Унгария, Полша и Италия създават консервативен алианс, ще канят и други страни

Лидерът на италианската управляваща партия "Лига", Матео Салвини, унгарският премиер Виктор Орбан и полският премиер Матеуш Моравецки на съвместна пресконференция след тристранната им среща, фокусирана върху създаването на алианс на европейско ниво между управляващата в замъка Буда, Будапеща, Унгария, 01 април 2021 г. [EPA-EFE / SZILARD KOSZTICSAK]

Премиерите на Унгария и Полша, както и италианският популист Матео Салвини обявиха, че създадат нов политически съюз. Те се срещнаха в четвъртък (1 април) в Будапеща.

Политиците обаче разкриха малко подробности за бъдещото сътрудничество.

Управляващата унгарска партия “Фидес” на премира Виктор Орбан наскоро напусна групата на дясноцентристката Европейска народна партия в Европейския парламент.  Орбан покани Салвини и Моравецки,  за да проучат възможността за нови съюзи.

“Ще стартираме нова платформа, организация, процес, който ще даде на онези граждани, които вярват в традиционна Европа, представителството, което заслужават“, каза Орбан преди срещата с полския премиер Матеуш Моравецки и бившия италиански вътрешен министър Салвини.

След срещата Орбан приветства “първата стъпка от началото на дълъг път заедно“, Той подчерта необходимостта от “европейско възраждане“.

“Разбрахме се да продължим работата, ще се срещнем през май или в Рим, или във Варшава, датата ще зависи от пандемията“, каза унгарският лидер на съвместната пресконференция.

Салвини, лидер на крайнодясната партия “Лига”, обяви началото на “път, който започва днес и който ще продължи на няколко етапа в различни европейски столици, като разшири групата“.

“Представяме се като историческото и основополагащо ядро“ на този алианс, обещавайки “надежда“ след “най-мрачния период“ от Втората световна война, добави Салвини, въпреки че на този етап никой не спомена за разместването на силите на европейските партии.

Полският премиер Моравецки каза, че планът е алиансът да представлява “широк спектър от мнения и хора“.

Той се застъпи за “европейската интеграция, която зачита националния суверенитет, семейството, християнството“ и защитата на “традиционните“ ценности.

“Много различни интереси“

Партията на Орбан “Фидес” напусна ЕНП този месец. Този ход сложи край на дългогодишния дебат в ЕНП за това дали на партията трябва да бъде позволено да остане предвид честите обвинения към Орбан за подкопаване на върховенството на закона.

Оттогава Орбан се впусна в търсене на нови съюзници и като начало се  насочи към партията “Право и справедливост“ на Моравецки, както и към антимигрантската и евроскептична партия на Салвини.

“Право и справедливост” и “Лига” обаче принадлежат към различни европейски политически групи.

Във вторник (30 март) Салвини заяви, че преговорите ще имат за цел “създаването на обща харта на ценностите, принципите и целите“.

Той каза, че ако десните сили извън ЕНП се обединят, те могат да съставят втората по големина формация в Европейския парламент – след самата ЕНП – и да имат значително влияние.

Политологът от университета в Бирмингам Даниеле Албертаци заяви, че “не е нереалистично“, че трите партии могат да формират обща група в Европейския парламент. Той добави: “Има силни практически и финансови стимули за това.“

Той добави, че това може да се случи въпреки липсата на идеологическа сплотеност между десните сили по някои въпроси.

“Те могат да твърдят различни неща, като например, че Брюксел разполага с много власт, но когато става въпрос за теми като например квоти за мигранти, те имат много различни интереси“, каза Албертаци.

Моравецки намекна, че най-добре е “Лига” и “Фидес” да се присъединят към групата на Европейските консерватори и реформисти.

Тази група “защитава здравия разум и нормалността най-добре“, каза Моравецки.

Партията на Салвини е част от дясната популистка група “Идентичност и демокрация” заедно с Националния фронт на Марин Льо Пен.

Предишни опити за обединяване на националистически и крайнодесни политически сили в Европейския парламент завършиха с неуспех.

Групите Европейските консерватори и реформисти и Идентичност и демокрация се различават най-много по отношение на отношението си към Кремъл. Марин Льо Пен смята Русия за най-близък съюзник на ЕС.

Веднага след срещата в Будапеща лидерът на ЕНП, полякът Доналд Туск, написа  в Туитър: „Русия мобилизира своите сили около Украйна. В Будапеща Моравецки организира с Орбан и Салвини пропутински политически блок. Това не е първи април”.