коронавирус в понеделник.

“6000 дози руска ваксина преминаха границата на Унгария със Словакия“, заяви унгарският външен министър  Петер Сиярто във видео съобщение във Фейсбук.

Пратката бе транспортирана в Будапеща, където унгарски експерти трябва да дадат указания как да се използва, каза той, без да предоставя подробности кога ще бъде инжектирана.

Съобщението идва, след като Унгария започна ваксинации още в събота, преди повечето страни от Европейския съюз, след като получи първата си доставка от препарата на Pfizer-BioNTech.

Будапеща, която често влиза в конфликти с Брюксел заради обвинения в  отстъпление от демокрацията, заобиколи координирания подход на ЕС към ваксинациите, който започна в неделя.

Миналият месец Сиярто заяви, че Унгария е първата европейска държава, която е получила проби за тестване на руската ваксина срещу коронавирус “Спутник V”, а унгарски лекари и експерти са посетили Русия, за да проучат нейното производство.

Европейската агенция по лекарствата, която е натоварена с одобряването на ваксини в блока, преди те да бъдат пуснати на пазара, все още не е направила оценка на руския препарат, които според Москва е показал 95% ефективност при тестовете.

Западни и руски експерти изразиха загриженост за бързото тестване на руската ваксина, а критиците го определиха като инструмент за засилване на руското геополитическо влияние.

Будапеща обяви, че през следващата година, ако ваксината се окаже ефективна, може да последват мащабни доставки и потенциално масово производство от унгарска фирма.

“Унгария е отворена за всички успешни разработки на ваксини по света“, каза Сиярто в понеделник.

“Правим всичко възможно, за да снабдим Унгария възможно най-бързо с всички ефективни ваксини, независимо дали са създадени на Запад или на Изток”, добави  той.