Унгария пречи на ЕС да забрани руския петрол

Унгарският премиер Виктор Орбан (вдясно) и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен (вляво), унгарския министър на външните работи и търговията Петер Сиярто, секретарят по въпросите на Европейския съюз Янош Бока на работна вечеря в офиса на унгарския премиер в Будапеща, Унгария, 09 май 2022 г. [ EPA-EFE/Vivien Benko Cher / Пресцентър на унгарския премиер ]

Европейската комисия се стреми да подкрепи Унгария в подсилването на петролните тръбопроводи, капацитета за съхранение и рафиниране на източноевропейската държава, каза говорител на Комисията във вторник (10 май). В същото време Будапеща не подкрепя петролното ембарго на Русия.

Повечето други страни от блока подкрепят забраната на руския петрол съгласно новия шести пакет от санкции, предназначени да накажат Москва за това, че води война срещу Украйна. За такова решение обаче е необходимо единодушие, като Унгария е най-гласовитият критик на тази мярка.

По време на вечеря в Будапеща в понеделник унгарският премиер Виктор Орбан и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обсъдиха инвестиции в модернизиране на унгарската петролна инфраструктура, каза говорителят на ЕК във вторник.

„Това, което е изключително важно е, че поддържаме единството на Европейския съюз, когато става въпрос за санкции срещу Русия, това е колективно усилие“, каза говорителят Ерик Мамер на пресконференция.

„Надяваме се Европейският съюз да приеме санкциите възможно най-бързо“, добави той.

Фон дер Лайен каза, че е необходима повече работа за постигане на споразумение и че ще бъде домакин на дискусия за регионалното сътрудничество в областта на петролната инфраструктура.

Мамер отказа да каже кога ще се проведе това обсъждане, но добави, че тече подготвителна техническа работа.

Френският президент Еманюел Макрон също разговаря с Орбан, съобщиха от Елисейския дворец във вторник, а френският министър по европейските въпроси посочи, че е възможно споразумение тази седмица. Посланиците на държавите-членки на ЕС трябва да се срещнат по въпроса в Брюксел в сряда.

Необходима е още работа

Коментарите от Будапеща не подсказваха предстоящ пробив, като външният министър Петер Сиярто каза, че вечерята на лидерите е белязана като „малка стъпка напред“, но че е необходима още много работа.

„Приемането на този пакет от санкции би разрушило нашата енергийна сигурност“, каза той. „Би било невъзможно да закупим достатъчно петрол, за да поддържаме Унгария и унгарската икономика да работят“, обясни той.

„Докато Европейската комисия не предлага решения на тези проблеми, Унгария очевидно не може да подкрепи този пакет от санкции, който е като атомна бомба, хвърлена върху унгарската икономика“, коментира Сиярто.

Орбан каза миналата седмица, че Унгария се нуждае от „огромни инвестиции“, за да модернизира енергийната система на страната.

Някои в Брюксел направиха връзка с Комисията, която критикува Орбан за незачитане на върховенството на закона и блокира достъпа на Унгария до милиарди евро, предназначени да подпомогнат икономическото възстановяване от пандемията.

Комисията също така наскоро стартира безпрецедентна санкция, така наречения механизъм за условност, заради постоянно забавяните антикорупционни мерки на Унгария. Това може да струва на Унгария повече средства от ЕС, които са важен двигател за нейното развитие.

„Това, което правителството на Виктор Орбан очевидно търси, са допълнителни пари, бавно преминаване към механизма за условност или и двете“, коментираха от мозъчния тръст Eurointelligence.

Други се притесняваха, че Орбан, който поддържа тесни лични връзки с руския президент Владимир Путин, се опитва да се хареса на Москва и може да проточи дискусията до следващата среща на върха на лидерите на ЕС, която ще се проведе на 30 май.

„Това вече би било победа за Орбан“, заяви дипломат от ЕС, недоволен от разногласията, които разкриват разделения в блока и осигуряват аргументи на онези, които го критикуват за неефективност.